sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Kesätöissä on tunnelmaa =)

Minun kesätöissä päivä alkaa osapuilleen kahdeksalta aamulla, kymmeneltä on ensimmäinen kahvitauko, lounasaika kahdelta, iltapäiväkahvi neljältä, juomatauko kuudelta ja työkalujen puuvajaan kanto kahdeksalta. Minun kesätöissä on päivittäinen tinki ja siitä on pidettävä kiinni. Minun kesätyöt ovat aivan parhautta vaikka väliin tulisikin muttia matkaan. Tänään jatkoin eilen keskenjäänyttä projektia ja kitkiessä tulin siihen tulokseen, että puutarhan ongelmat johtuvat suurimmalta osin yhdestä asiasta, jos puutarhurin löhvästelyjä ei lasketa mukaan ;) Kaikkien ongelmien takana on tiivistynyt maa.

Projektina oli kaivaa yksi kivikäytävä esiin ja tainnuttaa espalier ympyrän viheliäiset rentoraarikko ja keuhkosammal.

Rentohaarikko rakastaa tiivistynyttä maata ja se viihtyykin erityisesti poluilla ja käytävillä. Olen aina kehunut meidän multaisaa maanlaatua, mutta siinä on yksi ongelma se tiivistyy hurjasti, jollei kukkapenkkejä haraa säännöllisesti ja silloin on piru merrassa.

Kaivoin yksitellen kivetyksen ylös ja puhdistin kivien rakoon ajanoloon kertyneet rikat ja keuhkosammaleen huolella. Annoin kivikäytävän pohjalla olevan maanrakunnuskankaan kuivahtaa ja ladoin kivet takaisin.

Mattoma kasvava rentohaarikko ja keuhkosammal olivat sitten toisenlainen juttu. Koska maa oli päässyt niin pahaan kuntoon, niin ei auttanut kuin kuoria kerros maata kokonaanpois.

Itseasiassa rikkamatto oli niin tiivis, että se lähti tällaisina levyinä maasta. Kitkennän jälkeen maata pitääkin sitten oikein urakalla ilmata talikolla ja sekoittaa maahan hieman hiekkaa sekä mustaamultaa. Ja sitten se haraaminen ;)


Kitkennän lomassa löysin valtavasti ihania siementaimia, jotka nappasin talteen ja siirsin Ruusukukkulalle. Ajattelin nimittäin nostaa tältä espalier alueelta kaikki muuta kasvit pois paitsi pionit. Ja sitten pionien väliin tulee kurjenmiekkoja, paljon kurjenmiekkoja =)

Ruusukukkulan kuivahkoon rinteeseen sopivat pikkuneilikat vallan mainiosti ja esikot.


Alunperin valkokukkainen Ruusukukkula on pikkuhiljaa saanut myös vaaleanpunaisia kukkijoita. Mutta nyt trimmeröinti kutsuu, joten huomiseen =)


16 kommenttia:

 1. Johan on projekti! Mikä on tuo alimmaisen lähikuvan kukka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Projekteja piisaa ;) Tuo on vuorijumaltenkukka <3

   Poista
 2. Meillä on sorapoluilla sama ongelma. Mä kaivan noita ylös ja harailen samalla. Eihän siihen mikään muu auta. Ja teen ihan samaa kivien kanssa. Nostan pois ja ladon takaisin. Moni kyslee miten ne saa pidettyä puhtaana ja kauhistuu työn määrää. Mutta eihän tohon oikeasti ole mitään oikotietä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurinalaisuus, säännöllisyys ja periksiantamattomuus =) Siinä oikeastaan puutarhuroinnin kolme sääntöä

   Poista
 3. Rentohaarikkoa kitkinminäkin tänään. Keuhkosammalta ei nyt löytynyt mutta kyllä sitä puutarhassa piileskelee. Se lähtee aika hyvin levynä pois. Kurjenmiekat on ihania ja niissä riittää valikoimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keuhkosammal on viheliäisyyden viheliäisyys - nimenomainen piileskelijä.

   Poista
 4. Juu, eipä meiltä puutarhaihmisiltä hommat lopu, ja kauniin tuloksen aikaansaaminen vaatii joskus huikeasti aikaa. Mutta lopputulos palkitsee:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu - joka aamu on jotain hommaa ja se on ihan takuuvarma juttu =)

   Poista
 5. Ylenmääräinen laiskottelu kostautuu. Aina pitää edes vähän kitkeä, muuten rikat ottavat selkävoiton. Lopputulos palkitsee, kuten Sirkku tuossa ylempänä toteaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on suorastaan pahin vihollinen. Joka päivä edes jotain pientä niin pysyy hommat tasapainossa =)

   Poista
 6. Voi että mikä homma! Täällä pitäis tehdä ihan sama homma... Ja enpäs tiennyt noiden kahden rikan nimeä.... niitäkin täältä löytyy... Luin joskus jostain lehdestä kun joku puutarhuri rakasti kitkemistä. Olen hänelle kateellinen. En tykkää siitä yhtään. Lopputuloksesta kyllä. Siinähän sitä pitäisi olla motivaatiota kerrakseen. Ihanaa kesätyöpäivää huomisellekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin vähän himoitsen noita kitkentäpuuhia ;) Niissä on sitä jotain - ajatukset voivat vapaasti liidellä ja hommat rullaa ;)

   Poista
 7. Kaikenlaiset kiveykset ja kiviryhmät ovat upeita, mutta niissäkin on paljon työtä, silti rakentelen niitä silloin tällöin. Tein juuri mökillä valtavan urakan, kun puhdistin terassin vieressä olevan kiveyksen. Puuhakasta kesää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa kaikki mikä liityy kiviin on aika viheliäistä. Selkeät mullostetut alueet ja sora-alueet ovat huomattavasti helpompia =)

   Poista
 8. Rikkaruohojen kanssa saa kyllä tehdä töitä. Siis niiden poistamisen kanssa. Oma pieni hiekkakuoppa voisi olla kätevä puutarhatöiden kanssa.

  Vuorijumaltenkukka meinasi tänä vuonna minulta kuukahtaa jo ennen kukintaa superkuivan toukokuun takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiekkaa pitää aina olla jemmassa maanparannusaineeksi =) Vuorijumaltenkukka on niin kovasti, kovasti kaunis =)

   Poista