maanantai 11. toukokuuta 2015

Sillä välin kun sauna lämpiää...

Sillävälin kun satavuotias sauna lämpiää pihan perukoilla voi Viktoriuksessa puuhailla kurpitsojen parissa. Tästä vuodesta on tulossa melkoinen kurpitsavuosi näet. Viime syksynä ihastuin aivan valtavasti erilaisiin pikkuisiin talvikurpitsoihin. Kuuma kurpitsakeitto syksyn iltojen pimetessä - ahhh ihanuutta. 

Tilasin kuutta eri sorttia kurpitsoja, niiden tieteelliset nimet ovat hitusen vaillinaiset taikka sitten kurpitsaosaamiseni on kehnoa, mutta tässä heidän ihanuutensa ovat englantilaislatinalaisittain ;)

Squash winter - Curcubita maxima ´Golden Hubbard´
Squash winter - ´Buffy Ball´
Squash - ´Potimarron´
Squash winter - ´Barbara Butternut´
Butternut squash - Curcubita pepo ´Waltham´
Squash - ´Harrier´

Ensin liotin suuria kurpitsansiemeniä haaleassa vedessä vuorokauden. Suuret siemenet saavat imeä itseensä oikein kunnolla vettä ja pullistua rauhassa. 


Ja sitten ei muuta kuin kylvämään. Kylvin jokaista lajia vain kolme siementä. Jos hyvin käy ja kaikki siemenet itävät niin meillä on huikeat 18 tainta.
Ja lopuksi siemenet piiloon =)

Tällaisia ihanuuksia meille sitten olisi tulossa tänä vuonna. Olen kylläkin kuullut, että osa näistä on niin hidaskasvuisia, etteivät välttämättä ehdi valmistua meidän kasvukauden aikana. Mutta yrittänyttä ei laiteta, joten ei muuta kuin kokeilemaan =)


Ja saunaa odotellessa ehtii muutakin =) Ruohosipulit ovat levittäytyneet tuolla potagerissa ja siivoillessa siellä olen ottanut pikkiriikkisiä ruohosipuleita talteen. Ja nyt pikkutaimet pääsivät ihastuttaviin, käsintehtyihin punasavilaatikoihin =)

14 kommenttia:

 1. Aina pitää kokeilla jotain uutta :) Savilaatikot on sievät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhahöperön mieli tekee aina ja alinomaan testailla jotain kivaa ja uutta =) Voi olla, että perhe kiittää jos koko syksy syödään kurpitsoja ;)

   Poista
 2. Siinähän on jo lähes kurpitsakeittoa ruohosipulilla höystettynä ;-)

  VastaaPoista
 3. Ihania! Itsekin taisin vähän hurahtaa kurpitsatouhuun. Viime vuonna omat talvikurpitsat onnistuivat huonollakin hoidolla ihan ookoo, mutta kovin montaa kurpitsaa ei ehtinyt tulla per taimi, ehkä 2-3. Ne eivät kaikki myöskään ehtineet ehkä kypsyä ulkona, mutta omasta mielestäni kypsyivät kyllä sisällä ja säilyivät aivan naurettavan kauan. Kummitustalon kasvimaalle tulee kuutta lajia kurpitsa, mutta joukossa on yksi kesäkurpitsa ja myös myskikurpitsaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli sinullahan onkin jo kokemusta. Uumoilinkin tuota, etteivät kurpitsat ehtisi valmistua. Toivotaan siis superpitkää kaasvukautta =)

   Poista
 4. Kiva kuulla sitten kurpitsakokemuksistasi. Minulla ei tuo Butternup ehtinyt tehdä kurpitsoita viime kesänä. Liekö vika heikossa kastelussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain luin, että nimenomaan tuo butternut ei oikein ehteisi täällä meillä valmistua. Mutta silti pitää urheasti testata =)

   Poista
 5. Mielenkiinnolla odotan ainakin butternut-kokemuksiasi! Meillä myskikurpitsa ei ole tuottanut koskaan muuta kuin mätäneviä pieniä alkuja, ja pidetään siitä nyt vähän taukoa. Tänä vuonna valittiin yksi pieniä hedelmiä tuottava talvikurpitsa, ja muuten keskitymme muutamaan erilaiseen kesäkurpitsaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ou tässähän tulee varsinaisia paineita tuon butternutin suhteen - taitaa olla melkoinen veijari =)

   Poista
 6. Myskikurpitsan kasvatus on minulle uutta. Sain siskolta Englannin tuliaisina siemenpussin ja nyt on kaksi vaivaista myskikurpitsan alkua keittiön ikkunalla. Hengissä ovat, mutta huonossa hapessa. Toivon kuitenkin niiden selviävän istutettavaksi laatikkopuutarhaan. Kurpitsan siementen liotus on minulle uutta. Täytyy kokeilla sitä ensi keväänä, Kivat savilaatikot sinulla. Pitäisiköhän mennä ensi talvena savityöpiiriin, niin voisi taas pitkästä aikaa tehdä erilaisia ruukkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti myskikurpitsasi tokenee =) Nuo savilaatikot olivat kovasti ihastuttavia =) Ja niitä olisi helppo tehdä kyllä itsekin, kunhan jossain vaan saa poltettua ruukut =)

   Poista
 7. Teille on tulossa mahtava kurpitsasato :)
  Kannattaa katkaista varsi kun tulossa on muutama, tai haluttu määrä kurpitsoita, siten kasvi jaksaa paremmin kypsyttää satoa. Minä kylvin tänä vuonna kurpitsat omista siemenistä, saa nähdä miten onnistuu, ainakin taimet ovat kookkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava vinkki, niin yksinkertainen ja itsestäänselvä, mutta eipä olisi tullut mieleenkään. Otan tuon konstin ilman muuta käyttöön, jotta sato ehteisi kypsyä. Kiitos kovasti Cheri =)

   Poista