torstai 9. kesäkuuta 2011

Koulintaa omenapuun katveessa ja ihmeellisiä taimivauvoja
 OMENAPUUN ALLA ON SALAINEN PAIKKA

Jossa olen....

- koulinut, kastellut, istuttanut ja kitkenyt,
tuntenut vilvoittavan tuulen kosketuksen, kuullut nuorimmaisen hersyvän naurun ja laulavan sisäkoiran laulun, nauttinut naapurikylästä ostettua puolukka-omena limpparia ja
syönyt rusinamyslipuuroa iltapalaksi


Koulinta kuuluu ehdottomasti kesään. Oikeastaan koulinta on aika nautinnollista puuhaa. Voi istua omissa mietteissä omenapuun vilvoittavassa varjossa, laittaa lämpöistä multaa purkkeihin ja kaivaa pikkulusikalla pikkiriikkisiä taimia kananmunakennoista. Tänään tuli koulittua 55 neilikan tainta ja suunnilleen saman verran punahattuja.


Potagerin käytävät saavat siis pikapuoliin tällaisia herkkuja


Ja kokonaisen käytävän pituudelta punahattuja kalastamaan perhosia. Odotan niin malttamattomana, että uusia jalostettuja kerrottuja punahattuja saisi siemeninä, mutta taitaa taimet olla toistaiseksi uutuuksilla kovempi bisnes kuin siemenpoloisten myyminen. Meillä vaan on se ongelma, että potagerin ruutukaava tarvitsisi aina vähintään 16 kpl samaa tainta tai mieluummin 32 kappaletta ja näillä taimien hinnoilla pelkkä ajatuskin saa perikadon partaalle. Sitäpaitsi kylvämisessä, koulimisessa ja taimien hoidossa on sitä jotakin, mitä ei edes vaihtaisi ostotaimien istutukseen. Puutarhahan on prosessi mikä etenee omalla painollaan ja sinä päivänä kun kaikki on valmista on syytä luopua ja ryhtyä perustamaan jonnekin uutta puutarhaa.


Viimevuotisia kermanvalkeita sormustinkukkiakin löytyi lapion varren takana oleva ryppäällinen. Huomenissa varmaan pullukat taimet pääsevät talon reunustan kukkapenkkiin paikkaamaan aukkokohtia.


Tänään on vihdoin myös perustettu loppuun viime kesänä aloitettu projekti. Kukkapenkit omenapuun katveessa ovat saaneet uutta multaa ja sormustinkukkia, ritarinkannuksia, neilikoita ja unikoita

Delphinium - Centurion Lilac Blue Bicolour F1 Hybrid


Dianthus - Siberian Blues


Digitalis purpurea - Pam´s Choice


Papaver orientale - Royal Wedding


Istutuspuuhissa löytyi myös pikkiriikkinen kuivunut omena, jonka sisuksista kasvaa pikkiriikkinen omenapuuntaimi


Tältä penkiltä voi sitten joskus ihailla potageria ja sen takana avautuvia peltolakeuksia


Toisilla sitä on onni omistaa pihakoira, meiilä on ulvova sisäkoira. "En alkuunkaan voi sietää ulkoilmaa, korkeintaan makaan näilläkin helteillä aurinkoa ottamassa, mutta oikeesti mun paikka on sisällä sohvalla täkkikasan uumenissa tai vahtimassa kylän menoa ja meininkiä sohvankarmilla. Ja mä muuten nukun näilläkin keleillä peiton alla. Hrrr ulkoilma on kaameaa"


Tässä on seuraava projekti. Hernepensaskujan takana oleva käytävä pitäisi kaivaa ylös ja laittaa pinnoitteet kuntoon. Huomenissa sitten saapuu punainen murskeemme ja sitten meistä ei varmaan vähään aikaan kuulukkaan mitään.


10 kommenttia:

 1. Wau, upeita kukkia on tulossa ja ihania värisävyjä, kunhan nuo 'koululaiset' kasvavat. Jäädään odottelemaan. :) Zemppiä vielä käytävien soran roudaamiseen, kyllä siinä haba kasvaa!

  VastaaPoista
 2. Oi koiraa koirulia! Aika höpsö. Mitkä ihanat värit!! Meillä on pistokastehdas ja poikaskasvejakin vähän. Odotan malttamattomana kuvia käytävistä. Älkää kadotko potageriin :)

  VastaaPoista
 3. Mainioita kuvia ja puuhia sinulla ja tuo pikkuinen omenataimi on aivan ihq:)

  VastaaPoista
 4. Voi, kyllä varmasti noita vilpoisia koulimishommia tulee ikävä, kun roudaa soraa. Täytyy varmaan vaan käydä tarpeeksi taajaan uimassa ja nauttia sitä ihanaa raparperijuomaa. Teille tulee superkaunista. Itse asiassa on jo. Tuo alin kuva on todella ihana.
  Keho tietää, koska on hyvä tauon paikka. Sitä on hyvä kuunnella.

  VastaaPoista
 5. Oi kyllä sinulla on paljon ja enemmänkin kauniita taimivauvoja...hellit ja hoidat hellin käsin, niin somasti kasvavat ja saat pian iloita saavutuksistasi, niinhän ne vauvat pian kasvavat. Sinulla on siellä ruhtinaalliseti tilaa, jossa saavat onnellisesti kasvaa ja koirasikin laulaa kauniisti, että kyllä elämä on ihanaa!
  Onnea!

  VastaaPoista
 6. Hei! Kyllä niitä kerrottuja saa siemeninä. Mie tilasin pari vuotta sitten ja ne lähtikin hyvin mutta pahuksen koira kaivoi ne ylös. Tässä linkki:
  http://www.korpikangassiemen.fi/fi/product/index/page/5/menu/shop%3BSeeds%3BKukat,+Monivuotiset+kukat/group/Siemenet/subgroup/Kukat,+Monivuotiset+kukat

  VastaaPoista
 7. Teillä on ihanaa! Huokailen täällä. Ompputaimi!

  VastaaPoista
 8. On siellä oltu ahkerana. Ihana ompputaimi :) Voi koirulia :D

  VastaaPoista
 9. Ihana puutarha teillä, aivan hurmaavaa. Tuli tunne, että nyt haluan kukkia, oikein paljon kukkia :)

  VastaaPoista
 10. Pihanlaittajan työt ovat moninaiset. Sielläkin näyttäisi olevan mukavan työntäyteisiä hetkiä tiedossa. Mikäs siinä, sillä puutarhurin töissähän ei ole mikään sen palkitsevampaa kuin se,että saa omin kätösin touhuta ja nähdä työnsä tulokset.:)
  Voisin pysähtyä pitkäksi aikaa tuon alimman kuvan maisemaan... Kaunista.

  VastaaPoista