tiistai 28. heinäkuuta 2015

Kottikärryllinen kukkia =)

Huh - kuin varkain iski muutaman viikon blogitauko. Jatkuvat sateet ovat ajaneet niin sisätöiden syövereihin, ettei suorastaan ole edes tehnyt mieli potageriin ja puutarhaan. Pikemminkin tuli on ritissyt pönttöuuneissa ja lämpö on pitänyt visusti sisällä.

Mutta tänä aamuna heräsin auringonpaisteeseen ja samalla jokin sisäinen kello tikitti, että työt alkavat kohta. Eipä siinä ole muuta vaihtoehtoa kuin kipittää ämpärit kourassa potagerin kimppuun ja valmistaa myös se töidenalun härdelliin. Joskus pitää mennä rationaalisuus edellä ja unohtaa esteettisyys, ihanasti ryöpsähtelevä romanttisuus. Nimittäin potagerissa on yhtäaikainen ihanuus ja ongelma. Jättipoimulehdet, nuo lempparini ovat niin mahdottomia tekemään siementaimia, että kukinnot on syytä leikata pois niin kauan kuin vielä ehtii. Samoin on sormustinkukkien laita.

Aamulla potager näytti siis limenkeltaiselta ja sieltä täältä sojotti tuulessa huojuva sormustinkukkavana. Kunnes....

Nyhdin sormustinkukat ja sanoin hyvästit heidän ihanille kelloilleen =(

Ja samaan hengenvetoon limet kukkapilvet saivat kottikärrykyydin tunkioon.

Aika ihanaa vai mitä =)

Kun sain raivuuhommat ohi niin aurinkokin oli jo pilvessä. Potagerin  käytävät paljastuivat jälleen näkyviin ja ilme muuttui kertaheitolla jo syksyisemmäksi. Mutta nyt ollaan taas turvassa liialliselta levittäytymiseltä.


Meillä on muuten potagerissa juhlat kovenneet. Yksi aamu kun olin mansikoita poimimassa silmiini katsoi tällainen veijari. Tuossa aiemmin esittelemäni potagerpitkäkorva on mennyt lisääntymään ja näitä palleroita asustaa potagerissa reilut kymmenen. Argh. Nyt juhlinta on jo sitä luokkaa, että anelen paikallisia kettuja herkkupatojen ääreen pikaisesti.

Sillä nämä ahmatit rakastavat sinikatanoita aivan kuin minäkin. Sinikatanoiden ongelma on vain se, että niiden tarvitsi päästä siementämään vuosittain, jotta seuraavana vuonna olisi riittävästi tuulessa huojuvia ihanuuksia.

Myös punajuuret tuntuvat maistuvan.

Onneksi törmäkukat maistuvat huonommille =)


18 kommenttia:

 1. Et sitten kysynyt palleroilta, maistuisiko digitalis?
  Vaatii kyllä luonnetta pistää paras kukinta poikki. Multa olisi jäänyt tekemättä, vaikka takaraivossa kuinka työkuviot yrittää päästä tajuntaan. Ovatko muuten sormustinkukat talvehtineet, kun katkaiset ne kukinnan loppuvaiheessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsit tuota digitalista olisikin ollut syytä tarjota ;) Seitsemän vuoden kokemus on osoittanut, että luonnetta vaatii myös miljoonien sormustinkukkien ja jättipoimulehtien kitkentä =) Kyllä tuo jättärin keltaisuus oli kyllä niin ihana, että vähän tuskaa teki. Mutta ei vara venettä kaada. Temmon nuo sormustinkukat juurineen, eli en suorastaan tiedä miten niille kävisi.

   Poista
 2. En aluuksi tajunnu poimuleheren siämentävän nii törkiästi. Ny viälä monen vuaren jäläkihinki putkahteloo uusia alakuja, vaikka poimuleheret on muuttanu jo aikoja sitte. Rehevät istutukset teillä. Voi pahuksen puput.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jättärit on ihamn hillittömiä levittäytyjiä, joten ei paljon ole vaihtoehtoja kuin nyhtää kukinnat hyvissä ajoin. Pahuksen puput saisivat kyllä lähteä.

   Poista
 3. Mulla on vähän sellainen ongelma, etten raaskisi leikata mitään kukkivaa;) mutta kyllä munkin on käytävä ainakin vähentämässä poimulehtien kukkavarsia...
  Hitsi mitä juhlijoita potagerissa, toivottavasti muuttavat muualle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo potagerin rakenne tekee karsinnasta ehkä vähän helpompaa. Kun oikein karsii niin rakenne tulee taas näkyviin. Kyllä täällä on kerrassaan juhlaa ihan yötä päivää. Tarvitsisi olla portsari potagerissa =)

   Poista
 4. Kaunis kuorma ja söpö asukki. Harmi kun vemmelsääriä on tullut niin paljon ja tekevät tuhojaan. Täälläkin niitä liikkuu, mutta onneksi puutarha on jätetty rauhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jättärikuorma oli niin hurmaava, että jätin yhden tuonne potagerin alareunaankin ohikulkijoiden iloksi =) Toistaiseksai meilläkin potager on saanut olla rauhassa, mutta nyt pitkäkorvan poikasia kykkii joka puskan alla

   Poista
 5. Tämä on sitä ristiriitaa, jota puutarhastelija joutuu ratkomaan, antaako rehottaa vaiko eikö - Rehotus on ihanaa, eikä millään raaskisi, mutta sitten ollaan pulassa niiden siementaimien kanssa. Mulla on samaa pulmaa päivänkakkaroiden ja tummatulikukkien kanssa. Niin kauniiilta kylä minun silmääni näyttää botager sekä rehottavana että ilman! Meillä Fiina- koiruus ajoi tiehensä yhden rusakkopesueen, ja taisi siitä pari paistiakin itselleen ottaa. Niin suloisia kun nuo jänöt onkin, en minä ainakaan kaipaa gourmetrusakoita puutarhaani herkuttelemaan. Eikö teidän koirat ole niistä kiinnostuneita edes jahtaamismielessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ja vuosien kokemus on kallistanut aikaisen puuttumisen puolelle kun vastapuolella on 1500neliön kitkentä =) Meillä koiruus on niin taro, että ei tajua noiden pitkäkorvien päälle mitään vaikka olisi nenän edessä. Huh ei ole vahdin ainesta hänessä =)

   Poista
 6. Kanipaistia tarjolla :) Olisko naapurissa lainata kissaa joka häätäisi tuholaisperheen paremmille laitumille? Omassa puutarhassa vielä odotellan apri vuotta että rehevyys on sitä luokkaa että voin kitkeä liiat kukkivat pois. Vielä on siihen liian autiota. Mutta kyllähän potager siistiytyi huomattavasti tuon jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole kissoja tarjolla ja oma koiruuskin on niin flegmaattinen noiden pupujen suhteen, että kettulaumaa tässä odotellaan =) Voi kyllä kaikki äkkiä rehevöityy ja alkaa tuottamaan siementaimia.

   Poista
 7. Auts ;)
  Mutta kyllä välillä täytyy toki siistiä. Mökillä joutuu myös raivaamaan kulkuväylien reunoja, tosin sormustinkukat saavat töröttää toistaiseksi. Täytyy paneutua sitten siementaimien vähentämiseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuo tunkiö ryöppyää jo yli äyräiden kun siellä on niin monta monituista kuormaa siivousjätteitä. Mutta nyt on mukava aloittaa työt kun ei tarvitse tressata heti potagerin kanssa.

   Poista
 8. Onpas siellä monta pupua!

  Satuin muuten yhtenä päivänä ajamaan potagerin ohitse,(kävimme asesepän luona) Tunnistin potagerin heti, vaikka näin vain nopeasti auton ikkunasta, upealta näytti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on pupuja niin, että päätä huimaa =) Söpöjä ovat mutta niin viheliäisiä. Voi juku kun olisi tiennyt, että hurvittelet näillä main niin olisit poikennut =)

   Poista
 9. Kissa on kiva kaveri ;) Ihanat tunkiokasat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkio on niin täynnä kukkia, että näyttää melkein kukkapenkiltä =) Kissa olisi tässä tapauksessa kiva kaveri =)

   Poista