sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Säleikköpuuta istuttamassa

Viktorius on kätkenyt aarteen sisuuksiinsa jo muutaman viikon. Yhtään tästä aarteesta ei olla vielä hiiskuttu, mutta nyt on aika esitellä pikkuinen säleikköpuu. Viime vuonnahan me aloimme todenteolla haaveilla säleikköpuista. Silloin suunnitelmissa oli yläpihalle muotoutuva muototarha säleikköpuineen, mutta alueen perustamiseen on vielä sen verran matkaa ja polte oli kova.

Hankimme siis muutama viikko sitten pienen säleikköpuuksi soveltuvan omenapuunalun. Omenapuu oli vartettu kääpiökasvuiseen varteen ja sitä oli jo jonkinverran leikelty, muttei säleikköpuun malliseksi. Potagerin vaaka-akselin pääty on ammottanut tyhjyyttään jo keväästä ja pikkuhiljaa ajatus viimeisen ympyrän sisällöstä on muhinut mielessä. Eilen sitten tartuttiin härkää sarvista ja istutettiin pieni omppupuu tuohon ympyrän keskustaan, asennettiin tukipuut ja vaijerit paikoilleen.


Puusta leikattiin kaikki turhat oksat ja latvus pois. Säleikköpuusta on tulossa Palmette Verrier mallinen, toiselta nimeltään Candelebra, mutta googlettaessa tuolla ensimmäisellä nimellä löytyy enemmän esimerkkejä. Palmette Verrier mallissa puusta kasvatetaan vähän niin kuin kynttelikön mallinen ja ensimmäiset kolme tasoa oksia kasvatetaan vaakasuuntaisesti ja sitten pikkuhiljaa nuo vaakaoksat taitetaan ylöspäin. Tähän hätään ei tietystikkään löytynyt muuta kuin järeitä valkosia nippusiteitä, niihin turvautuen oksat taivutettiin kulkemaan vaijereita pitkin vaakasuoraan.

Yön aikana uni teki tepposet ja ajatukset jäsentyivät ja pääteympyrän muoto alkoi tarkemmin hahmottua mielessä. Aamulla oli siis luvassa kunnon kivishow. Useampia kottikärryllisiä upposi kiviä ympyrän halki kulkevaan "huoltokäytävään". Säleikköpuuta kun pitää hoitaa muutaman viikon välein, tarkistaa ylimääräisiä versoja ja oksien suuntia, niin huomattavasti helpompi on kulkea polkua puulle kuin hyppelehtiä kasvillisuuden seassa.Kivipolkua reunustamaan istutettiin iisoppiaidan pikkutaimet ja ympyrän ulkokehille päätyi läjäpäin valkeita liljoja ja dahlioita, jotka ovat keväästä asti odotelleet paikkaansa talon seinustalla. Viimeiset valokuvat valmiista ympyrästä jäivät ottamatta kun taivaan hanat aukesivat ja vesisade piiskasi potageria, mutta ehkäpä lähipäivinä saadaan kuva valmiistakin ympyrästä =)

Pääteympyrän ja heinäpellon väliin on tulossa syksyllä pensasaita. Hitsit kun keväällä pensasaidan taimet olivat loppu taimistolta ja nyt jos koskaan olisi ollut otollinen kesä juurruttaa pensasaita kun ei olisi tarvinnut juurikaan kastelusta huolehtia. Mutta ehkäpä jonain vuonna tämäkin näkymä on sitten kuvauksellisempi kun aita saadaan kasvamaan =) Mutta nyt sen voi jo mielessään vähän niin kuin kuvitella ;)22 kommenttia:

 1. Nyt on kyllä kastelun puolesta ollut täydellinen kesä, tai ehtihän tässä jo kuivuuttakin olla toukokuussa ja kesäkuun alussa. Upeaa, ihana säleikköpuu, vähän niin kuin lemmikki, kun pitää säännöllisesti hoitaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin kiehtovaa tuo säleikköpuun kasvatus =) Totisesti nyt potagerissa asustaa ihka oma lemmikki =)

   Poista
 2. Ai että! Tuo säleikköomenapuu sopii teidän puutarhaan kyllä kuin nyrkki silmään! Hieno idea, mukava seurata miten omenapuu jatkaa kasvuaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt istutuksen yhteydessä tehtiin aika radikaaleja leikkauksia. Täytyy toivoa, että se selviäisi talvesta =)

   Poista
 3. Tätä (ja muitakin) projektianne on kiva seurata kun itsekin haaveilee säleikköpuun kokeilusta. Meillä olisi ollut kuusiaidan istutusta, mutta aika ei riittänyt. Vähän harmittaa kun kesä on ollut niin itsestään kasteleva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi meillä on sen verran levottomuutta, että pitää kokeilla yhtä jos toistakin =) Istutuksia sade on suosinut ja totisesti vähän harmittaa myös kun ei ehditty aitaa laittaa aluilleen

   Poista
 4. Mielenkiintoista seurailla tätäkin prokkista :) Ihania nuo luonnonkivikäytävät <3 Tämä vuosi on kyllä otollinen kaikenlaiseen istutuspuuhaan. Olen kyllä sitä mieltä, että upea on tuo näkymä heinäpellollekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on niiiiiiiin hirveästi kiviä, että tuo luonnonkivikäytävä on ollut oiva kivien "hukutus" projekti =) Heinäpelto varmaan tulee näkymään jatkossakin, mutta aita hitusen rajaa aluetta pellosta =)

   Poista
 5. Voi mieletön miten hienoa tulee!!! Aivan olen täpinöissä täällä pelkästään kun luen! Olin ajatellut omenapuita trampoliini-alueen eteen... Pitäisiköhän nekin istuttaa tuolleen säleiköksi?
  Ihana, täältä sinulta saa niin paljon inspiraatiota =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa kokeilla tuollaista säleikköjuttua =) Niistä saa ajanoloon ties kuinka hienoja. Säleikköpuut ovat myös satoisampia kuin tavikset ja talvenkestävämpiä myös kunhan pääsevät aluilleen =)

   Poista
 6. Haa, tämä on kyllä tosi mielenkiintoinen projekti! Itsekin haaveilen säleikköpuusta mutten tiedä minne sen laittaisin (heh, tilaa on kuitenkin lähes 10 000 neliötä...). Ehkä joskus, siihen asti seuraan mielenkiinnolla tätä teidän puutanne! Mitäs muuten raparperihuupan alle kuuluu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt yhteen 10000 neliöön yksi säleikköpuu tarvitaan =) Äkkiä paikkaa suunnittelemaan =) Raparperihuupasta onkin tulossa juttua tuotapikaa - kiitos vinkistä =)

   Poista
 7. Mun säleikköpuu odottaa edelleen istuttajaa...Mutta mukavaa seurata kuinka se käytännössä onnistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hidastahan tuo säleikköpuun hoito on kuin mikä, mutta toivotaan, että onnistuisi =)

   Poista
 8. Tosi mielenkiintoinen projekti! Olen Englannin puutarhoissa säleikköpuita kovasti ihaillu ja ihmetellyt, kiva kun nyt saan kotoakäsin ihmetellä teidän ihmettä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailmalla on ties miten upeita säleikköpuita. Ihme kun Suomessa on niitä niin vähän. Käsittääkseni kun tuo säleikköpuu on satoisampi ja talvenkestävämpi kuin tavallisesti kasvatettu.

   Poista
 9. Mielenkiintoinen tuo säleikköomenapuunne. Yleensähän ne meillä kasvatetaan seinää vasten, jostain syystä.
  Upeita nuo peltomaisevat kuvissasi... antavat hienon taustan : )
  Ja aivan mahtava ritarinkannuskokoelma edellisessä postauksessa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seinustat taitavat olla niin lämpimiä paikkoja noille säleikköpuille. Mutta niille voi tehdä tuollaisen jonkinmoisen "kasvutelineenkin" ihan puutarhaankin. Peltomaisemat ovat minunkin mieleen =)

   Poista
 10. Vitsit kun mielenkiintoinen postaus, kiitos siitä ! Olen itsekin haaveillut säleikköpuusta, täältä sai ruhtinaallisesti ideoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säleikköpuut ovat jotenkin kiehtovia =) Ehdottomasti kannattaa kokeilla =)

   Poista
 11. En ole enne kuullutkaan säleikköpuusta, oli mielenkiintoista lukea tuollaisestakin kasvatuksesta, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä on huononlaisesti Suomessa. Ainakin Lepaan puutarhaoppilaitoksella olen sellaisen joskus vuosia sitten nähnyt. Mutta ulkomailla tuo säleikköpuujuttu on yleisempää =)

   Poista