keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Artisokka nauttii helteistä

Tammikuussa hyvissä ajoin aloitin artisokkien esikasvatuksen. Siemenet itivät hyvin ja hetkessä meillä oli lähes 40 artisokan tainta. Sitten alkoi suorastaan kiduttavan pitkä, piinallinen ja hidas esikasvatusvaihe. Ajattelin väliin, että tästä ei tule ikinä mitään. Vihdoinkin toukokuun lopussa taimet olivat sen verran reippaita, että uskalsin istuttaa ne potageriin. Kasvutahti oli yhtäläisen hidas ulkosallakin. Moni oli sitä mieltä, että tänä vuonna artisokat eivät ehdi kukkimaan. Mutta kuinkas sitten kävikään. Iski armottomat helteet ja artisokat unohtuivat omiin oloihinsa.

Tänä aamuna otin itseäni pitkästä aikaa niskasta kiinni ja menin kitkemään potageria ja mitäs sieltä löytyikään. Muutama artisokka oli ehtinyt kasvattaa itselleen mojovan kukkanupun. Vauh =) Nämä taitavat sittenkin ehtiä kukkaan vielä tänä vuonna. Artisokka on muuten monivuotinen ja saattaa säilyä vuodesta toiseen hyvällä talvisuojauksella. Löysin The English Garden lehdestä oivan talvisuojausmenetelmän ja esittelen sen varmasti kun sen aika saapuu =) Mutta nyt vielä ihastellaan kaikkia puutarhan antimia ja odotellaan sateita. Meillä on nimittäin ollut kohta kuukauden kuumaa ja kuivaa, ei tietoakaan sateesta. Mutta siitä huolimatta aamukastetta kylläkin löytyy =) Näissä kuvissa artisokat kylpevät aamukasteessa =)
10 kommenttia:

 1. Hienolta näyttää! Minunkin piti artisokkaa laittaa tämähän keväällä, mutta havahduin asiaan vasta maaliskuun alussa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Artisokat ovat ihania =) Tuossa kommenteissa Cheri sanoi laittaneensa vasta huhtikuussa. Ilmeisesti ne ehtivät silloinkin =) Ei muuta kuin ensi vuonna kokeilemaan

   Poista
 2. Oi miten hienoja! Itse en tosin pidä artisokan mausta mutta kävisiväthän nuo koristeiksikin ;)

  Ja muuten - ihailen kovasti ahkeria esikasvattajia. Minähän vuonna itse toimeentuisin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mekään artisokkia syödä vaan kasvatetaan ainoastaan niiden komean ulkomuodon takia ja kukan =) Minäkään en ole oikein himo esikasvattaja, mutta tänä keväänä jokin kipinä iski =)

   Poista
 3. Komeita ovat! Mutta maltatko varmasti olla syömättä niitä? Artisokat ovat ihania sulaan kaprisvoihin dipattuna :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaprisvoidippisi kuulostaa niin herkulta, että taidetaan muutama maistaakin ;)

   Poista
 4. Minullakin on paljon artisokan nuppuja, esikasvatuksen aloitin tosin vasta huhtikuussa. Viime kesänä artisokkani tekivät suuret kävyt, mutta eivät ehtineet kukkia. Juuri sitä kukintaa kaipaisin, kukka on niin upea, en kasvata omiani lainkaan syötäväksi. Viime talvi oli kovin leuto, mutta artisokka ei talvehtinut, tosin en niitä mitenkään suojannutkaan. Yhden kasvin vein ruukussa kellariin ja se näytti viihtyvän siellä hyvin, mutta menehtyi keväällä. Olisikohan se tarvinnut valoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi - siis vasta huhtikuussa? Ja nyt ovat jo samaa kokoluokkaa kuin meidän. Vauh. Ensi vuonna mekin tehdään noin. Sisällä noiden esikasvatus on ihan piinaa tuolta tammikuulta asti. Kukan ja kasvutavan vuoksi mekin artisokkaa kasvatamme =)

   Poista