maanantai 17. kesäkuuta 2019

Juhannussiivous potagerissa


Perinteinen juhannussiivous kuuluu tämän viikon ehdottomaan ohjelmaan. Tämä onkin ensimmäisiä kertoja kun tänä vuonna ehdin potageriin, joten siivottavaa totisesti piisaa. Siivouksen ykkösvaiheeseen kuuluvat käytävien puhdistus sekä pensasaidan siistiminen. Tässä touhussa puoliväli on jo ylittynyt. Tänään siis loput käytävät tulevat toivon mukaan siistittyä.

Seuraavaan vaiheeseen kuuluu ympäristön ja tienvierustan trimmeröinti ja kolmosvaiheena on potagerin keskiruutujen siivous. Asianlaita on näet näin, kun käytävät ja ympärystä onvat siistit, vaikuttaa koko kokonaisuus siistiltä. Vähän kuin keittiön pöydät ja pöytätasot kun ovat siistit on vaikutelma siisti. Melko kätevää vai mitä.
Pensasaidan takana kulkeva huoltokäytävä on päässyt enemmän kuin hurjaan kuntoon. Käytävien haraaminen olisi syytä aloittaa välittömästi maan sulattua keväällä, niin ei pääsisi käymään tällaisia katastrofeja.

Itse potagerin puolella alkaa näyttämään tältä. Käytävät on avattu tuulettumaan käytäväharalla. Kun murske on ilmavoitunut ja tuulettunut huolella käytävän ilme viimeistellään rautaharavalla.

Pikkuisia siementaimia on päätynyt tunkioonkin kottikärrykaupalla, mutta osan jätin kivinkoloihin ja murskeellekin. Siirrän kaikki levinneet kurjenmiekat, ritarinkannukset sekä törmäkukat potagerin sisääntuloon.


Myös tähtiputket ja japaninhanhikit ovat tehneet siementaimia melkoisesti. Potagerin hiekkamultamaa taitaa olla tämän leviämisen yksi aiheuttaja.

Yläkäytävällä puhdistusoperaatio on parhaillaan käynnissä ja tästä se jatkuu tänään potagerin toiselle laidalle. Ei muuta kuin heipat ja lähipäivinä varmastikin lisää siivouspuuhista.11 kommenttia:

 1. Kaunista. Meillä oli sama urakka. Polut olivat ihan mahdottomassa kunnossa. Vesiheinä oli myös vallannut kukkapenkit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna kaikki on rehottanut niin kovasti, että siivottavaa on todellakin paljon.

   Poista
 2. Heipat vaan, kyllä tuleekin hienon näköistä! Klassinen esimerkki työ palkitsee -tilanteesta. Ihana juhannussiivous :-D Vähän sama meininki kyllä täällä. Vuosi sitten äitini oli juhannuksena kylässä ja koin tarpeelliseksi siivota jotakin. Pyyhin kovasti pölyyntyneen polkuompelukoneen olohuoneessa ja totesin äidille, että se oli juhannussiivous. Kuka nyt juhannuksena, tai kesällä muutenkaan, olisi sisällä edes. Ja talvella on niin pimeää, ettei mitään pölyjä näe ;-)
  Teillä on tosiaan selvästi erinomainen maa itää ja kasvaa! Ihan hämmästyttävä määrä siementaimia teillä syntyy, aina ihastelen ja ihmettelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Meillä huusholli tosin on siivoomatta, mutta potager ja puutarha pikkuhiljaa kunnossa. asiat tärkeysjärjestykseen ;)

   Poista
 3. Valtava homma, mutta tulee kyllä niin kaunista ja siistiä!
  Teidän potagerinne on kyllä aivan ainutlaatuinen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Riina =) Kyllä tuo siivoaminen tekee aina terää =)

   Poista
 4. Teidän tunkionne olisi monen aarreaitta. Tähtiputki siementää ja itää jopa savimaassamme ihan napakasti, mutta muuten teillä on ihanteellinen siemenpankkialusta. Ihana on potanger, vaatii työtä, että ei kasva umpeen.
  Kurinalaista työtä tuo kyllä vaatii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä kasvaa lähestulkoon mitä vain. Umpeen kasvaminen on melkoisena vaarana ja pyhien jälkeen pitääkin ottaa oksaleikkurit esiin ja ryhtyä raivuupuuhiin.

   Poista
 5. Mahtava potager! Olen kevään ja kesän aikana kuunnellut podcastejanne. Kotityöt hoituvat helpommin, kun on mielekästä kuunneltavaa. Aina tulee uusia ideoita ja ajateltavaa. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kivasta palautteesta =) Podcastit jatkuvat taas heinäkuun puolenvälin jälkeen.

   Poista
 6. Kylläpäs nuo käytävät näyttää ainakin paljon paremmalta, kun vetää murskeen päältä haravalla kaikki roskat samalla pois. Me tilattiin myös juuri meidän pihan poluille betonimursketta, sillä haluttiin vähän harmahtavaa materiaalia poluille. Hienot istutukset teillä myös ja sellaisia kukkia, joista en ole edes kuullut aikaisemmin. Kiitos mukavista vinkeistä!

  VastaaPoista