maanantai 10. helmikuuta 2014

Kompostialueen kunnostusta ja välitila juttuja

Kylvöpuuhien lomassa on syytä väliin käydä haukkaamassa ulkoilmaa keuhkoihin. Meillä oli eilen lumet jo melkein sulaneet, tänään ei näkynyt kuin lämpäreitä siellä täällä. Lämpömittari viuhuu +3 asteen tietämillä ja tuuli on selvästikkin pehmeä ja lämmin. 

Tilasin Exotic Gardenilta vielä tammiunikon siemeniä. Ajattelin laittaa niitä tänne välitilaan, potagerin ja uuden muotopuutarhan välissä sijaitsevaan rinteeseen. Tulevana kesänä pitäisi jotenkin ratkaista potagerista kulku tänne yläpihan puolelle ja pitää alkaa perehtyä erilaisiin ratkaisuihin. Tämä tila rajoittuu toiselta puolen taloon, syreeni ja hernepensasaitaan, toiselta puolen peltoon. Pellon ja välitilan reunaan istutimme viime syksynä muutamia vaahteroita sekä syyshortenssioita. Tähän samaan reunustaan tulee nuo tammiunikot sekä ritarinkannuksia. Kaikkea hitusen korkeampaa ja polveilevaa, kevyesti rönsyilevää =) 

Ensi kesänä on luvassa myös talon maalaus - huh hikeä ja tuskaa. Mutta vanha maalipinta pitää ehdottomasti kunnostaa, koska se on muuttunut hauraaksi ja huokoisaksi. Tuntuu kuin sadevesi imeytyisi suorastaan talon seinään. Samalla pitäisi vihdoinkin laittaa tuohon pikkukuistin ikkunaan pieluslistat. Jotain aina unohtuu, tai silmä tottuu. Nyt siis pitää korjata tämäkin kammotus kuntoon =)


Eilen potagerin käytävillä oli vielä tämän verran lunta - tänään tässä oli näkyvissä jo punertava murrskekäytävä. Peltolakeudet ovat ruvenneet myös kovaa kyytiä rusehtamaan.


Hiihtoloma lähestyy lupaavaa vauhtia ja jos säät pysyvät tällaisina niin tässä on loman työmaa =) Kiviaidan potagerin ulkopuolisessa reunassa on puutarhajätekomposti. Kompostin pituus on noin 10m ja sen takana kasvaa villiintyneitä ja vesovia pihlajia. Pihlajien tyvikasvusto pitäisi ehdottomasti karsia ja lahonneet oksat poistaa. Täällä näytti myös olevan hurjasti lisää aita kiviä, joten saamme ehkäpä uutta paikka-ainesta romahtaneen kiviaidan paikkatarpeeksi. Joten tällaista luvassa täällä =)

8 kommenttia:

 1. Toivotaan leutoja hiihtolomakelejä, työmaasi kuulostaa lupaavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelit todellakin vaikuttavat lupaavilta =)

   Poista
 2. Ulkona näyttää ja tuntuu ihan oikeasti keväiseltä, jihuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään äänet ja tuoksut ovat vallanneet ulkoilman ja ilma on pehmeää =)

   Poista
 3. Voi miten kaunis kiviaita! Mua nauratti tässä viikonloppuna kun lueskelin aikaisempia kirjoituksiasi (samalla kun huokailin teidän puutarhaa) siitä, kuinka rauhoittavaa hommaa mielestäsi tuo kivien raijaaminen on. Ymmärrän sinua! :) Mun lempihommaa - heti kun säät vaan sallivat - on kivien kantaminen pihaan (pellon viereen on nostettu iso kasa sieltä nousseita kiviä) ja niistä "rakentelu". Voi, kun pian tulisi sulat kelit, niin pääsisi taas hakemaan kivikuormaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivien kanssa puuhastelu on totisesti rauhoittavaa samoin kuin muutoinkin nuo puutarhahommat =)

   Poista
 4. Toivotaan, että nämä kelit pysyvät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelit näyttävät pysyvän otollisina =)

   Poista