perjantai 24. huhtikuuta 2015

Muototarhaa rakentamassa

Meillä on vihdoin ja viimein siirrytty peruna-aura-ajasta koneiden maailmaan. Muistatte varmaan kun olen jo muutaman vuoden puhunut muototarhasta ja sen perustamisesta. Eilen sitten otettiin vihdoin askel kohti muototarhaa. Tuleva alue on kutakuinkin potagerin kokoinen ja siinä on kasvanut seitsemän vuotta heinä. Viime kesänä kun muototarhaprojekti piti aloittaa iski uskon puute tuohon hankkeeseen, vitkuteltiin ja lopulta vaan pidettiin heinä kurissa trimmeröimällä. Nyt pitkän harkinnan tuloksena sitten kuitenkin päätettiin hankkia jyrsin avuksi. Pikkuinen Husqvarna nousi suosikiksi, koska meidän trimmeri, pensasleikkuri ja moottorisaha ovat samaista merkkiä ja meilläpäin näiden huolto toimii hienosti ja muutoinkin laitteet ovat toimineet moitteetta. Toivottamasti tämä on siis samaa sarjaa =)

Kävin pyytämässä paikallisista liikkeistä tarjoukset torstaina ja sain kuin sainkin tingittyä reilun satasen lähtöhinnasta ja saatiin pikkupeli kohtuulliseen hintaankin. Tämän jyrsinleveys on 80cm, joten toivottavasti muototarha alkaa muotoutua vikkelään =)

Jyrsintä piti tietysti heti torstai iltana koekäyttää, sillä pelkäsimme, ettei se pystyisi tuohon heinikkoon. Onneksi maa on niin multavaa kuin maa vain voi olla ja päästyään heinätuppojen läpi jyrsin mylläsi maata hienosti. Mutta kyllä tässä taas urakkaa ja hikeä piisaa ennen kuin maa on käännetty edes kertaalleen. Ja tuon heinikon ja valtaisan juurikasvuston takia maan kääntämisestä tulee hidasta, voimia vaativaa ja melkoisen työlästä. Voi miten voinkaan jo nähdä muototarhan mielessäni. Tuossa on vielä viimevuotisista postauksista kaivamani muototarhasuunnitelmat. Vielä kerran teemme suunnitelman uudelleen, sillä käytävät tulevatkin murskeesta toisin kuin näissä alkuperäissuunnitelmissa. Käytävämateriaalin vaihto vaikuttaa siihen, että käytävistä tehdään aavistuksen aiempaa leveämmät, jotta muototarhassa pystyy liikkumaan kätevästi kottikärryillä. Istutusalueet tehdään kohopenkkeihin ja reunukset tehdään tälläkertaa ruosteisesta teräksestä. Huoh =)


Muototarhasta tulee fiilikseltään tämäntyyppinen. Kohopenkkejä reunustamaan tulee jokin matala aita esim taikinamarjasta, sitten puutarhaan tulee paljon iiriksiä, muotoonleikattuja pensaita ja puita sekä espaliereja =) Voi miten innoissani taas olenkaan.


23 kommenttia:

 1. Nostan hattua teidän projekteillenne!! Aivan ihana suunnitelma. Ja ymmärrän myös syksyn fiilikset. Onneksi on olemassa ihmisiä kuten te, jotka aloitatte hieman suuremmat projektit. Onko tämän jälkeen tontti jo täynnä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi voi, projekteja tulee varmasti vielä lisää ;) Jotenkin parasta puutarhassa on perustamistyöt. Eilenkin kun vietiin tulevan muototarhan tieltä risuja metsikköön saatiin idea uudesta metsäpuutarhasta =)

   Poista
 2. Tulee ihana! Taikinamarjaa minäkin olen etsiskellyt samaiseen tarkoitukseen. Vielä ei ole napannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raikinamarjaasta pitäisi tulla ihanan tuuhea aita. Ajattelin pitää tulevan aidan vain 40cm korkeana, joten katsotaan kestääkö moista leikkaamista =)

   Poista
 3. Kiehtova projekti! Muotopuutarhat ovat upeita, seuraan suurella mielenkiinnolla puutarhasi edistymistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Projektista varmasti tulee päivityksiä, koska se vie varmaan koko tämän kesän työtunnit =)

   Poista
 4. Hengessä mukana täälläkin<3

  VastaaPoista
 5. Tulee upea!! Ja on jo, luin myös lehtijutun :)

  VastaaPoista
 6. Taas on upeaa tulossa, täällä ollaan innolla mukana näin netin kautta :)

  VastaaPoista
 7. Oi mahoton, tulee kyllä upea, mutta kovan työn takana se on, tsemppiä kovasti urakkaan!
  Minäkin tykkään että se tekeminen on ihan parasta ja sitten saa vain nauttia lopputuloksesta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekeminen ja puurtaminen on sitä parhainta tuolla puutarhassa =)

   Poista
 8. Hieno suunnitelma, ja toteutuskin tulee olemaan varmasti myös. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan nyt kun saa nuo luonnokset piirrettyä uudelleen kun käytävät levenevät. Vähän jänskättää miten saa asiat paikoilleen.

   Poista
 9. Onpas näppärän ja käteensopivan oloinen jyrsin, toimivat työkalut ovat tärkeä juttu varsinkin noin suuritöisessä projektissa. Hieno tulee ihan taatusti tulevastakin alueestanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika näppärän oloinen on kyllä tuo Huqsvarna. Himppusen leveämpi saisi vain tuo etupyörä olla, jotta olisi helpompi siirtää pitkin pihoja.

   Poista
 10. Jopa on näpsäkän näköisen ja käteen sopivan oloinen jyrsin! se on hyvä työkalu varmaankin! Vai taikinamarjaa, jospa joskus siitä eroon pääsisi! Meillä aikanaan mummu laitteli taikinamarjaa joka paikkaan, sitä on metsässäkin, se on niin sitkeä, olen sitä koittanut tuhota, mutta jäänyt vielä taistossa toiseksi. Upeat puutarhasuunnitelmat, varmasti tulee upeaa toteutuksestakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuota taikinamarjaa on hurjasti kehuttu, että siitä saa matalia ja siistejä aitoja. Meilläkin kasvaa täällä villinä niitä mummojen aikoinaan istuttamia taikinamarjoja =) Toivotaan, että se olisi huhupuheiden väärti eikä kulmakunnan kauhistus =)

   Poista
 11. Aivan huikeaa päästä seuraamaan tätä!!! Tuo jyrsin on varmasti hyvä harkinta :)
  Kiva kuulla mistä kaikista pensaista leikkaat muodollisia?
  Ruotsin puutarhamessuilla topiary näytti olevan tosissan villitys ja kirjoitin jonkin listankin kasveista jotka kestää hyvin leikkuuta mutta missäs se nyt on---?

  VastaaPoista