lauantai 20. syyskuuta 2014

Artisokkaa


Aurinkoa ja lämmintä syystuulta on ilmassa. Artisokan nuput ovat vankistuneet vankistumistaan ja reilun nyrkinkokoisia pollukoita nousee esiin sieltä täältä. Meidän ensimmäinen artisokkakokeilu on siis onnistunut. Kumpa vain ehteisivät avata ihanaiset violetit kukkansa ennen kuin kulmyys pysäyttää kasvun.

Artisokat saattavat selvitä talven yli, jos ne oikein suojaa. The English Garden lehdessä näin kerran kun talvisuojaksi oli ladottu noin kolmen kerroksen minitiilimuuri ja sinne sisälle sujautettu lehtiä ja jotain kuiviketta. Tekisi mieli kokeilla sellaista suojaa näille ihanuuksille. Vaihteeksi vaan tarvittaisiis vettä, jotta kasvit saisivat hitusen juodakseen ennen kylmyyttä. Meillä ainakin on niin kovin kuivaa ollut jo pidemmän aikaa. No toisaaltaan pystyypähän nauttimaan kaikista potagerin ihanuuksista vielä täysin siemauksin. Onko Teistä kellää kokemuksia artisokan talvettamisesta?

Muuten jouduin hetkellisesti lisäämään blogin kommentointiin numerovahvistuksen. Viimepäivinä on tullut niin hurjasti roskapostia blogiin, että tilanne pitää saada hallintaan. Onkos muilla ollut vastaavia murheita?Artisokkien vierellä kukkii uskollisena ihanainen nepalinhanhikki ja leppäkerttuset vaeltelevat pitkin artisokkien muhkeita lehtiä. 6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Artisokat ovat ottaneet kasvuspurtin ja ovat melkoisen kokoisia =)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Luulempa, etten malta =) vaikka hitusen mieli tekisi =)

   Poista
 3. Hei- kysymys puutarhuri ekspertille taalta ison meren takaa lansi amerikasta. Olen seurannut mielenkiinnilla teidan ihania projekteja ja uskomatonta intoa. Se on tarttunut minuunkin. Tasta blogista taisin saada kipinan kokeilla artisokkaa ja siemenesta laitoin kasvamaan. Kuudesta alusta, yksi vain on tehnyt kukan joka ei ole kylla pitkassa varressa niin kuin teidan kuvissa, mutta alkaa aueta vahitellen. En tiennyt niiden olevan monivuotisia ja laitoin ne kasvimaalle. Peitamme kuitenkin kasvimaan aina lehdilla,joten joudun siirtamaan ne toiseen paikkaan. Uskotko Etta kestavat taman siirron vai aloitanko alusta ensi vuonna?kiitos Jo etukateen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Artosokat ovat niin ihania =) En ole niitä aikaisemmin kasvattanut, joten en uskalla luvata niiden säilymistä. Mutta itse ajattelin testata ja tehdä niille tiilimuurin ja täyttään sen lehdillä. Jos vaikka onnistuisivat säilymään ensi kevääseen. Artisokat nimittäin ovat monivuotisia, jos ne oikein hyvin suojaa talven ajaksi. Jos siirrät niitä vielä ennen talvea niin kastelisin hyvin ja tiivistäisin maan, jotta juuret varmasti saisivat tarttumapinnan maaperään. Peukkuja kokeillullesi =)

   Poista