perjantai 17. toukokuuta 2013

Kukka, joka muistuttaa turbaania ja paljon muita ihmeellisyyksiä


Tekisi mieli aloittaa postaus niin kuin eilenkin. Hurahuhhahhei =) Tänään sitä on ollut ilmassa innovointia, kihelmöintiä ja siinä sivussa kuumaa pesäpalloa ja upeita merimaisemia. Työporukallamme olimme ilta seitsemään asti ideoimassa uutta ja ottamassa vastaan kesään siivittävää paahtavaa lämpöä.

Älä viitti mutsi hei!
Sul on kaks tommosta
Oot niin koukussa kännykkään puhumiseen
ja puutarhajuttuihin.

Näin huuteli nuorimmainen tänään keittiöstä kun huikkasin, että lähden kuvaamaan liljakukkoja. Terhi kun oli kysäissyt, että mistä nuo vihulaiset löytää. Ajattelin, että helpponakki - sinne vaan liljanlehtiä rämpläämään niin siellähän niitä. Mutta olin vimmoissani tainnut listiä kaikki yksilöt eilen, koska ketään ei ollut paikalla. Tai sitten sana on kiirinyt kukkojen parissa hurjasta listijästä =) toivotaan niin. Joten päätin mennä katsahtamaan yläpihan ruusupehkojen alla asustavaa varjoliljapariskuntaa.


Lilium martagon - kukka, joka on turbaanin muotoinen =) Olen myös koukussa uuteen Latinaa puutarhureille kirjaseen. Kirjasta ei toki löydy kaikkien ihanuuksieni latinankielisiä nimiä, mutta osa ainakin. Tuon martagon sanan alkuperää ei varmuudella tiedetä, mutta sanan arvellaan viittaavan turbaanin muotoisiin kukkiin. Ja turbaaniltahan ne kukat oikeastaan näyttävät. 

Toisinaan tuntuu, että olen pihkassa sanoihin. Keräilen paikkakuntamme murresanoja omaan sanakirjaani, olen töihin tuottanut ahkerasti vuosien varrella uusia sanoja ja olen ihastunut latinankielisiin tieteellisiin kasvien nimiin ja opettelen niitä mielelläni ulkoa. Mutta nyt tiedän näiden latinankielisten sanojen takana piilevistä merkityksistä ja ne tuntuvat yllättävän kuvaavilta ja luonnikkailta. Taidan siis uppoutua latinan kieliseen kirja-aarteeseeni salaa nuorimmaiselta ja napsia hitusen herkullisia lakuja. Huomiseen Rakkaat lukijat =)2 kommenttia:

  1. Odotan jännityksellä, lähteekö varjoliljani kasvuun. Istutin ensimmäiseni viime viikolla. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Olen lukenut samaa kirjaa, siitä oppii paljon kaikkea mielenkiintoista.

    VastaaPoista