keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Ritareita ja kukkivia työhanskoja =)


Tämä kuva kuvaa ehkäpä parhaiten arkea potagerin ympärillä =) Näitä pinkkejä hanskoja kuluu vuositasolla lähemmäs 20 paria. Tässä vaiheessa kesää on myös kynnet kuluneet tuossa kitkennän ja häärinnän lomassa. Mutta silti niiiiiiin rakastan tuota potageria ja siellä häärimistä. Tällä hetkellä kukkii kaikki ihanuudet ja tuoksut ovat vähintäänkin huumaavat. Nepalinhanhikki Potentilla Nepalensis "Miss Wilmott"  on viihtynyt niin, että se on tehnyt satoja pikkuisia siementaimia ympäriinsä.


Niin on viihtynyt myös sinipiikkiputki, jättipoimulehdet, ritarinkannukset, tyräkit ja ritarinkannuksetkin. Meillä ei näet ole oikeastaan lainkaan potagerissa rikkaruohoja vaan niiden tilalla on rikkojen lailla leviäviä perennoja. Tänään olen kitkenyt satoja ja taas satoja sinipiikkiputkia ja jättipoimulehtiä =) Voi kuinka muistan sen ajan kun haaveili, että jokin perenna olisi tehnyt edes yhden siementaimen. Nyt olen todennut, että perennojen kylväytyminen on melkein painajaismaisempaa kuin rikkojen levittäytyminen. Kyllä tämä puutarhurointi on ihmeellistä.


Mutta sitten itse asiaan =) Eli ihaniin ritareihin. Nyt on kermainen, piehehkö butterball kukassa.Ja ihanaakin ihanampi Pink Ruffles paistattelee myös auringonvalossa.


Ritareiden seassa on tähtisilkkiyrttiä ja sen tuoksu on erityisen hienostunut ja makea. Ei ihme, että se houkuttelee itseensä pörriäisiä herkuttelemaan. Kitkiessä seurasin pörriäisten touhua ja parhaimmillaan yhdessä kukassa oli neljästä viiteen raitapaitaa.Sitten takaisin ritareihin =) Tämä ihanuus muodostaa kartiomaisen kukkavanan. Väriyhdistelmä on mitä ihanin vähän rusehtavaan taipuvaisen tyräkin kanssa.


Tämä ritari on vuorostaan kukkavanaltaan pitkä ja kukat ovat erityisen harvassa. Mikä ritareissa on ihaninta on juurikin niiden vaihtelevuus. On hyvin tiivis kukkavaisia, on kartiomaisia, on harvoja on pylväsmäisiä, lyhyitä, keskipitkiä ja korkeita ritareita.

Tämä ritari on kasvanut omenapuun sisään ja kurottelee reilun kahden metrin korkeuteenTällaisissa maisemissa on kohtuullisen kivakin viettää päivä kitkien =) Oikein antoisaa puutarhaviikkoa Teille =)

34 kommenttia:

 1. Huh, urakointi jatkuu mutta kyllä on upeat maisemat ritareita hoitaessa. Pakko kysyä, mistä olet hankkinut taimet vai oletko kasvattanut ne itse siemenestä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urakointi jatkuu =) Ritarit on kaikki siemenistä kasvatettuja. Ritareita on helppo kasvattaa =)

   Poista
 2. Kauniita, upean värisiä ritareita. Kukkamaassa riittää kitkettävää, rikkaruohoja tai perennantaimia. Rikkaruohot sentään raaskii kitkeä, mutta itselleni tekee pahaa kitkeä kukkien taimia. Sekin on kuitenkin joskus pakko tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritarit ovat niin läkähdyttävän ihania =) Ensi alkuun perennojen kitkentä teki pahaa, mutta ajanoloon siihen tuntuu tottuvan =)

   Poista
 3. Lumoavat ritarit! Sinipiikkiputken ärhäkän leviämisen olen minäkin huomannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinipiikkiputken kukinnot pitäisi vaan hennota leikata pois ennen kuin ehtivät siementää, mutta jotenkin se aina jää

   Poista
 4. Oon yrittäny vältellä siämentäviä kasvia ku ruttoa. Just tuasta syystä, mutta ny on ruvennu ote lipsumahan. Pääsöö helapommalla ku olis vaa siämentäviä rikkiksiä, niitä kuitenki riittää. Oon tylysä, myännän.
  Ritarit on komeeta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuntuu, että kaikki leviää siementämällä. Olis niin paljon helpompaa kun pysyisivät aloillaan ;)

   Poista
 5. Upeat ritarit, kiitos! Sinulla on tehokkaammat otteet kun saat hanskoista myös peukun puhki. Minulla kuluu aina nuo pari muuta ;)

  VastaaPoista
 6. Nää teidän kukoistavat ritarit on käsittämättömiä! Mulla ne on kituliaita ja niistäkin peura söi jo yhden (jolla olikin vain yksi kukkavana, sama joka vuosi). Mutta nyt on yksi teiltä saatu siementaimi viimein tekemässä ekaa kukkavanaansa! Jännää nähdä, mitä siitä tulee :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi ritarit viihtyvät niin mielettömän hyvin meillä, että ovat alkaneet tekemään hirvittävästi siementaimiakin =)

   Poista
 7. Komeat ritarit! Minä en ole vielä uskaltanut kasvattaa niitä, ehkä ensi vuonna vois jo kokeilla. Puutarhassa on vielä menossa vaihe että kaikki siementaimet ovat tervetulleita mutta luulen että tuokin tilanne on edessä että rikka on perennan siementaimi. Akileija antaa siitä jo viitteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti ensi vuonna kannattaa kokeilla kasvatusta =) Akilleija onkin yksi pahamaineinen ihanuus

   Poista
 8. Upeat upeat ritarit! Levittäytyjät aiheuttavat ristiriitaisia tunteita, itse olen tähän saakka ollut lähes tyytyväinen niihin ja levitellyt tykkäämiäni villikkoja vain lisää sinne tänne :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) Ritarit vievät niin polvet alta =) Pikkuhiljaa olen onneksi päässyt yli tuosta ristiriitaisuuden tunteesta =) Onneksi

   Poista
 9. Todellakin upeat ritarinkannukset. Hieno on myös tuo silkkiyrtti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritarit ovat niin ihania ja tuo silkkiyrtti myös =)

   Poista
 10. Upeita ritarinkannuksia! Taidankin kokeilla kylvää niitä itse. Kiitos inspiraatiosta!
  Ostin viime vuonna ensimmäiset kolme ritarinkannuksen taimea (astolat) ja ne ovat puolivarjoisassa penkissä juuri alkaneet kukkimaan.

  Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritareita kannattaa ilman muuta kylvää ja kokeilla. Niiden kasvatus on niin palkitsevaa ja kukinnot hurmaavia

   Poista
 11. Nuo ritarit ovat niin uskomattoman ihania, niitä oli pakko taimettaa, houkutus joka tuli teiltäpäin, oli niin suuri, sellaista matalaa nyt ensi alkuu :D Mietin mikä noista ritareista olisi ihanin, kaikki tietenkin ja tuo upea silkkiyrtti pörriäisineen! Uskomatonta tosiaan että perennan taimista voisi tulla rikkojakin!

  Hanskoja tosiaan kuluu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritarimania voi ottaa helposti valtaansa ;) Varo vaan. Noita ,matalia onkin vaikeampi löytää kuin korkeita. Meillä osa on niin honteloita, etteivät jaksa pitää itse itseään pystyssä ja se on harmillista

   Poista
 12. Teillä olisi kyllä tosiaan mahdollisuudet sen taimiston perustamiseen. ;)
  Minäkin olen haaveillut siementaimista. Tänä vuonna siementaimia on alkanut näkyä aika monestakin eri kasvista, aikaisemmin vain yhdestä tai kahdesta. Osan olen jättänyt myös kasvupaikalle, osan ruukuttanut. Ja minulla on kuitenkin varsin pienet penkit teidän penkkeihin verrattuna.

  Ritarit ovat kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täältä saisi yhden taimiston hetkessä =) Joskus olen puolileikilläni sellaista miettinytkin =) Vanhemmiten nuo perennat tuottavat siementaimia melkoisesti. Joskus minäkin kaivan niitä ja ruukutan, tällä kertaa kitkin reippaasti ylös.

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Niin ne ovat niin upeita. saas nähnä kun siellä sataa niin vietävästi, että moniko on pystyssä huomenissa

   Poista
 14. Upeaa kukintaa <3 Itse eilen purkittelin ranskantulikukan siementaimia. Monesti sitten kuitenkin syksyllä huomaan, että purkit eivät ole kelvanneet kenellekkään ja joudun heittämään ne kompostiin. Pitäisi vain kovettaa itsensä ja surauttaa kylmästi leikkurilla nurmelle kylväytyneiden tulikukkien ylitse. En vain vielä ainakaan pysty ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukinta on niin henkeäsalpaavaa =) Meillä on niin tuo sama. Alku aikoina purkitin lähes kaikki siementaimet, mutta ei niitä sitten mihinkään mennytkään ja pikkuhiljaa olen vähentänyt tuota purkitusta.

   Poista