lauantai 27. heinäkuuta 2013

Mursketta, kuorikatetta ja kiviä =) ja tietysti raparpereja


Hihat käärittiin jo heti aamusta ja tehtiin monen moista vaiheessa ollutta projektia kuntoon =) Työt lopetettiin vasta ilta yhdeksän maissa, joten kuvissa on jälleen illan tuntua =) Ensimmäisenä kärrättiin näin sateen jälkeen kuorikatetta uusien herukoiden ja ruusukvittenien alle. Käytimme jälleen kuorikatteen alla tummanruskeaa kuitukankaista aluskangasta. Aluskangas lähinnä auttaa siinä, ettei kuorikate ajanoloon uppoa alla olevaan multaan.


Mutta sitten pääsimme erityismukavaan hommaan. Nimittäin uuden raparperimaan perustamiseen. Moni varmaan muistaakin kuinka unelmoin keväällä terracottaisista raparperi huupista. Vanhat kansakoulun aikaiset raparperit kasvavat uuden muotopuutarhan tiellä ja tänään ne kaivettiin ylös. Puukon kanssa jaoin valtaisat juuripaakut ja sitten tuhtia kompostia, vanhaa hevosenkakkia ja reuna-alueille kuorikatetta. Melkein näen jo silmissäni keväällä terrakottakellot, jotka kasvattavat pimeydessä raparpereista erityisherkullisia. Paikallinen puutarhakin on innostunut näistä raparperipakottimista ja ehkäpä ensi keväänä saan niitä hankittua ihan lähipuutarhalta ;)


Meillä useat pinnat on pinnoitettu - löytyy 0-8 murkeesta käytäviä, kivipolkuja ja kuorikatealueita. Katteet helpottavat alueiden hoitoa, piirtävät kasveja ja rakenteita esiin näyttävästi ja antavat muotoa kokonaisuudelle. Katettuja alueita tulee kuitenkin hoitaa, jotta ne säilyvät mahdollisimman hyvän näköisinä. Murskekäytävät kuokimme ja haravoimme aika ajoin, koska käytävälle lentelee tuulen mukana rikkakasvien siemeniä ja ne alkavat kasvaa murkeessa. Riitävän paksu kerros helpottaa murskepintojen hoitoa, joten siinä ei kannata säästellä. Paksusta valkeasta katekankaasta, jota on käytävien alla, tulee läpi viheliäiset juolavehnät, joten helpottaa todella, jos on huolehtinut katettavat alueet puhtaaksi juurikin juolavehnästä ja pahimmista rikkaruohoista.


Myös kuorikatealueet on erityisen huolella puhdistettu rikoista ennen katekankaan levittämistä. Rikkojen poistaminen on ollut kohtuullisen helppoa kuumilla ja paahteisilla keleillä. Kuokitut rikat kuolevat helposti kuumuuteen.


Sitten on nuo meidän kivikäytävät. Ne on niin luomua kuin olla ja taitaa. Vuosien varrella olemme todenneet parhaaksi keinoksi perustaa kivikäytävän suoraan mullokselle ja nyppiä rikat pois niiden ilmaannuttua. Katekankaissa on nimittäin sellainen kurja puoli, että jos ne repsottavat ja pilkottavat jostain niin lopputulos on katteesta huolimatta epäsiistin näköinen. Tämän vuoksi esim. mansikkakangas on pannassa meillä. Se rispaantuu ikävästi ja muovi kiiltää pahasti pilkoittaessaan. 


Sateenkaarentaa blogin Rikka kyseli tuossa edellisen postauksen kommenteissa meidän käytävien ja katettujen alueiden perustamisesta, joten poimin Riikalle ja muille kiinnostuneille muutamia vanhempia postauksiamme, joissa on kerrottu murske ja kate-alueiden perustamisesta tarkemmin ja kuvattu prosessia vaiheittain. Meidän murskeet ja kuorikatteet ovat maa-aines.com:in valikoimista =)
Tässä siis linkit vanhempiin postauksiin, jotka käsittelevät uusien alueiden perustamista.

Kuorikatepenkkin perustaminen

0-8mm murskekäytävien perustaminen

Lisää kuorikatepenkkien perustamisesta

Murskekäytävien puhdistamisesta

0-8 murketta pihaan 

Lisää pihan murskealueista

10 kommenttia:

  1. Kiitos :) Näillä ohjeilla voikin käydä oman puutarhan kimppuun.
    Upeaa jälkeä teillä, talon kauneudelle huokailen myös, vanhat talot ovat totisesti heikkouteni... Ehkä joskus muutama kuvanen myös sisäpuoleltakin taloa? ;)

    Aurinkoista viikonlopun jatkoa!

    Riikka

    VastaaPoista
  2. Rankkaa hommaa tuo botagerin rakentaminen ja ylläpito, mutta kunnolla tehdyt perustukset maksavat vaivan. Upean näköistä.

    VastaaPoista
  3. Te olette kyllä ihan ihania muurahaisia kaikessa hyörinässänne!! <3

    -C-

    VastaaPoista
  4. Upean näköistä! Katteilla tulee siistiä jälkeä!

    VastaaPoista
  5. On teillä kaunista! Upea potager kerrassaan!

    VastaaPoista
  6. Onko teille tuotu jättisäkeissä tai kuorma-autolla multaa ja kuorikatetta ?
    Me olemme taas tänä kesänä kuskanneet ainakin 30 säkkiä erilaisia multia ja kuorikatteita. Olisi varmaan paljon järkevempää tilata ensi keväänä jokin isompi satsi. Tavallista ruokamultaa en halua, kun niiden mukana tulee niin paljon rikkaruohoja. Onko Maa-aines.comin toimittamat mullat rikkaruohottomia ? Onkahan tämä pohjanmaan heidän toiminta-aluetta ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mokka Eija =) Meille on tuotu sekä suursäkkejä, että kuormia. Kuorma on hyvä idea silloin kun on niin suuri pressu levittää kasan alle ja jos aikoo toimia kohtuu nopeasti. Tiedustelimme Maa-aines.com:n väeltä asiasta, saaden tällaisen vastauksen…: Myynnissä olevat mullat ovat peltomultapohjaisia seoksia, mikäli muuta ei mainita.
      Tämä tarkoittaa, että seassa varmasti on mukana myös hieman rikkaruohonsiementä, levittyneenä tuotantoalueella seokseen tai raaka-aineissa. Ikäviltä sivuvaikutuksilta
      on mahdotonta välttyä, mutta tuotteet pidetään niin laadukkaina kuin se vain on mahdollista.
      Maa-aines.com toimii myös Pohjanmaan alueella. Valikoiman ja hinnat näet helposti klikkaamalla Tilaa tästä-painiketta etusivulla ja seuraamalla etenemisohjeita.

      Poista
  7. Hienolta näyttää! Minulla alkaa nyt ensi vuonna myös tuo pihan laittaminen. Meidän talo vasta valmistui syksyllä, joten aikaa ei jäänyt sen kummempiin. Myös murskeen tilaus täytyy sitten hoitaa, kun lumet sulavat. https://www.lofgrenky.net/sorakuljetus

    VastaaPoista
  8. Kaunis puutarha. Itse myös haaveilen tämmöisestä. Meidän rakennustyömalle on tulossa sorakuljetus. Ajattelin siitä yrittää hieman säästää omaan puutarhaprojektiin. https://www.kuljetusnukari.fi/maa-ainekset

    VastaaPoista
  9. Hienolta näyttää. Tämä muistutti minua myös siitä, että meidänkin täytyisi vielä tilata mursketta pihaan. Taitaa mennä kuitenkin keväälle. Sitten jaksaa paremmin, nyt on niin kovin kiireistä muutenkin.

    VastaaPoista