torstai 12. maaliskuuta 2015

Pelargoneja ikkunalla


Haravointia, lenkkeilyä ja aurinkoa on pääasiassa kuulunut viime päiviin ja tietysti hitusen puuhastelua pelargonioiden kanssa. Aiemmin en olekkaan ollut niin kiinnostunut pelargonioista, mutta viime syksynä syttyi kipinä. Työhuoneemme ikkunalaudalle kotiutuivat ihanaiset Pelargonium Australe sekä Pelargonium Vaniegated Fragrans. Nyt vuorostaan pikkuruisia pistokkaita tarttui mukaan Plantagenin reissulta.

Piti oikein hakea multaa lämpiämään ja aloittaa ruukutuspuuhat =) Nyt Pelakuuvalikoima on karttunut kolmella uudella tulokkaalla: Pelargonium graveolens "Orange Fizz", Pelargonium zonale "Lotusland" sekä Pelargonium zonale "Drolngrid" ovat nyt ruukuissa keittiön ikkunan äärellä. Ehkäpä tästä alkaakin keräily vimma ja pitää piipahtaa Pukin puutarhalla katsahtamassa pelakuutarjontaa. Mitkäs ovat Teidän kuumimmat vinkit pelakuiden kasvattamiseen? Näin kun ei ole juurikaan kokemusta itsellä.


19 kommenttia:

 1. Oi kun ihanat huone-esikotkin! Varoitus on paikallaan: pelargoneihin hurahtaminen voi olla kohtalokasta, kun lajeja ja lajikkeita on tuhansia, niin sille ei sitten loppua näy!
  Oma kokemukseni on se, että hiekansekainen multa on paras ja ne saavat välillä kuivahtaa paljonkin, tosin tässä on lajien välillä suuria eroja. Talvella ne tykkäävät olla 5-18 asteessa (todellakin, talossani on niin vaihtelevat lämpötilat talvisin!) eivätkä pistä pahakseen lämpötilan vaihteluita ollenkaan, riippuen siitä olenko kotona vai en. Lämpimämmässä niitä saa kastella enemmän, viileässä ei juuri lainkaan. Nyt niitä voisikin alkaa lannoittaa, tuli juuri mieleen :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh Saila vähän on ilmassa jo hurahtamisen merkkejä ;) Talvetukseen taitaakin sopia eteinen mainiosti. Siellä talvisin lämpö tippuu lähelle tuota viittä =)

   Poista
 2. Sama juttu, en ole koskaan aiemmin ollut kiinnostunut pelargonioista, mutta viime vuonna iskin silmäni sellaisiin pienikukkaisiin pinkkeihin... Tänä vuonna taitaa tulla torireissu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, jotenkin ne näyttävät vievän mennessään =)

   Poista
 3. No niin, tosta se kuule lähtee se hulluus ja mopedi karkaa handusta! :D Onpas tirheen näköset huone-esikot! Ne onkin hitsin kestävää laatua eivätkä ole moksiskaan jos unohtaa joskus kastella ja pääsevät lurpsahtamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulempa pahoin, että mopo on jo karkaamassa =)

   Poista
 4. PS. Ehtooni ratoksi lueskelin kaikki viimevuotiset postauksesi <3 Ai että...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) Kummasti itsekin unohtaa mitä viime vuonna ja sitä edellisinä on tullut puuhasteltua =)

   Poista
 5. Onnea pelargonien metsästykseen! Ulkona olevia pelakuita lannoitan reippaalla kädellä koko kesän ajan ja silloin jaksavat kukkia. Talvisäilytys on onnistunut varmimmin viileässä ja valoisassa, kellarissa taisi joku vuosi pakkanen päästä puraisemaan. Sisäkasvatuksesta en sitten tiedäkään =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota eteistä koitan talvettamiseen, siellä on niin viileää =) Ja lainnoittaa pitää siis muistaa =)

   Poista
 6. Hieno pelargoni-kokoelma ikkunalla jo.

  VastaaPoista
 7. Olen heikkona Pikku-pelargoneihin! Aivan ihania lajeja olet hankkinut :). Aurinkoista viiikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo pikkupistokkaat veivät niin mennessään, että oli aivan pakko hankkia =)

   Poista
 8. Hmm, alkoi mielessä pyöriä pikamatka Plantsuun. Nyt, kun talvetus on menneen talven lumia, voisi vaikka haksahtaa uusiin pelaguihin. Kiitos innostuksesta.
  Ja mukavaa viikonvaihdetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Ei muuta kuin Plantsuun kipin kapin =)

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Ja hyvä vinkki tuon kuitupotin poistaminen niin paljon kuin se on mahdollista, se nimittäin kokemukseni mukaan maatuu vain harvoin ja siten vaikeuttaa juuriston ja koko kasvin elämää. Probleeman huomaa erityisesti talvehditusvaiheessa, kaikki talven aikana (kuivuuteen?) kuolleet ovat juuri näitä, vapaajuuriset pärjäävät paljon paremmin.

   Poista
  2. Juu olen huomannut saman, että tuo kuitukangas on viheliäinen kuivattamaan kasveja =)

   Poista