lauantai 3. joulukuuta 2016

Jouluiset kranssit havuista ja varvuista

kuusen havuista sidottu kranssi
Jouluinen kranssi kuusen havuista, kävyistä ja ruskeasta silkkinauhasta
Kranssivillitys vie selvästikin mennessään. Tätä en olisi millään arvannut kun ensi kertaa tein kranssia kuukausi sitten. Nyt tuntuu alati siltä kuin miettisi mistä luonnon materiaalista saisi kransseja. Aamusta lähdin koiran, korin ja sekatöörien kanssa lähimetsään keräämään kranssitarpeita. Ensimmäisenä ajatuksena oli kerätä pelkästään pikkuruisia havuja havukranssia varten, mutta retkellä tarttui koriin paljon muutakin.

Kuusen havuja keräämään jouluiseen havukranssiin
Talvinen sänkipelto ja talventörröttäjät näyttivät kauniilta ja sopivat mainiosti vanhan rottinkikorini kanssa yhteen =) Itseasiassa talventörröttäjistäkin voisi saada aikaan kauniita kransseja.

Kuusen havuja leikkaamassa jouluiseen kranssiin
Entuudestaan minulla oli tiedossa hyvä havuapaja. Pellon reunalla kasvavissa nuorissa kuusissa on ihanan tuoreen ja siron näköisiä uusia kasvustoja ja havut ovat kauniin tiiviitä.

Kuusen havujen leikkaaminen rottinkikoriin


Leikkasin korin pohjalle noin 15cm pitkiä havujen latvustoja.

Puolukanvarpuja leikkaamassa kranssiin
Puolukanvarpuja leikkaamassa
Sitten piti koiran kanssa kivuta ojan yli läheiseen metsään ja sieltä korin täytteeksi poimin vielä puolukanvarpuja ja lehtensä karistaneita mustikanvarpuja.

Kuusenkäpyjä kädessä
Kuusenkävyistä saa somia yksityiskohtia kranssiin 
Käpyjä olikin sitten vaikeampi löytää, koska maahan oli jälleen satanut lunta. Mutta onneksi muutamia somia käpyjäkin sentään löytyi.

Retkellä koiran kanssa
Korillinen kranssitarpeita

Mustikanvarpujen leikkaaminen
Mustikanvarpujen pätkiminen 
Tuvan pöydän ääressä alkoi siis jälleen kranssipuuhat. Näitä mustikanvarpuja en ollut edes ajatellut hankkivani, mutta niin vaan mieli muuttui metsäretken aikana ja aloitinkin kranssipuuhat näistä. Ajatuksena oli siis tehdä kevyt ja ilmava kranssi siroista ja lehdettömistä varvuista. Joten aloitin työn leikkaamalla varvuista piemenpiä pätkiä.

Pieniä mustikanvarpukimppuja sidottuna sidontateipillä
Pieniä mustikanvarpukimppuja kranssia varten
Seuraavaksi niputin kolme-neljä varvun pätkää yhteen ja kieputin sidontateippiä niiden ympärille. Näin sain pieniä mustikanvarpukimppuja.

Pienten mustikanvarpukimppujen sitominen sidontalangalla kranssiksi
Mustikanvarpukimppujen sitominen kranssiin
 Lopuksi sidoin pienet mustikanvarpukimput sidontalangasta tekemäni pyöreän renkaan ympärille.
Mustikanvarvuista sidottu talvinen kranssi
Kevyt mustikanvarpukranssi valmistui hetkessä
Lopputuloksena sain aikaiseksi keveähkön ja ilmavan mustikanvarpukranssin. Tämän jälkeen innostuin vielä tekemään kuusenhavuista tuollaisen puolikkaan kranssin, jonka koristelin kahdella kuusen kävyllä ja silkkinauhalla. Nyt vielä kutkuttaisi tehdä sammaleista ohuen ohut sydänkranssi. Huh miten nämä puuhat vievätkään mukanaan ja muuten sotkevat koko huushollin niin, että saa melkoisesti raivata ja siivota puuhastelujen päätteeksi.

Kävyillä ja silkkinauhalla koristeltu kuusenhavukranssi


13 kommenttia:

 1. Kauniin keveät ja pelkistetyt kranssit. Ja hauskan näköinen kuviomalli lapasissa =) Tunnelmallista adventin aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Lapaset ovat jotkin ikiaikaiset, mutta minustakin aika kivat =) Oikein kaunista Adventtia Sinullekin =)

   Poista
 2. Onko sulla tuo havukranssi sisäovessa vaiko ulkona? Meinaan että varistaako havukranssi kovasti? Olen ajatellut että sellaisen voisi tehdä. Havujen hakemiseen tarvittaneen tietysti metsänomistajan lupa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuva on otettu sisäovessa, mutta kranssi on lähdössä ulko-oven koristeeksi.

   Poista
 3. wunderschön...
  toll was mit so einfachen MITTELN zaubern kann

  wünsche noch einen schönen ABEND
  bis bald die BIRGIT aus TIROL

  VastaaPoista
 4. Kauniita kransseja, pidän erityisesti tuollaisista pelkistetyistä versioista. Pitääkin kokeilla tuota puolikasta kranssia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolikkaat kranssit ovat jotenkin viehättäviä =) Taidan kokeilla myös lisää niitä =)

   Poista
 5. Mustikanvarvut ovatkin ihanaa materiaalia kransseihin, kuivuessaan ja vanhetessaan muuttavat väriä, mutta sekin on kaunis. Eikä niistä varise mitään sisätiloihin.
  Minäkin hain niitä eilen tämän päivän adventtikynttelikköön:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustikanvarvut näyttävät niin kivoilta =) Odotankin suorastaan niiden värin muuttumista. Jännittävää nähdä millainen kranssista tulee.

   Poista