tiistai 16. kesäkuuta 2015

Korpijaakon ruusupistokkaat

Lauantaina Korpijaakon tilalta saamani ruusunpistokkaat ovat olleet hellässä käsittelyssä. Lauantain ja sunnuntain välisen yön pistokkaat saivat oleilla juomalaseissa ja hörpiskellä vettä oikein antaumuksella, sillä osa oli hitusen nuukahtanut pitkän retkipäivän ja matkan aikana, vaikka kuinka olin ne märkiin talouspapereihin käärinyt. Jokainen pistokas sai oman lasinsa, jotta pysyisin järjestyksessä siitä kuka kukin on =) Ja sitten ei muuta kuin purkittamaan.

Korpijaakon Laurin ohjeistuksissa oli kätevä pitkulainen maitotölkki ja siihen muovihuppu. Ehdin jo paukutella henkseleitä ja sanoa, että meillähän noita maitotölkkejä on. Mutta Kylmät alkukesän kelit ovat vieneet maitotölkit valkjanvirikkeenä pönttöuuneissa. Eli oli tyydyttävä perinteisiin ruukkuihin, joissa on juurelle vähemmän kasvutilaa kuin korkeassa maitotölkissä.


Leikkasin istutuspuuhissa vielä muutamia alalehtiä pois pistokkaista ja upotin vartta aika tavalla kosteaan multaan, jotta juurtuminen lähtisi suotuisasti käyntiin. Ja tietysti nimikyltit paikoilleen.


Tässä koko ruusukavalkaadini. Vaikka kuinka yritin olla hillitty noiden pistokkaiden kanssa niin eiköhän niitä sittenkin tullut yhteensä 11 kappaletta ja yksi viiniköynnöksen pistokas siihen vielä päälle. 

Istutuksen jälkeen suihkutin pistokkaat huolella, jotta lehtipinnatkin imisivät vettä itseensä ja sitten kummilenksulla puovipussukat hupuiksi. Nyt pikkuriikkiset alut ovat kuin avaruuspuvuissa tuolla Viktoriuksen varjoisassa nurkassa. Ja ei muuta kuin odottelemaan. Tämähän on suorastaan jännittävää ja inspiroivaa. Ruusuille on jo ajateltuna oma ruusukujanteen paikka, joten toivottavasti pikkuiset lähtevät kasvuun. 28 kommenttia:

 1. Voi kun teillä oli hienosti säilyneet nimet tallessa! Muistatteko pitikö nuo heti siirtää ulos varjoon vai pitää sisällä ikkunalla, että oliko vaan talveksi sisään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin, että heti ulos varjoon. Auringossa lehdet haihduttavat ja pikkuiset alut tykkäävät viileästä ja varjosta näin alkuun =) Tuota sisäjuttua en muistanutkaan. Hyvä kun muistutit, lisin ne varmasti jättänyt talveksi ulos.

   Poista
 2. Hih, mulla taisi olla kolme nimilappua ja kymmenisen pistokasta;)
  Eikös ne pitänyt laittaa ulos varjoon ja talveksi sitten sisätiloihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu näin muistelisin minäkin. Ainakin nyt heti ulos ja varjoon =) Yritin olla nipo noiden nimitarrojen kanssa, otta vähän edes tietäisi mitä tuleman pitää ;)

   Poista
 3. Ohhoh, tulipas sinulle hyvä kokoelma ruusuja mukaan, mutta teidän isoon pihaan niitä varmasti mahtuukin monta! Onnea pistokkaiden uudelle elämälle hernepensaskujanteen katveeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos, alku ainakin näyttää hyvältä =) Itsekin ihan peljästyin kun luulin olleeni kovinkin maltillinen =)

   Poista
 4. Toivotaan kohisevaa kasvua pistokkaille!

  VastaaPoista
 5. Hyvää kasvua ruusupistokkaille. Punalehtiruusu on kaunis, ja siitä kiva ettei tee juurivesoja, siemenestä kyllä leviää helpostikin jos paikka on suotuisa. Minulla on kaksi tainta jemmassa kasvamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) tuo punalehtiruusu on ihan lemppari. Niin kaunis kasvutapakin =)

   Poista
 6. Tästä tuleekin mielenkiintoinen juttu, kun joukolla seurataan pistokkaiden elämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan =) Jännityksellä odotan kuinka näiden käy =)

   Poista
 7. Hyvin hillittyä x) Luulisi niiden noin hyvällä hoidolla selviävän, niistä tulee varmasti upea ruusukuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan =) Melkein näen jo silmissäni ruusukujan ;)

   Poista
 8. Voi mitä suloisia huppupäitä. Toivotaan niille pitkää elämää, ja hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että aluilleen lähtisivät =) Kuulemman pitäisi olla helppoa =)

   Poista
 9. Minäkään en lähtenyt ostamaan kymmentä litraa maitoa saadakseni oikeaoppiset ruukut, vaan improvisoin. Nyt jännitetään miten pikkuisten käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin kelit ovat sopivan viileitä juurtumiselle. Pidetään siis peukkuja pienokaisten puolesta =)

   Poista
 10. Kiinnostava ja hyödyllinen postaus! Toivotaan tosiaan terveyttä ja hyvää vointia ihanille ruusunpistokkaille. Alku ainakin näyttää lupaavalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin nyt itse kokeilemaan =) Pitäisi olla kohtalaisen helppo lisäystapa =)

   Poista
 11. Mielenkiintoista seurata noiden kehitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä tehdä jonkun viikon kuluttua uusi postaus kuinka tässä oikein käy =)

   Poista
 12. Hyvältä näyttää!
  Minäkin istutin ne ruukkuihin, kun maitotölkkejä ei ollut tarjolla. Ja mulle kävi vähän hassusti, neljältä aarteelta oli nimilappu pudonnut pussin pohjalle. Mutta nyt ainakin vaihtoehdot on rajattu neljään.
  Tosi hauska seurata tätä kasvatusta ja miten kullakin onnistuu.
  Mulla meni toi talvisäilytys ihan ohi. Täytyy vielä kysyä Lauralta miten se nyt menikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo talvetus meni mullakin tyystin ohi. Luulin laittavani pienet maahan jo talveksi, mutta eipä se niin tainnut ollakaan =) Noiden neljän nimen kanssa varmasti löytyy oikeat tai sitten tulee uusia risteymiä ;)

   Poista
 13. Onnea kasvatuksiin! Kiva nähdä miten kasvavat. Hyvää juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää juhannusta Sinulle myös =) Jännittävää noiden alkuun lähdön seuraaminen =)

   Poista
 14. Kahdeksan pistokasta ilman lappuja kasvarin suojissa, katveessa! Tästä ihana retkemme jatkuu, toivottavasti saamme upeita ruusupensaita! Jännittävää!

  Aurinkoista ja lämmintä Juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoa ja lämpöä myös sinne. Täällä sataa toistaiseksi kaatamalla =) Toivotaan, että juhannuskelit hieman paranisivat =) Tämä on jännä matka =) Hyvää juhannusta sinulle

   Poista