maanantai 7. huhtikuuta 2014

Potagerin päätyä kunnostamassa


Ensimmäinen kevätsade on hivellyt luontoa, ulkona tuoksuu selvästi kevään tulo ja lintujen sinfonia hivelee korvia. Voi miten tunnenkaan energian virtaavan =) Tänään ollaan taas askelta lähempänä unelmaa. Potagerin toinen pääty on kivetetty ja alueet odottavat perustamistaan.

Jos potagerin perustamisesta pitäisi laatia jotakin muistilistaa niin kyllä ykköseksi nousee uusien alueiden huolellinen mittaaminen ja mittakaavassa olevat luonnokset, joiden avulla uusia osia on helpompi hahmottaa. Sitten tarvitaan rutkasti vahvaa mittalankaa ja tikkuja, joilla langat saadaan oikeisiin paikkoihin. Aloitimme siis eilen puurtamisen. 30m pitkä maastomitta mukaan ja ensimmäisenä luotilanka potagerin reunoille tulevien kukkapenkkien ulkolaitaan, sitten toinen naru kulkemaan käytävän reunaa ja lopuksi ristimitoilla ympyrän keskipiste paikoilleen ja siihen harppinaru. Mittaaminen ja luotilangoittelu kannattaa tehdä super huolella. Potagerissa tärkeää ovat luotisuorat käytävät, symmetrisyys ja mittatarkkuus. Joskus nuorempana haaveammattini oli maanmittausinsinööri, sitten maailma kuljetti omia polkujaa aivan päinvastaiseen ammattiin, mutta täällä potagerissa saan toteuttaa tuota mittaamista niin paljon kuin haluan =) Onneksi.

Nyt meillä on entisen epämääräisen nurmialueen tilalla potagerin vaaka-akselin suuntaisesti toinen pääty viittä vaille valmis ja potager saa täältä päästä päätöksen. Alkuperäinen luonnos muuttui hitusen kun aluetta mittailtiin ja tutkailtiin paikan päällä. Tuossa ylimmän kuvan vasemmassa reunassa, osittain heinäpellon puolella näkyy mittalanka. Mittalangan heinäpellon puolelle tulee aita, mikä onkin alkuperäissuunnitelmasta poiketen suora ja tuon ympyrän kohdalla aita tulee tekemään kaaren. Joudumme siis pikkuisen valtaamaan lisää tilaa tuolta heinäpellon puolelta täällä potagerin alalaidassa ja ympyrän kohdalla.


Alussa haaveilimme vuorijalavakujasta, mutta moni Teistä antoi vinkkejä jalavoiden taudinarkuudesta, kiitos suuri siitä. nyt olemme päätyneet miettimään noiksi neljäksi puuksi lehmuksia tai vaihtoehtoisesti hevoskastanjoita. Joka tapauksessa jotain suureksi kasvavia "puistopuita" siihen kaivattaisiin. Pensasaidan eteen ja puiden väliin on haaveissa Nostalgiaruusu Mariatheresia, Kiinanpioni Festiva Maximaa, iiriksiä, akilleijoja, ritarinkannuksia ja tietysti keväisin tulppaaneja. Kaikkea ihanaa, runsain mitoin ja rehevästi. Käytävän yläpäähän tulee portti, josta pääsee luonnontilaiseen välitilaosioon. Tänne ylös pitänee laittaa myös jonkinlainen aita, siten että potagerista ei suoraan avautuisi näkymä välitilaan. Portista näkisi vain aavistuksen tulevasta välitilasta ja sisään astuessaan tunnelma muuttuisi tyystiin. Puutarhaan tulisi ikään kuin erilaisia huoneita tai tiloja. Näistä tiloista tuo potager on suurin ja välitila pieni ja intiimi. Pitää löytyä vaihtelevuutta, yllätyksellisyyttä ja kontrastia =)

Tässä on nyt koko potagerin vaakakeskiakseli ja tällaiselta näkymä näyttää kun potageriin astuu sisään. Eli tänne olisi sitten jossain vaiheessa suunnitteilla portti potageriin sekä vastaava aita kuin tuolla kaukana häämöttävässä potagerin päädyssä tulee olemaan.


17 kommenttia:

 1. Voi mahtavaa, mikä suunnitelma! Siitä tulee niin hieno! ja nytkin se on jo valtavan upea!! Ihanaa että saat toteuttaa maanmittausominaisuuksiasi puutarhassasi! Ja ihan huippua että saadaan täältä blogista seurata kuinka hommat etenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos =) Mittaus on tainnut riistäytyä vähän käsistä ;)

   Poista
 2. Siitä tulee entistäkin upeampi! Hieno suunnitelma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) kumpa vaan kaikki kasvaisi nopeasti niin ilme alkaisi hahmottua =)

   Poista
 3. Mahtava suunnitelma! Kivaa, kun välillä näkee tällaisia isompiakin juttuja, kun omat suunnitelmat pienentyvät aina kuin pyy maailmanlopun edessä. :) Mitä nuo viimeisen kuvan puut ovat, kasvavatko isoiksi vai ovatko hillittykasvuisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä vähän suuruudenhullu suunnitelma ;) Mutta minkäs teet kun on vimma päällä =) Nuo alimman kuvan puut ovat kirsikoita ja toistaiseksi ne ovat kyllä kasvaneet melkoisella vauhdilla ja me olemme leikanneet niitä melkeimpä samaa vauhtia =)

   Poista
 4. Entäs puiden varjostus jos lainattu noin isoja puita? Haittaako kasvimaatanne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Potager on hurjan paahteisella paikalla, eikä siihen osu päivittäin lainkaan varjoa, joten puut toivottavasti hitusen varjostavat. Potagerin mittakaava on myös niin suuri, että luulen, että puiden varjoista ei ole vuosikymmeniin haittaa =)

   Poista
 5. On niin upea teidän suunnitelmanne ja toteutus. Meillä kasvaa yksi hevoskastanja. Siitähän sanotaan, että sen juurella ei oikein viihdy kasvit, jotka vaativat syvempää multakerrosta. Se on tullut itsekin huomattua. Mietin, että mihin saakka se "sääntö" pätee, uskaltaakohan parin metrin päässä rungosta olla toivoa pitää kukkapenkkiä. Hevoskastanjan alle koitan laitta scilloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtia, että kerroit tuon hevoskastanjoista, meillä kun on aikeissa laittaa valtaisa kukkapenkki puiden alle. Pitää kaiketi kallistua lehmuksiin =)

   Poista
  2. En muuten tiedä, johtuuko tuo oikeasti juurakosta vai ei. Vai onko se ollut sitä, että hevoskastanja varjostaa aika rajusti alkukesän jälkeen ja varjo liikkuu puun kasvaessa. Jostain käsitin, että hevoskastanja pitää vähän varjoisemmasta kohdasta. Ehkä minun kasvivalinnoillakin on osuutta asiaan.

   Poista
 6. Toivottavasti avaat puutarhasi joskus yleisölle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) Voi siihen päivään on totisesti matkaa

   Poista
 7. Wau! Isot kuviot hahmottuvat jo upeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) Pikkuhiljaa tämä alkaa hahmottua ja erottua ympäristöstään =)

   Poista
 8. Siis ihan huikeaa! Ei tässä nyt muuta oikein irtoa....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) vähän jo sormet syyhyävät projektin kimppuun =)

   Poista