sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Hakuropaju vartioi potagerin keskiympyrässä =)

Kaksikerroksinen Hakuropaju on selvinnyt ensimmäisestä talvestaan loistavasti. Ensimmäiset kaksi talvea hänen viehätyksensä vietti kellarissa, mutta viime kesänä päätimme, että nyt on aika tottua Suomen olosuhteisiin ja luvassa oli muutto potagerin keskiakselin keskiympyrään. Varsi vankistui kesän aikana oikein kunnolla ja levästö tuuheutui. Nyt vaan odotellaan silmujen pullistumista. 


Eilen oli suoranainen potager päivä. Keskiakselin kukkapenkeistä saivat kuolleet kasvustot luvan lähteä ja tilalle tuli lämpöinen hevosenkakkipeite. Potageria on vuosien varrella hoidettu hevosenkakilla pääasiassa. Samalla keskiakselin murskekäytävä tuli haravoitua timmiin kuntoon. Keväisin tuntuu aina, että nuo käytäväthän ovat tosi leveät, mutta kasvuston päästessä vauhtiin mittakaava jälleen muuttuu ja käytävät kapenevat. Tänä vuonna potagerin hoito on huomattavasti helpompaa kuin aikaisempina vuosina. Hoitoa helpottaa eritoten se kun viime kesänä jaettiin suuremmat ruudut pienempiin osiin. Pienempiä osia on jotenkin mukavampi hoitaa kuin suuria. Myös mustikkapensaiden ja mansikkalaatikoiden tulo potageriin ja niiden alueiden kuorikate peite helpottavat huomattavasti hoitoa ja samalla kuorikate tekee viimeistellymmän ja siistimmän ulkoasun. 


Potagerin kivikäytävät ovat talven aikana hitusen menettäneet linjaansa. Joku päivä pitänee ottaa oikein suoristus urakka ja nostella nuo pois linjasta tipahtaneet kivet paikoilleen. Tänään urakka potagerissa jatkuu, ja luvassa on vaaka keskiakselin kunnostus. Toistaiseksi siellä on vielä pehko poikineen talventörröttäjiä ja saksipuuhat alkakoot. Myös hevosenkakki liikkuu puhdistettujen alueiden peitoksi.

13 kommenttia:

 1. Olen myös miettinyt tota hakuropajua..melko valoisassa sinulla se kasvaa vai?Olen ajatellut sitä eteläpuolen rinteeseen jossa taustalla iso kuusi. Hevosen peetä meilläkin kuluu. Kaunista kevättä kuvissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hakuro on meillä suorastaan kohtalaisen paahteisella paikalla. Hevosta kuluu totisesti tähän aikaan vuodesta oikein kiitettävästi =)

   Poista
 2. Mahtava onkin kakkikasa siellä, oma keko kalpenee tuon rinnalla;D Mukavaa puutarhastelua sinne, aurinko näyttää paistavan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa puutarhastelupäivää myös sinulle =) Toivotaan, että kasa hupenee tämän päivän aikana =)

   Poista
 3. Komiat on puuhat! Kyllä tosta kasasta tulee poweria kasvukauteen! :) Taas on ihana aurinkoinen päivä, mukavaa puutarhapäivää siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa päivää myös Sinulle. Täällä aurinko kutsuu jo kovasti pihatöihin ja ilma on mitä parahin =)

   Poista
 4. Teidän potager on niin kaunis! Mun hakuropaju kuoli ja kasvatti kamalan villipajun tilalle viime kesänä. Nyt pähkään kuinka ihmeessä pääsen siitä eroon, huh!
  Aurinkoisia puutarhapäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kaunis =) Hakurot on varmaan vartettu johonkin tavispajuihin. Joka tapauksessa voi kurjuuden kurjuus. Meillä onneksi säilyi ainakin tästä talvesta.

   Poista
 5. Upea paikka! Hepokakkaa on tarkoitus levittää omaan myös puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hepovoima on kyllä hyvää puutarhassa

   Poista
 6. Kylläpä teillä on upeaa! Voi jo nähdä silmissään, kuinka hienolta näyttää kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Vuosien varrella tuo potagerin ulkoasu on kovasti selkeytynyt ja näin keväisin se näyttää kohtuullisen skarpilta =)

   Poista
 7. Onpa keväiset näkymät ja Hakuro siellä keskipisteenä! Hyvältä näyttää. Minä olen vasta raottanut oman Hakuron "talvitakkia" ettei innostu puskemaan silmuja, kun maa on vielä jäässä. Vuohenjuuri ja sulkaneilikka ovat talvitakin sisällä jo vauhdilla nousussa.

  VastaaPoista