perjantai 8. heinäkuuta 2016

Hamppupäistärekatetta potageriin
Koko kevään olen haaveillut katteesta viiniruuta-aidanteen sekä iisoppiaidanteen alle. Viiniruuta ja iisoppi kun kumpainenkin ovat perennoja niin niiden alustaksi ei voi käyttää kuorikatetta sen krouviuden sekä happamuuden takia. Tarjolla on kuitenkin kovin vähän muita katemateriaaleja. Olen kuitenkin pitkällisen etsinnän tuloksena löytänyt hamppupäistärekatteen, mikä sopii erinomaisesti perennoille. Hamppupäistärekate on valmistettu kuituhampun varsista. Kuitupitoinen kate suojaa erinomaisesti niin hallalta kuin helteeltäkin. Kate pysyy hyvin paikoillaan kuitupäistäreiden ansiosta tuulisellakin säällä. Syksyn tullen hamppukate aloittaa maatumisprosessin ja parantaa pikkuhiljaa maan humuspitoisuutta. Aika täydellistä vai mitä?
Nuorimmainen on saanut ajokortin vastikään ja päätimme lähteä naisissa hamppupäistärekatekaupoille Forssaan ja hankimme näin koemielessä kolme 20kg päistärepaalia potageriin. Nyt puolitoista paalia on levitetty ja kevyt kate on mitä mukavinta käsitellä. Niille joilla on etanaongelma puutarhan kiusana suosittelen katteiden käyttöä. Sillä arvatkaas mitä? Meillä ei ole ainuttakaan etanaa puutarhassa, sillä laajat murskealueet,  kuorikatealueet ja nyt tämä hamppupäistärekate kaikki vaikeuttavat etanoiden liikkuvuutta ja viihtyvyyttä =) Huomenna työt jatkuvat potagerissa ja kohtapuoliin päästään aivan uuden projektin kimppuun =)
24 kommenttia:

 1. Jaahas, pitäiskö minunkin kokeilla. Mitenhän pitkään tuo hamppu kestää maatumatta? Laitathan kokemuksiasi ensi kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin jos helpottaisi tuota kitkemistä edes vähän. Tuon katteen pitäisi maatua kevääseen mennessä, mutta ilman muuta laitan postauksia miten pärjään katteen kanssa

   Poista
 2. Ihania ovat tarhurin haaveet :D :D :D mielenkiintoinen tuo hamppupäistäre ja tosiaan odottelen myös tilannetiedoitusta katteen maatumisesta mielenkiinnolla! Meilläkin reipas ruutan taimi on vahvassa kasvussa! Luin kirjasta 'Aaloesta öljypuuhun' varsin mielenkiintoista tekstiä ruutasta :D Onpa Sinulla nätit hanskat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tuo Aaloesta öljypuuhun kuulostaa kiehtovalta kirjalta. Pitääpä jostain hankkia. Katteen pitäisi maatua ensikesään mennessä, mutta raportoin asiasta

   Poista
 3. Täytyy ehkä kokeilla. Tällä lehtokotiloalueella tuskin mikään auttaa kotiloihin (liian lisääntyvä otus), mutta etanoitakin on näkynyt tänä vuonna muutamia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanat saattaisivat auttaa. :D Tosin ne kuopivat kaiken nurin siinä etanoita saalistaessaan.

   Poista
  2. Noista lehtokotiloista en tiedä mitään, mutta kuulostavat kovasti epämiellyttäviltä vierailta. Kannattaa mokeilla jotain katetta, jos se hillitsisi kotiloiden elämää

   Poista
 4. Kiva vinkki tuo hamppukate. En ole siitä koskaan ennemmin kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa en minäkään, mutta pitkään olen kaivannut perennoille katetta, josko tämä vaikka toimeisi =)

   Poista
 5. Jossain näin tuota hamppukatetta mainostettavan ja pohdiskelin että varmaan olisi hyvä kate perennapenkkiin. Hyvä kuulla että se toimii! Täytynee etsiskellä jos sitä jostain saisi hankittua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Facebookissa sitä ahkeraan mainostetaan. Soitin ja kysyin kuka olisi jälleenmyyjä, niin toistaiseksi tuota ei saa kuin verkkokaupasta tai Forssasta

   Poista
 6. Mielenkiintoinen kate-vaihtoehto kuorikatteen tilalle. Toivottavasti muistat postata keväällä miten se pärjäsi talvesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin kate on huokoisen kuituista, aivan kuin kuivuneet koiranputkenvarret. Aika vähän on katteita tarjolla muuta kuin tuo hapan kuorikate

   Poista
 7. Minkä hintaisia on tuollaiset katepaalit? Hamppupäistäre, miten ihanan suomalainen sana!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noiden paalien hinta oli 20€ kpl. Aika hintavaa, mutta melkoisen riittoisaa

   Poista
 8. Mielenkiintoinen kokeilu.
  Ovatko kaikki vaaleanpunaiset hanskasi jo täysin riekaleina? Nuo näyttävät ihan sunnuntaiversiolta. Uskaltaako niitä edes käyttää kitkemiseen! No, katetta niillä ainakin voi levittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaaleanpunaisia on vielä yhdet varastossa, mutta piti ottaa tosiaan nämä pyhähanskat kun valkea katteen kanssa uskalsi näitä käyttää ;)

   Poista
 9. Kiitos kokemuksenjaosta, saapi raportoida jatkossakin ;) Tuo hamppukate on nimittäin harkintalistallani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt odottelen vaan ensimmäisiä kunnon sateita niin näkee alkaako kate harmaantua ja miten se käyttäytyy, sekä kasvaako rikat siitä läpi

   Poista
 10. olen aivan ihastunut ruusuisiin hanskoihin ja hamppuunkin :) katetta tuliostettua perinteisesti mantykatteen muodossa mutta tulevaisuuden varalle tuo tieto tulee, mietityttaa kuiteskin se ett josko se on varsin ravitsevaa sekin, tuo hammpukate, kuten suurin osa hamppua on..??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä tuosta katteesta muuta kuin, että ajanoloon se maatuu ja tämä sopii perennoille

   Poista
 11. kuulostaa ja näyttää hyvältä!

  VastaaPoista
 12. En ole kuullut koko hamppu katteesta, mistähän sitä saa.
  Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista