lauantai 12. heinäkuuta 2014

Muototarhan siimeksessä

Ritarinkannukset ovat pulskistuneet niin potagerissa kuin pikkutaimet Viktoriuksessakin. Pikkutaimet ovat kohta niin vankkoja, että niitä pääsee istuttamaan ulkosalle. Siinä missä pikkutaimet ovat vankistuneet niin uudet suunnitelmat ovat valloittaneet jälleen mielen. Levylautasella on soinut renessanssiajan luuttumusiikkia ja väliin on trimmeri laulanut laulamistaan.

Nyt ollaan askeleen lähempänä uuden lehden kääntämistä. Koko uusi alue on nyt täysin trimmeröity, maaston muodot piirtyvät ja aluetta on helppo mittaila, tuumailla, vetää mittalankoja ja viedä suunnitelmaa eteenpäin.


Kun potagerista noustaan välitilan kautta yläpihan puolelle. Vanhojen omenapuiden katveesta ja kanitarhan kupeesta alkaa tällainen peltoaukeama, jonka loppupäässä häämöttää luumulehto sekä vanha sauna. Tässä kuvan aivan vasemmassa reunassa voi nähdä kolme pientä luumupuuta, joiden vierestä sitten tulevaisuudessa lähtee pitkä käytävä tuonne luumulehtoon ja saunalle. Tässä reunassa muototarha päättyy heinäpeltoon.

Tämä kuva on vastaavasti saunalta talolle päin kuvattuna.

Ja jotain tämäntyyppistä olisi haaveissa tuohon luumukujan käytävään. Käytävä voisi toimia eräänlaisena huoltokäytävänä myös. Tämän käytävän ja ja pihamaalla olevan lähes 4m korkean hernepensasaidan väliin tulisi sitten suojaisaan lämpöön se muototarha. Tämä kuva on vuoden 2008 The English Garden lehdestä, jossa on ollut juttua Dundonnellsin restauroidusta puutarhasta. Käytävän ja pellon välissä voisi olla luumupuiden rivistö ja tuolla puiden lomassa jotain mätästävää mataalaa kasvia ja takimmaisena huojumassa ehkäpä jättipoimulehtien ja ritarinkannusten muodostama rivistö. Tämä suunnitelma on vasta alkuideanana, eikä tästä ole vielä ehditty tekemään sen kummempia mittauksia saati luonnoksia, joten ajatus lähtee tästä varmaan itämään.

Muototarhasta ajatus on sensijaan hitusen pidemmällä. Kaivoin naftaliinista vanhan ideakuvan, joka on Roy Strongin kirjasta Greating small gardens. kirjan nimi ei niinkään meidän puutarhurointiin taida viitata, mutta tämä on aivan ensimmäinen puutarhakirja, jonka olen joskun hankkinut. Erityisen inspiroiva ja monipuolinen kirja.

Muototarhasta on olemassa myös jo karkea, käsinpiirretty luonnos. Siinä on hahmoteltu aavistuksen verran tulevaa rakennetta ja espalierkujaa. Nyt meillä on vuorossa alueen tarkka mittaaminen ja luonnostelu. Meillä on tapana tehdä uusien alueiden luonnokset mittakaavassa ja hahmotella ensin miten asiat loksahtavat paikoilleen. Mittakaava luonnos toimii sitten eräänlaisena työohjeena ulkosalla mm. mittalankojen vetämisessä.

Uuteen muototarhaan on aikomuksena valaa laattakäytävä ja haaveena olisi myös kohopenkit, joissa olisi kehystettynä mm. iiriksiä massoittain. Jotain aavistuksen tuon tyyppistä kun tuossa valokuvassa. Hidasta perin hidasta mutta kutkuttavaa. Katsotaan päästäänkö vielä tänävuonnakaan kunnolla alkuun tämän hankkeen kanssa. Ehkä edes pikkuisen =) Nyt lisää renessanssi musiikkia ja unelmien ja ideoiden vapaata pudotusta - ahh mikä voisikaan olla parempaa näin lämpimänä lauantai aamuna =)8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista kerrassaan! Ei lopu tekeminen heti kesken teiltä :D Ihanaa helleviikonloppua ja paljon kutkuttavia ideoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih - tästä taisi paisua vähän useamman vuoden projekti kertaheitolla. mutta kutkuttavaa. Mukavaa viikonloppua myös Sinulle =)

   Poista
 2. Wow! Kokonainen tyhjä pelto odottaa valtaajaansa, mikä ihana mahdollisuus tehdä ihan mitä vain! Muotopuutarha kuulostaa houkuttelevalta ja mielikuvitusta kutkuttavalta! Sieluni silmin näen iirismeret, laattakäytävät ja matalaksi muotoon leikatut pensasaidat. Ihanaa!! Suosittelen taikinamarjaa leikattavaksi pensaaksi puksipuun sijaan- kestää leikkausta ja on puksipuuta parempi talvehtimaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pientä projektia pukkaa. Voi miten tämä puutarhurointi aina viekin näin mennessään. Tuo taikinamarja pitää laittaa oikein kunnolla korvantaakse, sitä on näet monet kehuneet tänä kesänä =)

   Poista
 3. Vankkarakenteisia ja kauniita ritareita. Mahtavat suunnitelmat, eikä tulevaisuudessa laisinkaan tekemisen puutetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän ritarit ovat todella muhkeaa laatua =) Suunnitelmat ovat riistäytymässä siihen malliin, että vähän jopa täällä päässä huimaa ;)

   Poista
 4. Sinun innoittamanasi olen jo ostanut ritarinkannuksen siemeniä ja laitan niitä kyllä pian kasvamaan ensi vuotta ajatellen. Kunhan keksisi niille paikankin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtia =) Ritarit ovat niin parhautta =) Onnea kasvatusprojektiin =)

   Poista