perjantai 22. heinäkuuta 2016

Kunnostustöissä kunto kohoaa =)

Jokunen aika sitten suihkuttelin etikan kanssa potagerissa ja kävin taistoa keuhkosammalta vastaan. Nyt keuhkosammaleet ovat mennyttä kalua ja vuorossa on perusteellinen kunnostus potagerin alaruudussa. Kivikäytävän olen nypännyt ylös ja puhdistanut kuolleesta keuhkosammaleesta. Maan olen kääntänyt lapiolla ympäri. Olen kärrännyt kottikärry kaupalla hiekkaa kuohkeuttamaan maata.

Potagerin maa on hyvin multaista, mutta ajanoloon sekin tiivistyy. Tällä kertaa oli niin pieniä ja kapeita alueita, että turvauduin maan kääntämiseen lapiolla.

Yläpihalla on jemmassa vanha suursäkki hiekkalaatikkohiekkaa, mikä on erityisen kätevää maan kuohkeuttamiseen.


Ja sitten hiekat ja käännetty maa ympäri. Vielä pitäisi kärryytellä muutama kuorma hevonkakkia ja kalkita maa niin johan pitäisi olla taas ruutu kunnossa.

Muiden touhujen lomassa otin myös härkää sarvista ja kaadoin kaikki ylimääräiset versot piikkiaraliasta. Joku muistaakin kun olen käynyt tätä taistoa useamminkin. Mutta toistaiseksi en ole raaskinnut luopuakaan kauniskasvuisesta pikku puusta.


Vaikka hänen komeutensa varret ovat näin petollisia.


Nyt talon nurkkaus hengittää taas paremmin ja kivetyksen vierustalta näkee yläpihallekin.

11 kommenttia:

 1. Sain puutarharyhmästä vinkin tuohon etikkasuihkutteluun sorakäytäville ja ajattelin kokeilla :)
  Onko suhde 50/50?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keuhkosammaleen vetäisin ihan raa-alla etikalla ja hyvin lähti. Tosin rikkaruohoja etikka et tapa. Ne vaan ruskettuvat, mutta lähtevät uudelleen kasvuun.

   Poista
 2. Kunto kohenee noissa kottikärryhommissa kummasti. Luulenpa, että mieli keveni roimasti, kun sait vihdoinkin niskalenkin tuosta piikkiaraliasta. On se komea nyt hoikistuneena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, mieli tosiaan keveni kun päästiin villiintyneestä piikkiaraliasta taas hetkeksi eroon.

   Poista
 3. Kottikärryhommat korvaavat kaikenmaailman salikäynnit mennen tullen. Ja samalla saa sekä raitista ilmaa, että hyvää mieltä kasvien parissa touhutessa.
  Piikkiaraliasi on kyllä niin kaunis, ettei tuosta taida kokonaan raaskia luopua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitaisiin perustaa kottikärry-yhdistys =) Kaikki hetkessä kuntoon. Kyllä noissa hommissa mieli lepää ja samalla kunto pysyy vähintäänkin ennallaan =) Piikkiaralia on niin kaunis, etten tosiaan millään malttaisi luopua siitä, vaikka se onkin kovasti villiintyvää sorttia

   Poista
 4. kadehdittavaa ahkerointia! Minulla on edelleen kaikki puutarhahommat vaiheessa...

  VastaaPoista
 5. Meillä myös voitto kotona keuhkosammalta vastaan. Kiveyksen väleistä kuorittiin pinta pois, oli siihen humuskerrokseen asettautunut. Nyt vielä kivituhkatäydennys, ja on valmis.

  VastaaPoista
 6. Kiitos etikkavinkistä! Viime viikolla juuri kuorin pensaikon alta kaiken (niinhän sitä luulisi) näkyvillä olleen keuhkosammaleen ja toivon parasta. Tosin en ihan jaksa uskoa, etteikö se vielä jossakin luuraisi. Pitää ottaa etikkapullo pensaikkoon, jos vielä ilmaantuu.

  VastaaPoista
 7. Meillä on ollut puunkaatoa ja siihen liittyvää savottaa. Olo on kuin kovan kuntosalirääkin jälkeen! Tuo kaivaminen ja kottikärryllä asioiden kuljettelu on kyllä aika rankkaa puuhaa. Jädet todellakin ansaittu! :)

  VastaaPoista
 8. Kyllä kannatti raataa, hyvää jälkeä syntyy.

  VastaaPoista