lauantai 6. elokuuta 2016

Tunkion kasvatusta ;)

Tänään on jälleen huolehdittu, että tunkiolla on riittävästi mutusteltavaa =) Loput ritarinkannukset ovat saaneet lähtöpassin, samoin päivänliljojen kuihtuneet kukkavanat ja nauhusten kukat. Tunkiokuormat näyttävät vähintäänkin hurmaavilta. Alasleikatut ritarinkannukset kasvattavat vielä tänä vuonna uudet kukkavanat, joskin pienemmät kuin ensimmäiset. Nauhuksen kukkia vuorostaan inhoan, mutta niiden lehtiä rakastan, joten nauhuksen kukat ovat siitä syystä kuormassa =)


Kottikärryjen vaan pitäisi olla hitusen kookkaammat näissä puuhissa =)

Tältä näyttää kukattomat nauhukset ja niiden edessä kukkiva tähtikiiminki.

Joskus aikoja sitten oli puhetta meidän komposteista. Tässä on potagerin komposti tai tunkio, miksi sitä sitten haluakaan nimittää. Tämä alue kaipaisi jonkin sortin laittoa. Haluaisin jättimäiset kompostiröykkiöt puukehikoihin siten, että laatikoissa olisi vuosikertakompostia tai uudenpaa. Nyt kaikki on suloisesti sikin sokin hirvittävässä röykkiössä. Keväällä tämä komposti jyrsittiin, mutta kevätkiireissä maa jäi aloilleen. Nyt olen kesän aikana rahdannut alueelle reilun metrin kerroksen uutta jätettä.

Kompostialue on varmaan kolme ellei neljä metriä leveä ja pituutta alueella on varmasti tuplaten tuohon leveyteen.

Kompostin jätökset näyttävät kellastuessaan melko kauniiltakin. Röykkiöstä voi löytää ylöskaivettuja särkyneitäsydämiä, unikon siemenpampuloita, ritarinkannuksia, päivänliljojen kukkavanoja, kuihtuneitä liljanvarsia ja ties mitä. Vaikka luulisi, että tunkioalueella kasvaa vaikka mitä ihanuuksia, niin täällä ei kasva kuin rikkaruohoja. Liekkö syynä valtaisat kasvimassat, joita tulee koko kasvukauden ajan. Ensi kesänä sitten pitääkin miettiä millainen kompostikehikkojärjestelmä alueelle laitetaan ja miten valmiit kompostit on helposti käytettävissä. Millaisia komposteja teillä on ja mitä hyviä niksejä kompostien hoitoon?


19 kommenttia:

 1. Kyllä sinun kukatkin kiittävät, kun tuota käynyttä kompostia viet kasveille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kompostista oivaa maanparannusainetta tulee =)

   Poista
 2. Voi meidänkin komposti on pikemminkin avotunkio :) Tosin huomattavasti pienempi kooltaan. Pitäisi myös tehdä paikalle jotain. Puinen kehikko olisi mainio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puinen kehikko tai aitaus olisi ihan parasta =) Ja kunnon tyhjennys/sekoitus/täyttö ovet

   Poista
 3. Meilläkin oli alkuviikosta Viimeisiä lomapäiviä viedään -fiilikset. Pakko siistiä sen mitä ennättää, koska myöhemmin syksyllä on hankala järjestää näitä töitä ajallisesti.
  Teillä on hyvä avara tila tuossa kompostikehikoille. Vinkki: sijoitelkaa kehikot niin, että joka puolelta niiden ääreen pääsee kottareiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta tuo on kyllä ihan mahti vinkki, kiitos kovasti. Kompostia kun tulee niin valtavasti, että kompostin täyttö/sekoittaminen/tyhjennys pitäisi tosiaan olla helppoa ja vaivatonta. Kyllä tämä on tällaista puutarhapanikointia nämä viimeiset päivät

   Poista
 4. Mulla on lähinnä kasa, johon jätteet kippaan. Tekeillä (tai pikemminkin suunnitteilla) on kyllä paikka kompostikehikolle. Taas kerran piti todeta juttuasi lukiessa, että niin me ollaan ihmiset erilaisia - olen surrut, kun etanat hyökkäsivät nauhuksieni kimppuun ja vain yksi kukkavana nousi :( Tykkään nauhuksien kukista ja lehdistä ja ennen kaikkea pörriäisistä ja perhosista, jotka rakastavat kukkia. Mutta totta, nauhuksen lehdet ovat todella kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu meilläkin tuo komposti on ihan läjäpahainen vaan. Talousjätteelle on kyllä sellainen muovinen kompostori. Meillä on niin jättimäinen tuo piha, että vuosien saatossa on tullut yhä ronskimmaksi noiden poisheittämisten kanssa

   Poista
 5. Sul ei oo ilmeisemmin lehtokotilo ongelmia, kun voit kasata kompostia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meillä ole ainuttakaan kotiloa. Varmaan nuo sorakäytävät hankaloittavat niiden elämää siinä määrin, etteivät viihdy täällä

   Poista
 6. Mitä suurempi puutarha sitä suurempi saa olla komposti. Meillä on umpikompostori keittiöjätteelle ja kaksi kuution vetoista avokompostia puutarhan jätteille. Ne on tehty kuormalavoista kasaamalla. Nyt pitäisi tehdä kolmas sillä kaksi ovat aivan täynnä eikä vielä ole edes syksy. Osan haravoiduista lehdistä kippaan suoraan kasvimaalle kompostoitumaan, hyvin häviävät talven aikana. Ne mitkä eivät häviä laitan kesällä kasvimaan käytäville maatumaan. Syksyllä ovat viimeistä murua myöten poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on umpi kompostori talousjätteelle, mutta näämä puutarhajätekompostit ovat vain läjäpahasia. Noita kompostilaatikoita olisi ehdottomasti nikkaroitava. Siisteisi ja saisi kompostit järjestykseen.

   Poista
 7. Meillä on neljä metri x metri -kokoista, luksusta pihalaatoista tehtyä kompostia puutarhajätteille. Etulevy on irrotettavissa, jolloin kompostia pääsee hyvin kääntämään ja tyhjentämään. Kompostit on vierekkäin, joka mahdollistaa tavaran siirtämisen kompostista toiseen. Siten yleensä yksi tai kaksi on täyttövaiheessa, kun taas toisen pään komposti alkaa jo olla valmista ja keskimmäinen jotain siitä väliltä. Erikseen on lämpökompostori keittiöjätteille. Hyvin toimii ja multaa tulee. Tuskin komposti koskaan mikään pihan komistus on, mutta ei sitä paraatipaikalle yleensä laitetakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtia, että sulla on toimivat ja hyvät kompostit. On ilo työskennellä kun multa tekeytyy järkevästi ja saa puutarhajätteen totisesti hyötykäyttöön =)

   Poista
 8. Meillä on yksi ostettu lämpökompostori, yksi itse tehty ja kaksi avokompostoria ja pihan sivulla tuollainen kasa, jonne lykätään ruohot ja muut. Toimivampaa touhua pitäisi kokeilla, vaikka toimii näinkin. En ole kauhean tehokas ja ainahan nää kompostialueet olis kiva saada vähän kauniimman näköisiksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on myös sellainen lämpökompostori ruuantähteille. Mutta nämä avokompostit ovat niin pahuuden vallassa kuin olla ja voi.

   Poista
 9. Uusimmassa Gardeners World 2016 episodi 19, Monty Don kertoo minkälainen puutarhakompostisysteemi hänellä on. Kannattaa katsoa.
  T. Johanna

  VastaaPoista
 10. Puutarhakomposti ja lehtikomposti ei ole kasa eikä mikään epämääräinen läjä, vaan se on tiivis ja muodoltaan kuin tulitikkurasia. Näin meille aikoinaan emäntäkoulun puutarhatunnilla opetettiin.
  Tätä neuvoa olen koettanut noudattaa ja kyllä se toimii jos vain jaksaa ja ehtii tähän kompostointi hommaan oikein syvällisesti paneutua.
  Tammen lehdet ovat ovat tosi haasteelliset lehtikompostissa, mutta kyllä nekin muuttuu mullaksi jos vain tekee tiiviin kompostipedin ja talvella sataa hyvän kerroksen lunta painoksi. Meillä supikoira ja mäyrä käy aina välillä hajottamassa hyvän kompostipedin, mutta muutamassa vuodessa lehdet hajoavat ja varsinkin jos jaksaa ja malttaa koko kompostin ainakin pariin kertaan kääntää.
  Kompostin hoito on mielekästä, mutta kyllä se vaatii työtä ja innostusta.

  VastaaPoista