sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Kevään tärkeimmät puutarhatyöt

Kaupallinen yhteistyö: Hankkijan Puutarha

Kevät on saapunut tänne 1b vyöhykkeelle melkoisella ryminällä. Viime päivien lämpimät sateet ovat sulattaneet lumikinoksia ahkeraan ja monin paikoin on jo maata näkyvissä. On aika tarttua härkää sarvista ja tehdä kevään ensimmäiset puutarhatyöt.


Puutarhan kalkitus

Kevään ensimmäisiin puutarhatöihin lukeutuu kalkitseminen. Puutarhakalkin voi levittää keväällä keväthangelle tai sulaneeseen maahan. Kostea maa nopeuttaa kalkin liukenemista maaperään ja näin ravinteet ovat nopeammin kasvien käytettävissä keväällä. Samalla kun kalkki tasapainottaa maaperän happamuutta se myös vaikuttaa maan pieneliötoimintaan aktivoivasti. Aktiivinen maaperä kuohkeutuu ja kasvit viihtyvät kuohkeassa sekä eloperäisessä maassa. Biolanin Puutarhakalkki sopii erinomaisesti puutarhan kevätkalkitukseen. Kalkki on rakeisessa muodossa, mikä helpottaa käsittelyä ja levittämistä. Nopealiukoinen ja -vaikutteinen kalkki neutralisoi maan liiallista happamuutta ja parantaa kasvien ravinteidenottokykyä.


Puutarhakalkin tarpeeseen vaikuttaa oman puutarhan maaperän PH-taso sekä puutarhassa kasvavat kasvit. Useimmat kasvit ovat kalkinsuosijoita, mutta mukaan mahtuu myös happamassa maassa viihtyviä kasveja. Tämä tuleekin ottaa huomioon kalkitsemistarvetta arvioitaessa.


Tete-narsissit tuovat kevään

Kevääntuloon kuuluu ehdottomana osana myös kevätfiilistely. Kasvihuoneen ikkunoiden pesu ja siivous saavat keväänodotuksen tuntumaan erityiseltä. Kevätfiilistä saa hyvin kohotettua ripauksella keltaista. Ihanat tete-narsissit luovat aurinkoa ympärilleen jo värityksellään.Muutama keltainen tete-narsissi kasvihuoneen ikkunalaudoilla ja istutuspöydällä luo kummasti aurinkoista mieltä harmaaseenkin päivään.Luononmateriaalista punotut harmaat kukkakorit voi viimeistellä rennosti meriheinätupsuilla ja kevätfiilis on taatusti ovella. Istutusvaiheessa irronneet pikkusipulit voi jättää rennosti istutuspöydälle. Viileä sää pidentää tete-narsissien kukintaa ja kevätiloa riittää hyvässä lykyssä useammaksi viikoksi. 


Ennaltaehkäisevä kevätruiskutus

Mitä lämpimämmiksi kevätkelit käyvät ja mittari kipuaa lähelle seitsemää astetta on aika kiiruhtaa myös kevätruiskutusten pariin. Nekon parafiiniöljypohjaisella kevätruiskutteella tehdään ennaltaehkäisevä ruiskutus omenakempin, lehtikirvojen ja hedelmäpuupunkkien varalta heti puiden ja pensaiden silmujen turvottua.

Vaikka kevätruiskute soveltuu hyvin myös luomuviljelyyn on aina ruiskutusten yhteydessä syytä huolehtia riittävästä työturvallisuudesta. Nitrillihansikkaat suojaavat ihoa ylimääräisiltä kemikaaleilta ja suojalasit silmiä suihkutussumulta. Halutessasi voi suojautua myös kätevään kertakäyttöiseen suojahaalariin. 


Kevätruiskutteen käyttöohjeisiin on hyvä luoda kunnon silmäys ennen töihin ryhtymistä. Samalla on syytä vilkaista lähiaikojen sääennustetta. Ruiskutus on hyvä tehdä tyynellä ja sateettomalla ilmalla.Seitsemän litran paineruisku on sopivan kokoinen kevätruiskutuksiin. Täyden ruiskun jaksaa vielä hyvin kantaa mukanaan ja kertapaineistuksella pullon saa suihkutettua loppuun. Täällä kevät jatkaa tuloaan ja puutarhakausi on kohta kiivaimmillaan. Onneksi muutamia töitä ehtii jo näin varhain tekemään kuntoon.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti