maanantai 29. elokuuta 2016

Arabiansulkahirssi ja lankaköynnös - ajatuksia talvettamisesta

Arabiansulkahirssi Pennisetum setaceum "Fireworks" on uskollisesti kasvanut viileistä säistä huolimatta. Tänä vuonna kesäistutusten varsinaisia trendikukkia ovatkin olleet erilaiset heinät. Briteissä nuo heinät ovat olleet vuodesta toiseen ruukkuistutuksissa, jos taas on yhtään The English Gardenia uskominen. Meille arabiansulkahirssi saapui tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Näin niin komeat taimet lähitaimistolla, että ihastuin niihin oitis.

Arabiansulkahirssi on vaatimaton kasvupaikkansa suhteen ja viihtyy niin auringonpaahteessa, puolivarjossa kuin sateessakin. Erityisen kiitollinen siis. Nyt kun talvi lähestyy huimaa kyytiä ja ensimmäisistä blogeista jo huomasin, että yöpakkasiakin on jo ollut, niin perehdyin hitusen tämän hirssin talvetukseen. Kovin tuntuvat olevan viileän arkoja ja nämä eivät kestä alle +5C lämpötiloja. Tässä taitaa siis pikkuhiljaa olla aika siirtää heidät sisätiloihin tai kellariin talvehtimaan. Viileä varasto olisi paras, mutta sellaista kun ei löydy niin pitää arvuutella epävakaan ulkoeteisen ja plussan puolella pysyttelevän kellarin väliltä. Joka tapauksessa ajattelin testata näiden talvettamista.

Toinen ihanuus on lankaköynnös Muehlenbeckia complexa. Yllätyksekseni huomasin sen viihtyvän talvet viherkasvina ja kesät ulkoistutusten komisteena. Meidän lankaköynnös on kovasti krouvia sorttimenttia ja sen pitkät oksat ovat harvassa, mutta niillä on pituutta sitten sitäkin enemmän. Metriset lonkerot kiemurtelevat pitkin sisääntulon rappusia. Lankaköynnös on vuorostaan ronkelimpi kasvi kuin tuo hirssi. Lankaköynnös vaatii säännöllistä kastelua ja suorastaan suivaantuu kuivahtamisesta siinä määrin, että tiputtelee lehtiään. Myös suoraa auringonpaistetta tulisi välttää ja sijoittaa tämä hienostelija talon itä tai länsi ikkunalle. Tässähän pitää siis alkaa tositoimiin näiden ulkoistutusten kasvien talteen ottamiseksi. Jos lankaköynnöksen saisi kunniakkaasti talvetettua niin siitä voisi ottaa keväällä pistokkaita =)21 kommenttia:

 1. Ihanat ruukkukasvit <3 Toivottavasti ne selviävät talvesta! Pitäisikö munkin kaivaa avomaalle kylvetyt hirssit ruukkuun... ainakin pieni osa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää yrittää talvetusta =) Siinä saisi kivasti ensi vuoden kesäkukat kuin itsestään, jos onnistuisi =)

   Poista
 2. Näillä näppäimillä minäkin alan kantamaan sisälle. Ulkona henganneet viherkasvit vein jo sisään. Laakeripuut, oliivi ja viikuna sekä kalamondiini kotiutuvat tällä viikolla. Lankaköynnökset vien pelakoiden ja pikkupuiden kaveriksi meidän talousrakennukseen. Katsotaan miten talvehtivat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi tuommoinen talousrakennus tarvittaisiin meillekin =) Tänään aloitin ensimmäisten siirtämisen sisätiloihin. Ilmat kun ovat niin kovin yllätyksellisiä jo. Voi ihanuus sentää tuota oliivia ja viikunaa. Meillä noiden oliivien talvettaminen on epäonnistunut joka kerta.

   Poista
 3. Nyt on siis se aika! Ihanat heinät ja tuohon lankaköynnökseen ihastuin ikihyviksi! Viherkasvit taitavat päästä viikonloppuna suihkuun ja suopakäsittelyn jälkeen katselemaan ikkunan takaa viilentyvää luontoa. Pelakuita siirtelin jo lähemmäs ulko-ovea, täytynee pestä talvetushuoneen ikkuna, jotta saan koko pelakuuarsenaalin sisälle ajoissa. Harmi, en vielä hallaa toivoisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on se aika =) Meillä alkaa kohta olemaan sisällä tungosta ja ikkunoita kaivattaisiin armotta lisää =) ja ikkunalautoja =)

   Poista
 4. Tuo hirssi on kaunis, toivottavasti talvehtiminen onnistuu. Lankaköynnökset taitavat tykätä ulkona enemmän varjoisemmasta paikasta, koska minulla se saa vain ilta-aurnkoa ja on kasvanut sekä pituutta että leveyttä niin paljon että joudun varmaan leikkaamaan ennen sisään ottoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirssi on minustakin jotenkin upea. Talvettamisen suhteen pitää pitää peukkuja =) Luulen kanssa, että lankaköynnökset nauttivat varjoisasta aurinkoa enemmän

   Poista
 5. Minulla pelargoniat talvehtivat viime vuonna lisä valon alla ja viileässä huoneessa. Samaa yritän tänäkin vuonna lankaköynnökselle, pelargonioille, paprikalle sekä miljoonakellon pistokkaille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileä viherhuone olisi aivan ihana. Ai voiko miljoonakellojakin talvettaa - pitääpä itsekin yrittää =)

   Poista
 6. Tuo sulkahirssi on todella haasteellinen talvetettava. Täällä kesäkodissa se mahdollisesti voisin talvettaa, mutta olen sen istuttanut isoon ruukkuun ja kuljetus henkilöautossa muun pakollisten kamojen lisänä on melkein mahdoton.(kolmen kissan kuljetusboksit ovst niin tilaa vieviä ja ehdottoman tärkeitä, että muut pakaasit mahtuvat kyytiin jos mahtuvat)
  Minäkin ihastuin heti kun tuon ihanuuden kukkataimistolla näin.
  Kokeilen jotenkin saada tuon hirssin talvetettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin vähän pahaa aavistelinkin ja luulen, että joudumme kantamaan hirssit kellariin talveksi. Näissä puutarhahommissa tarvittaisiin ehdottomasti lava-auto tai pakettiauto =) Niin paljon aina tuota kuljetettavaa. Ei muuta kuin sinnikkäästi yritetään talvettaa hirssit =)

   Poista
 7. Lankaköynnöstä yritän itsekin tänä vuonna talvettaa. Minulla on niitä useassa ruukussa, joten jos laittaisi niitä eri paikkoihin, niin tulisi testattua mikä on paras talvehtimis paikka. Olin ihan yllättynyt, että tuo lankaköynnös kukkii...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lankaköynnös on meillä niin valtava, että vähän jännittää sen sisään tuonti. Tai sitten pitää viedä se talveksi töihin =)

   Poista
 8. Huokaus, kesä päättyy. Jotkut kesäkukat ovat jo muisto vain, syysistutukset ovat tänä vuonna monivuotisia, joten säilytysstrategia pitää piakkoin hioa kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh tämä kesäkausi kiiruhtaa aina niin huimaa kyytiä ohitse ja kohta me taas odotetaan uutta kevättä =) Monivuotiset ovat aivan parhaita kesäkukkia =)

   Poista
 9. Yöt ovat tosiaan viileitä ja yks kaunis aamu saattaa kukat olla menneitä. Pitää siis toimia ennen kuin on myöhäistä. Oikein harmittaa kun olen aiemmin heittänyt lankaköynnökset tyhmyyksissäni kompostiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Meiltäkin on tyhmyyksissä mennyt vaikka mitä tunkioon. Nyt pitääkin olla skarpimpi näiden kesäkukkien kanssa.

   Poista
 10. lankaköynnöstä olen muutaman kerran yrittänyt talvehdittaa sisällä, mutta meillä se sujui huonosti. Keskuslämmitys ja kuiva huoneilma syynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota liian kuivaa huoneilmaa minäkin vähän pelkään. Meillä kun on puulämmitys niin huoneilman lämpötilakin vaihtelee ja ilma on talvisin melkoisen kuivaa.

   Poista
 11. Onko väärin kommentoida samalla tavalla kuin aikaisempaankin postaukseen, että ooo miten nättiä! Rakastan noita sammalportaita <3

  VastaaPoista