perjantai 26. kesäkuuta 2015

Perfektionisti potagerissa ;)

Juhannukset ja juhlapyhät menivät menojaan ja tämä viikko on ahkerasti pakerrettu potagerin kitkennän parissa. Viime kesänä tehty laajennus ja potagerin ns. "loppupää" alkaa pikkuhiljaa saamaan oikean muotonsa. Siniset kurjenmiekat kukkivat ja istutusalueet ovat rehevöityneet kivasti. Potagerin vaaka-akselin päädyssä on vanha puutarhapenkki, joka pitäisi jossain vaiheessa uusia joksikin kivannäköiseksi ja potageriin paremmin sopivammaksi. Mutta nyt se tönöttää ikäänkuin merkkinä käytävän päättymisestä.

Nuorimmainen väitti tässä yksi päivä, että olen perfektionisti tuon potagerin suhteen. Mene ja tiedä, mutta potagerin säntillisyys asettaa mielestäni sille tietyn laatuvaateen myös tuon rikkaruohopitoisuuden suhteen ja mikä onkaan mukavampaa katseltavaa kuin harattu ja kitketty kokonaisuus. Polvet hellänä olen konttaillut ja kitkenyt kukkapenkkejä. Kitkennän jälkeen haraan mullokset kuohkeiksi kolmipiikkiharalla. Haraaminen tekee muutoinkin maalle hyvää, etenkin näin sateisena vuotena kun maa tuppaa tiivistymään.


Aivan tuota pikaa päästään nauttimaan ensikertaa ritarinkannusloistosta. Sillä viime kesänä istutetut 30 uutta lajia ovat valmistelleet jo kovasti nuppujaan. Huh - vähän suorastaan jännittää miltä lopputulos näyttää =)Keskiympyrään saapui edellisillalla pikkuisia maatiaispioineita - voih kuinka ne ovatkaan kauniita.


Nepalinhanhikki on tehnyt lupaavasti siementaimia ja saamme oikein kunnon kasvuston näitä ihanuuksia.


Iisoppi on hirmuinen siementäjä ja levittäytyjä. Iisoppia tuli kitkettyä monta monituista ämpäriä tunkioon ja jälleen iisoppireunus näyttää kohtalaisen siistiltä.

Ja mikä parasta sateinen kesä on suosinut kohopenkeissä kasvavia mansikoita ja tämän kesän sato on varmasti ennätyksellinen samoin pensasmustikat kiittävät sateesta. Meillä on muuten satanut toukokuussa 96 mm ja nyt kesäkuussa 104 mm - aika hurjaa vai mitä? Naapurit pitävät tarkkaa kirjaa sateista ja saan aina kuukausiraportin sadetilanteesta. Eipähän ainakaan tarvitse kastella mitään =)

41 kommenttia:

 1. On se ihanan näköistä. En vain tajua miten te ehditte pitää kaiken niin klaffissa. Varsinkin kun eihän tuo potager ole edes ainoa alue teillä... Onko meillä eri määrä tunteja vuorokaudessa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kellot käy kesäisin ns. puutarha-aikaa =) Potagerin puhtaanapito on tullut vuosi vuodelta vähän helpommaksi kun kasvit ovat kasvaneet ja pahimmat rikkavihulaiset on saatu nujerrettua =)

   Poista
 2. On kyllä valtavan kaunista ja siistiä, silmä lepää. Luulen ettei potageria voi tehdä joku hurlumheipersoona, pikkuisen perfektionisti saa ollakin! Mitä nuo puut ovat mitä tuossa kasvaa esim. ritarinkannusten kanssa samassa penkissä? Mi-missä se iisoppikitkemisämpäri on, käyn hakemassa sen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritarinkannuspenkissä kasvaa Siitosen lehmuksia. Tuossa potagerin laidalla on lehmuskuja =) Voi Iisoppeja on tunkion ruokana monta ämpärillistä. Ovat nimittäin niin mahdottomia tekemään siementaimia.

   Poista
 3. Minussa on sen verran perfektionistin vikaa, että ymmärrän hyvin rikkaruohoshownne. Sitä kyllä ihmettelen, miten te jaksatte ja miten kummassa ehditte?
  Potager on kyllä niiiiiin hieno. Osallistutteko Avoimet puutarhat -tapahtumaan? Ei taida Suomessa ole vertaista puutarhallenne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avoimiin puutarhoihin ei kyllä uskalleta lähteä mukaan. Mutta muiden puutarhoja kyllä lähdetään ihastelemaan =) Rikkaruohoshow on onneksi hellittänyt vuosi vuodelta kun tuota on nyppinyt ja kasvillisuus on kasvanut =)

   Poista
 4. Niin kaunista, aah! Innolla odotan minäkin ritarinkannusten kukintakuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan malttamattomana olen tänäänkin kierrellyt ritareiden ympärillä, mutta visusti tuntuvat vielä pysyttelevän kiinni.

   Poista
 5. Minun mielestä tuolaisessa potagerissa ei voi olla koskaan liikaa täydellisyyden tavoittelija, kyllähön se suorastaan vaatii täydellisyyttä ja minun silmissä myös on sitä :)
  Ei sateinen kesä onneksi ole pelkästään huono juttu, mustikat tykkää meilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensasmustikat ovat tosiaan niin nauttineet sateisesta kesästä. Potager on aika armoton noiden rikkojen suhteen. Käytävät näyttävät oitis kaameilta, jos siellä on rikkalaumoja.

   Poista
 6. Nytpä osauduin todelliseen viherlandiaan. Tänne pitää jäädä ihastelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Piri mukaan rentoon puutarharemmiin =) Ja poikkeahan toistekin

   Poista
 7. Kyllä teillä on kaunista ja siistiä. Kyllä nuorimmaisenne on ehkä osittain oikeassa jostain tarkkuudesta, sillä minusta ei löydy perfektionistia millään ja se myös näkyy ympärilläni, myös pihalla. Toki potangeria ei varmasti kukaan suurpiirteinen ihminen rakentaisikaan. On ihana ihailla teidän työtänne ja juuri tuota tarkkuutta potangeri taitaa vaatia.
  Polvet tosin hellänä minullakin, vähän toisesta syystä. Risusavotassa, kun lentää polvilleen ja vielä ottaa osumaa leikattuihin orapihlajan piikkeihin, niin sekin tuntuu polvissa.
  Teillä on olleet todelliset sateet. Meidän pihaan on satanut kesäkuussa alle 40 milliä omien laskujeni mukaan. Oltiin touko-kesäkuussa noin 3 viikkoa putkeen kylmässä, pilvisessä ja tuulisessa säässä ja ajoittaisessa aurinkoisessa säässä, mutta ilman muuta Suomea vaivaavia sateita. Eikä lämpömittari ole jaksanut kavuta 20 lämpimämmälle puolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts - hieman jännittää meidän orapihlajoiden kasvu ja hoitotoimet tulevaisuudessa. Tuntuu, että polvet ovat tarpeeksi koetuksella ihan tuolla maassa möyrienkin. Kylmää ja märkää on tosiaan ollut ja keskiviikosta alkaen taas sateita luvassa.

   Poista
 8. Kaunista ja siistiä. Myönnän itsekkin omaavani melko lailla perfektionismiä ja rikkaruohoja en siedä minäkään puutarhassamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikat ovat niin viheliäisiä ja kovia levittäytymään, jollei niitä pidä loitolla

   Poista
 9. Rikkaruohot on nujerrettava mahdollisimman pian, muuten saa kitkeä koko kesän. Potagerinne on todella upea nyt kun kasvit ovat runsastuneet. Teidän suuuuuret kuvat ovat upeita, mutta minä en pysty katsomaan niitä edes jättiruudullani kokonaisina vaan joudun rullaamaan kuvaa, mikä vie tietty osan nautintoa. Onko jokin kikka miten browseri voisi näyttää kuvat kokonaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, jos ne vihulaiset pääsevät siementämään niin sitä ei kestä kukaan =) Ou nou. Meillä pystykuvat näkyvät kokonaisina läppärillä. Inhottavaa on jos kuvia joutuu kelaamaan nähdäkseen kokonaiset kuvat. Tietysti jos klikkaa jotakin kuvaa niin kuvat voi katsoa sarjana ja silloin kuvat pienenevät niin, että ne näkyvät. Tai sitten cmd + - tai ctrl + - voivat auttaa pienentämisessä. Toivotaan, että kuvat vastaisuudessa näkyisi kunnolla

   Poista
 10. Ihanan värisiä nuo pionit ja aivan ihana tuo Pikkusyreenin seutu! Jotenkin voisi vaan pysähtyä tuijottamaan sitä kuvaa. Voi vaan kuvitella kuinka henkeäsalpaavaa on istua vieressä katsomassa kukkivaa Syreeniä. Ja tuli hyvä mieli, kun mutamäessä nähdään muutakin kuin mutaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat ihan uusi tuttavuus meillä ja saapuivat vastikään tuollaisina kukkivina. Mutamäessä ei ole mudasta tietoakaan vaan kaikki näyttää hurmaavalta =)

   Poista
 11. Upean näköistä on siellä teillä! Varmasti hienoin puutarha mitä on.
  Eipä asu meillä perfektionistiä, vaikka parempi olisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Väliin kyllä tekisi mieli tehdä jokin rento ja villi puutarhan osa, mutta se ei tunnu luontuvan ei sitten millään.

   Poista
 12. Teidän potager on ihana! Täynnä kaikkea kaunista ja huolenpitoa! Upeita kuvia! Juhannuspioni kukkii ihanasti, se on niin kaunis! Laittattehan kuvia ritarinkannusilotulituksesta, ne ovat aivan upeita, kuljin lapsena ritarinkannusviidakossa Kemijärvellä papalla ja ne ovat minun lapsuuden ihanuuskukkia, nekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Ritarinkannuksia odotan niin kovasti. Kumpa ne ehteisivät kukkaan pikapuoliin kun taas on luvassa sadetta.

   Poista
 13. Tuo teidän puutarha on aivan uskomaton, ihana! Vaikutuksen tekee kyllä tuokin, että kaikki on niin tip top. Itsekään en rikkaruohoja siedä, mutta tuommoiseen siisteyteen en yllä. Tietysti potageri asettaa ehtoja, kuten sanoitkin. Ehkäpä sitä konttaisi, vaikka yötä myöden otsalampun valossa, mikäli olisi tuommoinen paikka itsellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Jes - tuo otsalamppuidea pitänee ottaa käyttöön joku kerta =) Täsmäkitkentää =)

   Poista
 14. Oi miten kaunista ja niin siistiä <3 Mun tämänkeväiset ritarinkannuskylvökset näyttävät onnistuneen tosi huonosti. Pitänee kylvää uusiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mikäs ritarikylvöksiä on vaivannut? Meillä on aina lähtenyt vallan hyvin käyntiin. Mutta tietysti tänä vuonna on ollut niin kylmää, josko se on osansa

   Poista
 15. Sama tauti täällä. Tuntuu, että nyt sateisena kesänä kitken joka päivä. Viime kesänä hankittu irtomulta on kyllä osasyyllinen. Kaunista on potagerissanne. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa viikonloppua sinnekin =) Sateet kyllä pitävät kitkijän kiireisenä, eikä tuo haraaminenkaan tunnu tepsivän kovin hyvin.

   Poista
 16. On ihanan näköistä, ja eihän se näyttäisi olenkaan samalta, jos rikkaruohot puskisivat käytävillä jne. Tuossa silmä lepää!
  Oi ihanaa ritarinkannusloistoa tulossa. Mahtavan näköiset nuo timjamimatosta kohoavat akileijat(?)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Timjamimatossahan nuo akillejat tosiaan =) Voi niitä ritareita minäkin odottelen niin malttamattomana jo

   Poista
 17. Siis niin upeaa, että henki meinaa salpautua. Täälläkin kitketään ja kitketään. Mutta se on vähän kuin siivoamista, työ on tylsää mutta lopputulos palkitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisinaan kitkentä on mukavaa aivotnarikkaan puuhaa, mutta nyt kyllä sateet ovat tiivistäneet maata sen verran, että kitkentä tuntuu käyvän jo työstä

   Poista
 18. Ritarinkannukset ovat niin upeita perennoja, ettei mitään rajaa! Jään odottamaan niiden kukkaloistoa, sen täytyy olla huikeaa! Mahtavaa, että olette onnistuneet ritarinkannusten kasvatuksessa ihan siemenistä lähtien. Omistani ei tullut sitten niin mitään... =D Ja nuokin vanhemmat ostotaimet, mitä perennapenkeissä kasvaa kärsivät härmästä jo nyt. Siitä on varmasti kiittäminen runsaita sateita. Upea väri tuossa maatiaispionissa !!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ritarit ovat aina viihtyneet ja levittäytyneet. Siemenestä olen kylvänyt koko köörin ja siinäkin on aina kaikki mennyt nappiin. Jos mullassa tai kylvösyvyydessä on jotain hämminkiä tai sitten kylmässä vuodessa

   Poista
 19. Puutarhasi on kuin satumaa. Se on niin kaunis. Ritarinkannuksista tulee varmasti komea näky, kunhan kukat aukeavat nupuistaan.

  VastaaPoista
 20. Joo, sateita on kyllä riittänyt, nyt lämpöä kiitos;)

  VastaaPoista
 21. No huh, onpa hienoa! Tuota maalaispionia taitaa kesäpesältäkin löytyä. Ehdin jo innostua, että se olisi juhannuspioni, mutta hitsi, karvat lehtien alta puuttuivat. :)

  VastaaPoista