perjantai 9. joulukuuta 2016

140 tulppaania istuttamassa

Tulppaanin sipuleita korissa
140 tulppaanin sipulia eli suurta aarretta =)
Jotenkin eksyin töiden jälkeen kukkakauppaan. Ensimmäisenä ajatuksenani oli hankkia muutama hyasintti lakastuneiden tilalle. No nehän löysin oitis, mutta sitten lähtikin mopo keulimaan. Sillä rantauduin sipulialennukseen. Vauh! Voitte vain kuvitella miten puutarha höperö menee sekaisin kun kohtaa jättimäisiä sipulipusseja euron hintaan =) Kännykkä kävi kuumana kun googletin miltä mikin tulppaani kukkiessaan näyttäisi. Ja lopulta ostoskoriin päätyi huimat 140 tulppaanin sipulia ja kokonaissummaksi tuli huimat 7 €.

Vasemmassa yläkulmassa Triumph tulppaanit (20kpl), vasen alareuna Cum laude tulppaanit (10 kpl), keskellä valkeat Spring green tulppaanit (20kpl) ja oikealla vaaleanpunaiset Ollioules Darvin tulppaanit (40kpl)
Tässä siis tulppaanisaldoani. Näitä ihania valkeita, purppuran sävyisiä ja vaaleanpunaisia tulppaaneja löysin yhteensä 90 kpl. Kelpo määrä, että potagerin keskikäytävän kanssa päästään alkuun. Ensi vuonna aion täydentää näitä vielä laukoilla ja tummanpuhuvilla purppuraisilla tulpuilla. Ehkäpä myös valkoista pitää lisätä. Sellainen suloinen valkeiden ja purppuroiden sekamelska siis luvassa.

Potagerin pystyakselin tulppaani suunnitelma
Loihdin nopeasti koneella suunnitelman siitä miten tulppaanit sijoittuvat potagerin pysty akselin reunoilla oleville istutusalueille. Vaaleanpunaisista Darvin tulppaaneja riitti jokaiseen kahdeksaan kukkapenkkiin 5kpl ja valkoisia sekä raidallisia 2 kpl ja tummia yksivärisiä yksi kpl. Muutama jäi vielä ylimääräiseksi keskiympyrään.

Ihanat sipulit lähdössä maan uumeniin
Ei siinä sitten auttanut muu kuin pistää villapaitaa päälle ja työhanskoja käteen ja ei muuta kuin kohti istutuspuuhia. Numeroin tuvan lämmössä nuo pussit huolella ja laadin numeroidun istutussuunnitelman, jotta pysyisin edes jollain tavalla järjestyksessä sipulieni kanssa.

Numeroitu istutussuunnitelma 

Tulppaanien istutusta kohmeiseen maahan 
Maan pinta oli sen verran ehtinyt jäätyä, vaikka meillä on satanut vettä ja lämpö pysytellyt reilusti plussalla, että jouduin hieman pistolapiolla rikkomaan maan pintaa. Kun maan pinta oli saatu rikki niin alta paljastui ihanan multaisaa ja pehmeää multaa. Sipulit pääsivät siis hellään maan huomaan ja lopuksi laittelin vielä vähän lehtiä istutusten peitoksi.

Pehmeään maan syleilyyn

Marilyn tulppaanit (20kpl) ja Yonina tulppaanit (20kpl)
Istutuspuuhien jälkeen jemmaan jäi vielä 50 tulppaanin sipulia. Pika pikaa siinä kaupassa googletellessani olinkin ottanut koriini myös punaisia tulppaaneja. Kauniitahan nämäkin ovat, mutta potageriin ei voi ajatellakaan mitään punaista, joten nämä hakevat vielä paikkaansa. Lisäksi jemmassa on vielä keltaisia metsätulppaaneja. Ne ovat menossa tuonne metsäpuutarhan puolelle =) Onpa sitten muuten ensimmäinen kerta kun istutan jäätyneeseen maahan kasveja. Mutta voi taivas sentään, jos nuo sipulit lähtisivätkin kasvuun ja keväällä saisimme nauttia ensimmäistä kertaa tulppaaniloistosta =) Oikein ihanaa ja puutarhaisaa viikonvaihdetta Teille kaikille =)

37 kommenttia:

 1. Oi, oi! <3
  Täytyy taas vaan ihmetellä, asutaanko me samassa maassa?! :)
  Meillä on maa ihan jäässä ja lunta.
  Mutta kyllä minäkin olen joku vuosi joulukuussa istuttanut tulppaaneita. Naapurit virittivät samaan aikaan joulukuusta pihalleen. Huudeltiin puolin ja toisin, et mitäs puuhailette. Oli jotenkin huvittavaa, kun he olivat niin joulutunnelmissa, ja minä kaivelin sipuleita maahan.
  Kyllä tuohon 7€ hintaan kannattaa ehdottomasti ryhtyä puuhaan. Toivottavasti saatte tulppaanimeren ensi kevääksi! Mukavaa viikonloppua! 🌷

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mulla kävi melkoinen tuuri. Nyt täällä on reilut 10 astetta pakkasta =) Mutta vuosi on ollut niin kuiva, että maa ei ole jäätynyt kuin pinnastaan. Tuo 7€ uhraus tekee huojennuksen tuohon onnistumispaineeseen =)

   Poista
 2. Hui, pitääpä kiertää puutarhamyymälät kaukaa! Meillä on maa jäässä ja puoli metriä lunta päällä, mutta vois ihan hyvin minullakin karata mopo käsistä! Ja voishan ne istuttaa vaikka sankoihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuio punaset mitkä on vielä istuttamatta ajattelinkin istuttaa sankoihin =)

   Poista
 3. Aikamoiset löydöt teit!
  Tulppaanit voi hyvin istuttaa vielä. Et tarvinnut edes rautakankea.
  Kyllä keväällä kelpaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvittu rautakankea - ei. Täällä maa oli vielä eilen melkoisen sula =)

   Poista
 4. Ohhoh, täällä on ½ metriä lunta. Joten aikamoisen ihanaa olis asua siellä missä ei ole lumihankia. Toivotaan että keväällä kukkivat upeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä leveyksillä tuo lumi on harvinaista herkkua =) Siinä on omat hyvät ja huonot puolensa. Pahimpia ovat vuodet, jolloin sataa vettä hurvasti ja sitten tulee parinkympin pakkaset lumettomaan maahan.

   Poista
 5. Hieno löytö, eivätköhän kuki keväällä kun maa ei ole tuon enempää jäässä. Kiitos alempana olevista potagerin talvikuvista. On se kaunis jokaiseen vuodenaikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos itsellesi =) Pidetään peukkuja, että tulput lähtisivät keväällä kasvuun =)

   Poista
 6. Melkoinen virtapiikki! HUH! Ihana suunnitelma ja tuo voima...no tarhuri tunnetaan :D Varmaan kevät on upea! Nuo metsätulppaanit keltaisuudestaan huolimatta ovat mun lemmikkejä, myyrillekään ne eivät ole kelvanneet! Olit tosi taloudellinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voinut vastustaa kiusausta - ei sitten millään =) Nyt vaan pitää toivoa, että edes osa lähtisi keväällä kasvuun =)

   Poista
 7. Eihän tuollaisen sipulitarjouksen ohi voi kävellä. Ei todellakaan. Viime päivien plussakelien ja vesisateiden vuoksi istuttaminen sujuu. Jännä nähdä keväällä, miten monta niistä nousee. Ei ole iso taloudellinen tappio, vaikka ei nousisi ainuttakaan. Uskon, että valtaosa nousee. Itsekin olen hyvillä tuloksilla joskus joulukuussa tulppuja maahan kätkenyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin juurikin noin, että eipähän tässä mitään menetäkkään. Jolleivat nouse niin eivät nouse ja taas jos nousevat niin hieno juttu =) Mutta tiedäthän tuollaisen houkutuksen, siinä polvet notkuu ja pää sumenee ;)

   Poista
 8. Hyvät alennukset ja hyvään saumaan. Meillä on lunta ja jäätä (valitettavasti sitä jäätä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laittelen ruukkuun loput =) Joten koskaan ei ole väärä aika puuhailla puutarhassa;)

   Poista
 9. Upeaa, että vielä tähän aikaan vuodesta pystyy istuttelemaan tulppaaneja jossain päin suomea. Kevään kukkaloisto on tuolla menolla varmasti taattu :-) Täällä itäsuomessa on lähes neljäkymmentäsenttiä lunta maassa joten pikkasen pitäisi ensin lumitöitä tehdä jos meinaisi vielä istutella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on kyllä melkoinen maa näiden sääolosuhdevaihteiluiden näkökulmasta. Täällä ei ole varmaan koskaan ollut tuota 40 cm lunta =)

   Poista
 10. Shoppailijan matematiikalla voisi laskea kuinka paljon SÄÄSTIT, kun ostit (alennuksesta). :) Paljon, kun tuohon hintaan saa sipuleita ja maa on istutuskelpoista (täällä myös) niin ehdottomasta kannattavaa. Suuri ilo nyt ja vielä suurempi keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin säästin =) Toivotaan, että lähtevät aluilleen =)

   Poista
 11. Vau! Hienon istutussuunnitelmankin ehdit tehdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli vähän pakko tehdä kun oli tuollainen läjä kaikkea ennakkoon suunnittelematonta =)

   Poista
 12. Ohhoh, olipas edullisia. Uskon kyllä että innostuit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli niin edullisia, että oli ihan pakko hankkia =)

   Poista
 13. Mahtavaa, keväällä luvassa upeaa kukintaa!

  VastaaPoista
 14. Tuallaane sipulitarijous aiheuttaas aikamoosen sipulihepulin ittekullekki. Meillon ny kyllä jo maa jääs ja luntaki paikkapaikoon kymmenisen senttiä.

  VastaaPoista
 15. Upeaa nähdä tuo lopputulos keväällä! Meillä on paikat niin jäässä, ettei enään onnituisi istuttaminen. Kyllä oli hieno löytö!

  VastaaPoista
 16. Kunnioitettava saavutus! Minusta ei olisi tuohon joulukuussa, vaikka ei meilläkään lunta juuri ole.

  VastaaPoista
 17. Ihana sana: sipulihepuli! Minäkin sorruin kaupassa ostamaan kaksi perussettiä sipuleita vielä, meillä on kyllä maa jäässä , sulaisikohan se vielä ensi viikolla , vai voinkohan kaivaa niille kolot??? Mikä ihmeen vimma se on mikä iskee kukkien, mukien tai suklaan kohdalla.... ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin kangen ja kairan kanssa tekemään koloja =) Kyllä ne sipulit siitä lähtevät =) Ja jollei niin ensi vuonna uus yritys =)

   Poista
 18. Mikä löytö! Tosin meillä istutus ei olis enää onnistunut lumiseen maahan;)

  VastaaPoista