maanantai 6. heinäkuuta 2015

Todellista rakkautta =)

Ritareita ihastellessa mieleen tulviin Jordi Savallin sävelet. Olen aiemminkin postannut Jordi Savallista. Potagerin sydämessä sykkii rakkaus historiallisiin puutarhoihin ja viehätys renesanssiajan taiteeseen ja tarinoihin. Ja rakkaus tuohon historiaan on jotenkin kokonaisvaltaista. Siihen kuuluu musiikki oleellisena osana. Koska musiikki on ikään kuin silta tunnetiloihin ja tarinoihin. Itseasiassa minulla on erinäisiä soittolistoja, joita kuuntelen aina tehdessäni postauksia. Puutarhaan, eri vuodenaikoihin, eri kasveihin jne. liittyy erilaisia tunnetiloja. Ritariaikaan liittyy aina katalonialaisen säveltäjän Jordi Savallin sävelet.

Potagerin keskikäytävän päätepistessä hohtaa valkeana ja viattoman puhtaana Atholl nimiset ritarinkannukset. Näiden kukkien mustat pisteet eivät ole voimakkaat vaan erottuvat läheltä tarkasteltuna hennon harmahtavina. Ritarinkannuksilla on ominaista, että niiden kukkien keskustojen mykeröt ovat eri värisiä. Valkean ritarin kukkavana on ilmava ja kohtalaisen harva. Samoin kuin tuon alla olevan taivaansinisen ritarin Crown Jewelin.  

Crown Jewelin keskimykiö on vuorostaan aavistuksen kellanrusehtava. Ritarit vaativat pitkää ja harrasta tarkastelua, jotta niiden kauniit vivahde-erot huomaisi =)

Hentojen taivaansinisten lisäksi ritareita on aina violettiin vivahtavista huikeisiin ultramariinin sinisenä loistaviin yksilöihin. Sininen kuvasti keskiajalla uskollisten palvelijoiden pyyteettömyyttä ja todellista rakkautta. Tähän lienee monia syitä. Mutta sinisen vivahteet, niiden raikkaus, puhtaus ja sävykkyys vievät sydämen kerta toisensa jälkeen myös täällä kotipotagerissakin. Sinisyydessä on jotain sellaista missä silmä lepää. 


Pink Ruffles on hentoisen vaaleanpunertava pikkuritari. Toisinaan ritarit jäävät kyhykäisiksi kukinnoiltaan. Saattaa olla, että vuosien oloon tämä hentoinen ihanuus saa itsensään lisää pituutta, mutta tänä vuonna mennään noin 40 cm mitalla.


Ritarien viihtyessä niistä kasvaa suuria pehkoja. Ritarit rakastavat auringonpaistetta ja hikevää hiekkamultamaata ja silloin tällöin pollenpotkua ravinnoksi. Meillä potagerin maa on hikevää ja kuivinakin kesinä maa pidättää itsessään sovivasti kosteutta, mikä osaltaan vaikuttaa perennojen viihtymiseen. Highlander "Sweet Sensation" on hankittu pikkiriikkisenä taimena Kauppilalta ja nyt vuosien jälkeen se on jo näin komea.

Tässä näkee vähän ritareiden kasvutapoja. Tuo ensimmäinen säihkyvän sininen omaa tiiviin ja runsaan kukkavanan ja ylvään rungon. Kun taas seuraava ritari on tuollaista lyhyempää sorttia. Sen kukkavana on leveä ja lyhyehkö ja lehvästö tiivis. Sitten tuo vaaleasininen lukeutuu noihin ilmaviin ja harvahkoihin ritareihin, joilla on kylläkin pituus kohdillaan.

Tässä vielä hitusen ritareiden loistoa potagerin pääteistutuksessa.

Sen lisäksi, että ritareiden ulkomuoto vaihtelee niin myös niiden kukinta-ajoissa on jonkinverran eroja. Meillä jo vuosia viihtyneet "Centurion rose F1 Hybridit"vasta kasvattelevat nuppuvanojaan. Nämä ovat pidempivartisia ja lähes ihmisen korkuisia ritareita. Ja ahh- niin kovasti kovasti suloisia väritykseltään. Aivan ehdottomia lemppareita. Niistä sitten taas oma postaus kunhan pääsevät kukinnan alkuun.Pacific Astolat kukkii parhaillaan Kanitarhan kukkamaalla ja siinä on selvästikin eniten punaiseen vivahtavaa. Kanitarhan kukkamaa on potageria huomattavasti kuivempaa ja köyhempää maata, mikä näkyy tämän ritarin heikkoluontoisuutena. Täällä tarvitsisi ehdottomasti tehdä vähän maanparannustoimia, jotta hänen uljautensa pääsisi täyteen kukoistukseen.

Tällaista ritarirakkautta tänään =) Ehdin sentään kuvaamaan uljaan ritarijoukkoni ennen kuin aurinko vetäytyi pilveen ja uhkaavat pilvet rantautuivat ritarien ylle. Nyt on pieni pala kesää ja suurta suloisuutta säilöttynä sadepäivien varalle =)


20 kommenttia:

 1. Kylätiellä -blogin kautta löysin tänne ensimmäistä kertaa ja heti ihastuin! Kiitos vinkistä; oli pakko googlettaa tuo Jordi Savall, kun en ennestään tuntenut, mutta hienoa musiikkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit tiesi tänne =) Mukavaa aina kun uusia lukijoita tupsahtaa tupaan ja samalla löytää uusia mielenkiintoisia blogeja vastineeksi =) Jordi Savall on ihan lemppari

   Poista
 2. Ooh! Ihanuutta vaikka muille jakaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on niin kovin yltäkylläistä aikaa. Ihanuutta kaikkialla ja paljon =)

   Poista
 3. On noi vaan niin mielettömän upeita ja mikä lajikekirjo teillä siellä edustettuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin noihin ritareihin on vaan ihan heikkona ja kerättävä ei lopu aivan kättelyksessä kesken =)

   Poista
 4. Mieletön lajitelma ritarinkannuksia. Ovat kyllä upeita ja näyttäviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja niin helppoja kasvatettavia. Niillä saa hetkessä näyttävyyttä puutarhaan =)

   Poista
 5. Ompas nua ritarit hyvännäköösiä ja mitä färiä niistä löytyykää! Mulla ei oo ensimmäästäkää. Mullon sellaanen käsitys etteivät pysyysi pystys iliman tukia, enkä sentakia oo niitä istuttanu. Oonko aiva vääräs?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et aivan väärässä ole. Ritarit kaatuilee helposti etenkin tuulessa ja sateessa. Meillä niitä ei tueta lainkaan vaan väliin on yritetty kasvattaa jättipoimulehteä tukikasviksi. Mutta nuo uudet ovat herkempiä kaatuilemaan kuin vanhat.

   Poista
 6. Kyllä täällä ruudun takanakin alkaa rakkaus ritareihin herätä<3

  VastaaPoista
 7. Huikeen upeita ritareita ♥ Kyllä noihin hienoihin kuviinkin rakastuu. Mietintämyssyssä on jo mihin noita voisi istuttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina joku pikkuinen nurkkaus tai kolo ritareille järjestyy =)

   Poista
 8. Kyllä ne ovatkin upeita! Edellisessä postauksessa kauniita näkymiä, sormustinkukkien ja ritareiden tähkämäiset kukinnot sopivat hienosti säännöllisen muotoisiin penkkeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne tuovat yhdessä vähän rentoutta tuohon kokonaisuuteen ja korkeutta.

   Poista
 9. Rakkautta ilmassa ja kukissa <3 Teillä onkin täydellinen ympäristö rakkauden kohteellesi. Kauniita otoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Nyt vaihteeksi sataa ja on vähän ankeaa niin voi ainakin kuvia ihastella =)

   Poista
 10. Huokaus sentään, miten kauniita ne ovatkaan! Ritareita ei näy ollenkaan tarpeeksi, pitäisi varmaan kampanjoida niiden puolesta. Nuo erilaiset muodotkin ihastuttavat kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritareiden puolesta pitäisi todellakin kampanjoida. Niin vaatimattomia ne ovat hoidon suhteen ja palkitsevat joka vuosi kuitenkin pitkällä ja komealla kukinnalla

   Poista