perjantai 19. heinäkuuta 2013

Potagerin layoutin kimpussa ja vähän muutakin =)


Potagerin layouttia on hiottu pitkään ja hartaasti. Tässä siis hitusen yleiskatsausta pottugeeriin näin sadepäivän kunniaksi. Potagerimme sijaitsee siis 1B vyöhykkeellä, suojaisalla paikalla, lähes pohjois-etelä suunnassa. Potagerin tämänhetkinen pinta-ala on 780m². Talomme sijaitsee tuolla ylhäällä ja pohjoisreunassa kulkee kiviaita sekä tie. 

Potager muodostuu neljästä pääruudusta. Jokaisen ruudun kulmissa sijaitsee jokin hedelmäpuu - kirsikka, päärynä, omena =) ja eri lajeja tietysti ;). Isojen ruutujen keskellä on pikkuruutu jossa kasvaa yrttejä ja niiden keskellä on pieni vartettu syreeni. Neljän pääruudun mitat ovat 10m x 10m ja pysty sekä vaaka-akseleiden pituudet ovat 25m. Potageria on alettu rakentamaan 2008 vanhalle viljapellolle. 

PYSTY-AKSELI - Talolta tielle päin

Pystyakselin näkymä avautuu suoraan keittiön ikkunasta. Tämä kuva on toki otettu potagerista. Pystyakselilla sijaitsee anansfinial tolpat. 25m pitkää pystyakselia reunustaa 8 kukkapenkkiä, joissa kasvaa jättipoimulehtiä, kultatyräkkejä, vaaleanpunaisia särkyneitäsydämiä, liljoja, tiikerililjoja, ohotanmarunoita ja päivänliljoja. 


Pysty- ja vaaka-akseleiden risteyksessä on keskusympyrä, jossa hakuropaju on keskipisteenä.


VAAKA-AKSELI lla seistessä näkee kuinka jyrkässä rinteessä potageri sijaitsee. Vaaka-akselin kasvillisuus on istutettu myöhemmin kuin tuon täyteläisen pystyakselin. Täällä on myös herkempiä kasveja ja sävyjä kuin pystyakselilla. Näkymät ja tunnelmat vaihtelevat siis.


Kaikki sinikatanat, jotka on itse siemenestä kasvatettu, sijaitsevat täällä vaaka-akselilla. Täällä finialien paikalla on kaksi valkeaa kulhomaista maljaa.


Vaaka-aselilla on myös tyräkkejä, mutta tällä kertaa rantatyräkkiä ja mantelityräkkiä. Rantatyräkit kasvavat sulassa sovussa sinikatanoiden ja ritarinkannusten kanssa. Sinne tänne on kylväytynyt kehäkukkia, keltaisiksi pikku pilkuiksi. Sinikatana on kellokukka ja sulkee kukkansa keskipäivän tietämillä, jotta puutarhuri tietää mennä syömään töiden touhujen välillä. 


Sinne tänne istutusten reunakivien viereen on ilmaantunut myös viime vuonna kukkineiden sormustinkukkien pikkuisia taimia. Ensivuonna saamme taasen nauttia valkoisesta sormustinkukkamerestä ja taas potagerin ilme muuttuu aivan toisenlaiseksi.


Vaaka-akselin laitimmaisessa kukkapenkissä on punahattuja ja sinipiikkiputkia. Käytävien sorapinnoitteet ovat punertavaa 0-8 mursketta, jota on 2011 tilattu erikoistilauksena maa-aines.com verkkokaupasta. Murskekäytävät ovat olleet ehdottomasti helppohoitoisia ja antavat ryhdin käytäville.


Punahattu toimii yhteen monen eri kasvin kanssa. Eilisessä postauksessa se muodosti hempukkaparin tulikukkien kanssa ja tässä sinipiikkiputki korostaa punahattujen sotilaallista ryhtiä. Tunnelma muuttuu aivan toisenlaiseksi. Pikkuhiljaa potagerista on muodostumassa unelmien tyyssija, paikka jonne Villinpihan Sannin mukaan voisi kadota jonakin päivänä =)

Potagerin perustamistyöt ovat väliin tuskaisan hitaita, koska teemme pottugeeria ainostaan fiskarsin lapion ja kottikärryjen avustuksella. Vuosittain kivikäytäviä ja istutuksia pitää kohennella ja tänä vuonna potagerissa on muutoinkin tehty melkoisia muutostöitä ja järkiperäistyspuuhia. Mutta mihimpä ihmeeseen täällä valmiissa maailmassa olisi kiire, tämä on elämäntapa, matka kohti unelmia ja haaveita, yhdessätekemisen tyyssija ja uusien ideoiden synnyinsija. Voi miten rakastankaan tuolla konttaamista ja mylläämistä, valokuvaamista, käytävän päässä istumista ja tuijottamista =)

6 kommenttia:

 1. Kiitos, todella inspiroivaa! Tästä sain nyt hyviä aineksia meidän pihan suunnitteluun :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kokonaisvaltaisesta esittelystä. On tuo aika huikean ihana pottugeeri :)

  VastaaPoista
 3. Hienosti suunniteltu ja toteutettu. Unelmia pitää olla, ja eikö se matka olekin tärkeämpi kuin itse päämäärä :)

  VastaaPoista
 4. Ei yhtään hullumpi harrastus ja unelmien toteuttamistapa. Nyt jo on niin kaunista ja varmasti vuosien myötä vain paranee.

  VastaaPoista