maanantai 4. heinäkuuta 2016

Miten Reetu liittyy potagerin käytävien kunnostukseen?


Käytävien puhdistus tuntuu kiehtovan vuodesta toiseen =) Nyt viimeiset kaksi päivää olen tehnyt lähes kellon ympäri puhdistustöitä potagerissa. Tähän puhdistukseen kuuluu jos jonkin näköisiä toimenpiteitä. Päälimmäisenä rikkojen kitkentää ja käytävien haraamista, mutta myös melkoista perennojen ja kukintojen poistoa. Mutta mikä tärkeintä kitkentään ja potagertyöhön kuuluu oleellisena musiikki niin kuin moni on vuosien saatossa huomannutkin. Potagerin tunnelmiin toimii usein keskiaikaiset sävelet, venäläiset valssit tai muutoin klassiset sävelet. Mutta toista se on työmusiikin laita. Viimeiset kaksi päivää olen viettänyt Frederikin seurassa. Huh nyt moni Teistä varmaan hieraisee silmiään ja mielessään ajattelee, että mitäköhän tuo oikein höpisee. Musiikki on kummallista ja siihen liittyy kummasti tunteiden ja muistojen kirjo. Frederik vie muistot lapsuuteen ja fiilikset nousevat etenkin pitkiin työpäiviin kummasti. No miksi Frederik sitten liittyy lapsuuteeni? Nyt jokainen viimeistään ymmärtää =) Olen lapsuuteni kulkenut tienpäällä. Siinä missä muut lapset jäivät päiväkotiin, minut haettiin usein päiväunten jälkeen karja-autolla päiväkodista. Silloin päiväkodit menivät viimeistään viideltä kiinni ja usein maakuntaan suuntaavat karjanhaku retket kestivät pidempään iltaan. Muistan kuinka hienolta se tuntuikaan kun olin varmaan viiden vanha ja katsoin päiväkodin ikkunasta kuinka rekka hurvasi pihaan, pojat olivat selvästikin kateellisia ja minä lähdin kohti uusia seikkailuja. Karja-autossa soi c-kasetilla iskelmää ja kaiken maailman ralleja ja me hurvasimme milloin minkäkin mammastin pihaan ja suuret mullikat ajettiin kyytiin. Seikkailut jatkuivat tilalta toiselle ja sillä välin kun miehet paiskivat töitä ja ajoivat karjaa minä yleensä jutustelin jonkun vanhan mammastin kanssa =) Sellainen Frederikin ja seikkailujen täyteinen lapsuus kasvatti tekemään työtä, painamaan pitkää päivää ja mikä parasta se opetti rakastamaan tarinoita ja erilaisia ihmisiä =) Siinä missä rekan kyydissä ja mammasteilta kuuli jos jonkin moisia tarinoita niin iskelmiin kätkeytyvät tarinat ovat kiehtovia, etenkin töitä paiskiessa. No Frederikin tarinoista voidaan olla montaa mieltä, mutta lapsuudessa en ymmärtänyt hölkäisen pölkäystä mitä Reetu lauleskeli, pääasia oli tunnelma mikä lauluihin liittyi. Niissä oli aina jokin kepeys, ilo ja menemisen tuntu.

Siispä Reetun voimin potager näyttää siistimmältä päivä päivältä =) Tänään erityisesti jäi mieleen Ii - siellä on se joki....

"Lokikirjaan siirtyy piirteet sielustain"


Moni Teistä on ollut huolissaan kulleroiden katoamisesta. Huolelle ei ole syytä, sillä jätin varuiksi kymmeniä, ellei peräti satoja siementaimia varttumaan, siltä varalta, että kulleroita vielä tarvitaan jossain muualla.

Mutta tällaista tänään... Kuuluuko Teidän puutarhoihin musiikki? Ja mitä luureissa päivisin soi? Olisi mukava kuulla jos muillekin liittyy musiikki puutarhanhoitoon. Tiedän, että moni on sanonut nauttivansa luonnon äänistä, mutta itse en jaksa vääntää kahdeksan ellei peräti kahdentoista tunnin työpäiviä ilman musiikin voimaa ja luureista kuuluvia tarinoita.

25 kommenttia:

 1. Reetun biiseissä on menoa ja meininkiä, joten tekemisen meininki tarttuu helposti haravan varteen.
  Itse en kuuntele ulkona musiikkia. En tee noin pitkää päivää yhtä soittoa ulkona. Sisäsiivousmusiikki on meilläkin noin reipasta, mutta se tulee radiosta.
  Hauskaa, että valitsit juuri tuon Iin. Olin viikonlopun Kittilässä ja jouduimme mennen tullen Suviseurojen meno- ja paluuruuhkaan matkalla. Pisimpään seisoskelimme matkailuperävaunujonossa juurikin Iissä, joka on Oulun ja Kemin välissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reetussa on menoa ja harava tosiaan viuhuu tahdissa =) Pitkiin päiviin tuo musiikki tosiaan tuo säväyksensä. Tuossa Iissä oli juuri sopivasti oikeaa fiilistä ;)

   Poista
 2. Reetu on selvästi hoitanut hommansa kun on noin siistiä jälkeä tullut :) Itse en kuuntele musiikkia ulkona töitä tehdessä, mutta sisällä siivoukseen se olennaisesti kuuluu. Silloin soi usein mm. Barry White :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä musiikki tuo mukavasti tylsäänkin työhön sen oman lisänsä =)

   Poista
 3. En myöskään ulkona kuuntele musiikkia ja tosiaan harmittaa joskus, kun naapuri soitattaa diskohumppaa ulkona, josta eritoten saan harmaita hiuksia! Sisähommissa musiikki on paikallaan, reipastahtinen, silloin työ rytmittyy musiikin mukaan ja jälkeä syntyy. Tykkään myös tarinoista ja luen niitä mielelläni, mutta touhutessani soi klassinen 70-lukuinen metalli, mm. Deep Purple on suuri suosikkini ja tietenkin vastustamaton CCR :D mummomusiikkia!

  Enpä ole koneelle pitkään aikaan ehtinyt, mutta nyt saikutellessa ja liikuntakiellossa surffailen ihania postauksia! Mahdottomasti valmista Teillä on synytnyt, tosin työrupeamatkin ovat olleet ihailtavia! Ei tarvi kuntosalille lähteä :D :D :D Tuo teidän potager on aivan uskomattoman kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pääset taas pian liikkumaan =) Meillä ei ole vaaraa naapurien musiikista kun naapurit ovat niin kaukana =) Itse taas kuuntelen musiikkia kuulokkeiden kautta niin ei häiritse muita. Siinä on tiki se haittapuoli, ettei kuule esim. syömään kutsuja ;) 70-luvun metalli onkin hyvää kuunneltavaa. Pitääpä seuraavaksi testata sitä =)

   Poista
 4. Kiva jos kullerokanta säilyy. Onpa sinulla ollut värikäs lapsuus, joka selvästi on antanut rahkeet tehdä omaperäisiä ratkaisuja nyt aikuisena! Edelleen nuo käytävät ovat niin upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kulleroita oli ihan pakko säästää - ihan varuiksi =) Lapsuus on tosiaan ollut tulvillaan matkakertomuksia ja ihmeellisiä seikkailuja =)

   Poista
 5. Voi miten siistiä jälkeä Reetun kanssa saitte aikaan 😃 itsekin olen musiikin ystävä, fiiliksen mukaan tulee kuunneltua kaikenlaista musiikkia. Mutta puutarhassa nautin luonnon omasta musiikkitarjonnasta, sillä kotona on aikamoinen härdelli kiljumisineen ja itkuineen, joten haluan nauttia hiljaisuudesta puutarhassani 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reetu on kyllä laittanut sopivasti rautaharavaan vauhtia ;) Ei siis ollenkaan hullumpaa seuraa. Totta tuokin, että puutarhan hiljaisuus on väliin nautinnollista. Nyt kun potagerissa on rehkintäviikot käynnissä niin työmäärään tuskastuisi ilman muuta ajateltavaa =)

   Poista
 6. Olipa kiva juttu lapsuudestasi. Kyllä perfektionistin silmä lepää noin siisteissä käytävissä ja kukkapenkeissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siistit käytävät on kuin vastapestyt ikkunat =) Niissä on jotain ihastuttavaa minustakin =)

   Poista
 7. Unohdin sanoa, että olen lähinnä ulkolaisen pop-musiikin suurkuluttaja, mutta puutarhassa tulee musiikkia kuunneltua luvattoman vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkomainen poppi meilläkin välillä soi, siinä on taas ihan toinen fiilis =)

   Poista
 8. Minä en kuuntele puutarhatöissä musiikkia. Muutenkin kuuntelen musiikkia hyvin vähän. Meillä on sen verran aina kotona porukkaa ja pitää olla vastailemassa kysymyksiin ym., että puutarhassa harvoin olen täysin puhumatta tai keskustelematta tuntikaupalla. Nyt arkisin kuuluu taustameluna läheisen pienteollisuusalueen ääniä. Tänään jopa jostain räjäyksiä.

  Stressaantuneena tai väsyneenä muutun ääniyliherkäksi, silloin en kestä myöskään musiikkia missään muodossa.

  Kaunista on Potangerissa. Minä teen hyvin harvoin, vain pari kertaa kesässä puutarhassa 8 tunnin päivän. Muuten teen vain puolesta tunnista muutamiin tunteihin päivän aikana. Teillä toki jo potangerin laajuus on niin huima, että työtunteja kuluu varmasti aika lailla kasvukauden aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Potagerin työpäivät venyvät hyvinkin tuohon 8-12 tuntiin. Etenkin näin sateisena ja lämpimänä vuotena ei mitenkään meinaa pysyä perässä ja on suoranaista kilpajuoksua tuo puhdistus. Me asutaan niin maalla, ettei täällä kuulu ulkona pihaustakaan =)

   Poista
 9. Mainio tarina. Musiikki tosiaan herättää paljon tunteita ja muistoja. Ukkokulta usein kauhistelee, kun kuuntelen perjantai-iltaisin radiossa soitettavaa toivemusiikkia, joka on kuin onkin pääosin kevyttä ja vähän vanhahtavaakin. Minulle koko ohjelmasta kuitenkin nousee monta ihanaa muistoa lapsuuden ja nuoruuden kesäviikonlopuista. Joku biisi tuo suorastaan auringon ja lämmön keskelle rankkasadetta.

  Kuuntelen ulkona musiikkia oikeastaan vain pergolassa istuessani tai jotain siellä tehdessäni. Meillä on naapurit suhteellisen lähellä, eikä kovaäänisen musiikin soittaminen ole heidän kannaltaan erityisen mukavaa. Kuulokkeita en tykkää ulkona käyttää, koska silloin en riittävästi pysty havainnoimaan muita ääniä. Sisällä sen sijaan musiikki soi usein. Vähintäänkin radio on päällä. Ikkunat tulevat puhtaiksi Santanan Oje como va:n voimalla todella reippaasti. En ole mikään laulajalahjakkuus, en todellakaan. Mutta yksin autoillessani pitää musiikkia olla ja mielellään sellaista, jota voin hoilottaa täysillä mukana.

  Reetu ei ole koskaan kuulunut suosikkeihini, mutta voin hyvin kuvitella, miten sen voimalla rikat lentävät ja potager puhdistuu. Ihanaa, että musiikkia on niin valtavasti erilaista ja taatusti jokainen löytää mieleisensä kipaleen hommaan kuin hommaan. Ja tarvittaessa hiljaisuuskin on itse kunkin valinta. Oi, tätä valinnan vapautta.

  Taisi niitä kulleron kohtalosta huolestuneita olla enemmänkin. En epäillytkään, että kaikki olisit kompostiin kantanut. Silti kuulostaa lohdulliselta, että varmistit niiden jatkuvuuden.
  .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikat lentävät ja potager puhdistuu totisesti =) Jotenkin tuo on niin totta, että jotkut biisit voivat suorastaan tuoda auringon keskelle sadetta ja toisinpäin. Ainakin itselläni muisti on kovasti yhteyksissä musiikkiin =) Ihania tunnelmia sinulle sinne upeaan puutarhaasi =)

   Poista
 10. On se kyllä ihana... Mutta hirveä työ. =) Tulee mieleen kartanoiden pihat reissuillamme tai etelän puutarhat... Hattua siulle nostelen jälleen. =) Olet sisukas. <3 Olet tehnyt uskomattoman kaunista jälkeä.

  VastaaPoista
 11. Hienoa jälkeä, ihailen! Ja nuo lapsuusajan muistot toivat hymyn huulille!

  VastaaPoista
 12. Itse olen radion suurkuluttaja ja aina kanavana on Radio Helsinki, ei mitään soittolistoja tai muutenkaan puhkikulutettuja kappaleita. Puutarhahommissa minua seuraa kissan lisäksi Tivoli Audion Pal musakoneena. :)

  VastaaPoista