perjantai 13. tammikuuta 2017

Latva-artisokat ovat itäneet!


Meillä on ensimmäiset pienet taimet putkahtaneet näkyviin. Tilasin jokunen viikko sitten latva-artisokan siemeniä Seedaholicista ja viime viikon torstaina aloitin kylvöprosessin. Ja tässä sitä ollaan. Hyvät niksit olivat tälläkin kertaa vertaansa vailla. Lisää latva-artisokan kasvattamisesta pääset lukemaan Hernepensaselämää- blogin puolelta. Sinne olen koonnut parhaat idätysvinkkini.

Tilasin kolmea eri lajiketta. Niistä nopein oli komeakasvuinen, perinteinen 1600-luvulta lähtöisin oleva Artichoke `GreenGlobe`lajike. Tämä monivuotinen artisokka tekee useita kukkaterttuja ja maistuu vähintäänkin herkulliselta.

päätin myös testata kahta vähän vieraampaa lajiketta. Nämä ovat enemmänkin etelän lämpöön tarkoitettuja lajikkeita, mutta mikäpä sitä kokeilemasta estäisi. Jos vaikka saisi tänä kesänä pienen tuulahduksen Provencen kesätuulta meillekin päin. Toisena lajikkeena oli Green Globea muistuttava lajike, mutta maultaan hienostuneempi Artichoke `Violet Globe`ja kolmantena Atrtichoke ´Violet de Provence`. Nämä jälkimmäiset artisokat kasvattavat nimensäkin mukaan violetinpurppuran kukka-aihion. Huh jospa nämä onnistuvat ehtimään täällä meidän kasvuvyöhykkeellä niin taidan pakahtua onnesta. Ovat ne niin ihania =) Kylvin siis reilut 70 artisokan siementä, joten nähtäväksi jää miten ihana viljelmä niistä tuleekaan =)8 kommenttia:

 1. Ihania pikkutaimia! Toivottavasti saatte niistä syksyllä satoa!

  VastaaPoista
 2. Voi että tässä alkaa ihan kevät hurmio! Nuo pienet, ensimmäiset vihreät alut ovat ihan parasta. Tulee niin toiveikas olo.
  Täytyykin kirjata nuo lajikkeet muistiin. Tykkään valtavasti latva-artisokan ulkonäostä, maku ei ole ihan mun lemppari. Mutta olenkin kasvattanut niitä koristeeksi. Ne jotenkin kruunaavat kasvimaan tai potagerin. Viime vuonna en muistanutkaan koko latva-artisokkia. Nyt täytyykin tehdä parannus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan keväthurmiota parhaimmillaan =) Meilläkin latvikset ovat lähinnä esteettisistä syistä. Ei niitä kauniita palluroita mitenkään raaski syödä =)

   Poista
 3. Ostin tänään ensimmäiset tomaatinsiemenet. Vielä niitä on aikaista kylvää, mutta tällaiset postaukset saavat multasormet syyhyämään. Hyvät ohjeet linkissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tomaatin siemenet on vielä tyystin hankkimatta, pitääkin ryhdistäytyä. On niin jo kevätfiilikset päällänsä =)

   Poista
 4. Ai vitsit, olin jo pättänyt etten laita artisokkia, mutta on ne kyllä niiiin kauniita. Pitäisikö sittenkin laittaa muutama tyyppi kasvamaan. Viime vuotisista tuli aika pieniä, enkä oikeinosannut tehdä niistä ruokaa. Mutta ehkä esteettisyys voittaa hyötymahilset? 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä on ihan pakko laittaa =) Latva-artisokat tarvitsevat paljon kastelua ja lannoitusta menestyäkseen =)

   Poista