sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Niin ihana - niin viheliäinen

Sateinen kesä on pistänyt vauhtia niin sammaleiden kuin pihakäenkaalinkin, Oxalis fontana "Rufa" kasvuun. Pääsisäänkäyntimme rappuset ovat fiilikseltään täydellistä rappioromantiikkaa. Niin paljon nämä villiintyneet veijarit ovat ottaneet valtaa. Kun saavuimme 2008 asustamaan tätä vanhaa kansakoulua niin pihakäenkaalit asustivat jo täällä.

Pihakäenkaalit on tuotu joskus maailmassa pihojen koristukseksi, sittemmin moni on saanut huomata kuinka ihana ja viheliäinen tuo pieni, apilaa muistuttava, viininpunainen pikku kasvi voikaan olla. Kasvutavan siro kauneus, lehtien sievä punaisuus ja yltiöpäinen leviäminen siementämällä saavat kasvin olemaan hyvin ristiriitainen. Toisinaan kitken nämä systemaattisesti pois ja toisinaan taas ihastun näihin ikihyviksi. Siinä onkin se vitsaus, että näitä on koko yläpihan kukkapenkki pullollaan. Niitä kasvaa kivien koloista, rappurallin väliköistä, aivan kaikkialta.


Ruukussa pihakäenkaalin kauneus tulee sievästi esiin, joskaan nämä eivät pidä siirtämisestä. Muutama oli kuitenkin näin sadepäivänä ihan pakko siirtää Viktoriuksen suojiin. Toivepostaukset rikkakompostista ja tukiperennoista saavat vielä hetkisen odottaa, koska täällä sataa aivan kaatamalla.


22 kommenttia:

 1. Mä tykkään. Levitköön. Mulla on iso penkillinen näitä keittiöpuutarhan vieressä. En tajua miten ei ole sinne levinnyt. Hyvä tietysti niin :D

  VastaaPoista
 2. Kaunis! Jotkin perennatkin leviävät turhankin innokkaasti esim pisamakello :)

  VastaaPoista
 3. Huomasin kaksi pihakäenkaalin alkua keltajapaninangervojen vieressä. Mistä lie tulleet. Mieli on kaksijakoinen, kitkeäkö pois vai ei. Kaunis mutta voi olla levitessään viheliäinen.

  VastaaPoista
 4. Pihakäenkaali onkin hurja leviäjä ja vaikka olen poistanut sen pihastani, niin aina silloin tällöin jostain ilmaantuu yllättäen pieni taimenalku. Kauneutta ei tältä kasvilta kuitenkaan puutu.

  VastaaPoista
 5. Ihanaltahan tuo rappioromantiikka ja viheliäinenkin kasvi kuvassa näyttävät :).

  VastaaPoista
 6. Mulla on tätä sekä vihreänä että viinipunaisena versiona. :) Tykkään, mutta kitken kyllä pois vääristä paikoista, kuten kivituhkakäytäviltä. Jonkun jo viime kesänä kuolleen kasvin ruukun on viininpunainen versio vallannut sammaleen kanssa ja kylläpä näyttää kivalta!

  VastaaPoista
 7. Se on ainakin kovin kuvauksellinen ;) Tosi kauniit kuvat!

  VastaaPoista
 8. Pihakäenkaaliin ihastuin kerran tuttavien pihalla, missä sitä kasvoi kivien väleissä ja monessa muussakin paikassa. Sain heiltä jakopaloja perennoista ja niiden mukana tuli tietty pihakäenkaaliakin. Sama kaksijakoinen suhtautuminen minullakin, onhan se mahdottoman söpö. Tässä juuri tein kuitenkin päätökset kitkeä sen parista puutarhan alueesta, jonne se oli lähettänyt vasta kaksi tiedustelijataimea. Mutta voi olla, että toivotan sen lopulta tervetulleeksi sinnekin. On se vaan niin söpö. Ihana noissa ruukuissa!

  VastaaPoista
 9. Minusta kasvi on ihana ja ihan vartavsten olen sitä puutarhaani tuonut. Saa levitä ihan rauhassa, siellä missä se nyt kasvaa. Ihan jokaiseen penkkiin en sen tietty haluaisi leviävän.

  VastaaPoista
 10. Eipä ole tullut mieleeni laittaa sitä ruukkuihin! Täälläkin kasvi leviää ihan hillittömästi. Tänä kesä olen kitkenyt sitä pois ihan hillittömästi, kun välillä olen antanut kasvaa.

  VastaaPoista
 11. Luulin hävittäneeni moisen kasvin jo pihastani. Mutta tänä vuonna löysin sitä jälleen ja rakastuin, antaa kasvaa taas!

  VastaaPoista
 12. Minultakin löytyy tuota upean viininpunalehtistä pihakäenkaalta pihaltani. Saakoot levitä rauhassa, ainakin toistaiseksi... ;)

  VastaaPoista
 13. Minä tykkään siitä, kaunis piriste kaikkialla minne se leviääkin.

  VastaaPoista
 14. Noin upeasti kuvattuna haluaisin ehdottomasti näitä ellei jo olisi:) Mutta kyllä löytyy ja olen oppinut sietämään, jopa tietyillä paikoilla tykkäämään. Mutta kiitos ihanasta kuvasetistä, nyt tykkään vielä enemmän!

  VastaaPoista
 15. Meillekin kasvi on jostain tullut. Ei ole levinnyt riesaksi asti, mutta se tuntuu viihtyvän juuri niissä paikoissa, joissa en sitä haluaisi kasvavan. Mm. käytävillä. Jonkun kerran olen laittanut pihakäenkaalia alkukesästä ruukkuun. Nytkin on parissa ruukussa kesää viettämässä.

  VastaaPoista
 16. Hei meilläkin on tätä, kiitos, nyt sain kasville nimen! Aika kiva kasvi, meillä ei ole levinnyt haitaksi asti. On selvästi karannut edellisen omistajan kasvimailta.

  VastaaPoista
 17. Meilläkin tuota on yhdessä penkissä, mutta oon visusti koittanu pitää sen vaan ja ainoastaan siellä! Se on kyllä todellaki viheliäinen, en oo siihen ollenkaan niin ihastunu kun te ;)

  VastaaPoista
 18. Sammal on niin kaunista!
  Ja täälläkin joku käenkaalin paikallinen sukulainen valtaa oleanterin ja pelargonian alustaa...viheliäinen kyllä, mutta kaunis lehti!

  VastaaPoista
 19. Kauniit kuvat. Hauska idea laittaa niitä ruukkuun, taidanpa kokeilla minäkin. Meillä on toistaiseksi pysynyt keskiympyrässä ja siinä saa ollakin.

  VastaaPoista
 20. Kovasti kiitos kaikille Teille ihanista kommenteista. Yllätyin itsekin miten tämä pihojen ihastus / kauhu vaikuttaa meihin kaikkiin ja millainen tarina-arkisto Teidän ihanista kommenteista kertyi =) Vaalikaamme siis pihakäenkaalia =)

  VastaaPoista
 21. Minä tykkään, mutta kunhan se ei ihan joka paikkaan leviä. Juurikin nyhdin ylimääräisiä kukkapenkistä, mutta mikä niitä on kitkiessä, kun lähtee niin näppärästi irti.

  VastaaPoista
 22. Mulla nämä ovat myös roihahtaneet tänä kesänä etupihan paahteessa, kasvakoot siinä kaiken muun kuivassa viihtyvän seurana!

  VastaaPoista