maanantai 15. heinäkuuta 2019

Kun kivikäytävän ladonta meni pieleen

Potagerissa on käynnissä kymmenvuotishulto, mikä tarkoittaa perusteellista kunnostusta. Joskus työntouhu vie mennessään ja tapahtuu epäonnisia sattumia. Viimeiset viikot olen pyöritellyt kiviä ja käytävä uudistus on hidastunut, koska pieni perfektionisti on nostanut päätään.


Jostain kumman syystä olin latonut yhden käytävän pätkän huolimattomasti. Se ei kulkenut linjassa kokonaisuuden kanssa. Ei siinä sitten auttanut muu kuin pistää luureihin soimaan Kerkko Koskista ja aloittaa aamu nyppimällä jo ladottu käytävä uudelleen ylös. Alla oleva lähikuva kertoo tuon linjauksen todellisen ongelman.


Laitoin maanrakennuskankaan ja kerroksen mursketta kivikäytävän pohjalle. Käytävän latomisessa on tuon linjalangan lisäksi muutama niksi. Olen latonut vuosien varrella käytäviä kahdella tapaa. Toisessa aloitan ladonnan käytävän keskeltä ja etenen kohti reunoja. Tämän ongelmana on usein reunojen epätasaisuus. Nykyään asettelen reunakivet ensimmäisenä linjalangan mukaisesti. Seuraavaksi asettelen reunakiviä tukevat kivet ja siitä etenen pikkuhiljaa kohti käytävän keskikohtaa. Kivet pitää asetella niin, ettei askeleet liikuttele niitä paikoiltaan.



Pikkuhiljaa, kun potagerin kivikäytävät siistiytyvät, avautuu näkymä ihanan harmaanvihertävän vehnäpellon yli jokilaaksoon ja sen vastarannalle. Olen aina rakastanut näkymiä, joissa avautuu esteetön näkymä kaukaisuuteen.

Tässä on sitten seuraava urakka. Vaakakäytävien linjaus ja kivetys. Linjalankoja ei voi asettaa ennen kuin potagerin viimeisen ruudun kivetys on nostettu ylös. Kesätöitä siis piisaa.



4 kommenttia:

  1. Meiltä tarhureilta ne ei hommat ainakaan koskaan pääse loppumaan👍 Minä painun tästä seuraavaksi kellarin seiniä kalkitsemaan😊

    VastaaPoista
  2. Voin kuvitella, miten kaunis lopputulos ja maisema on! Kyllä kannattaa tehdä uudestaan, jos polku menee vinoon. Muuten myöhemmin harmittaa vietävästi (tiedän kokemuksesta). Tsemppiä urakkaan!

    VastaaPoista
  3. Hienot käytävät! Luonnonkivien asettelu on välillä todella haastavaa, jos pitää saada ne ladottua niin, etteivät yhtään liiku jalan alla. Huolella tehty työ kyllä palkitseekin paljon enemmän kuin pelkän sora- tai kivituhkakäytävän tekeminen. Linjalangoista olisi ollut apua silloin kun teimme kasvimaata; nyt käytävä kulkee pikkuisen vinossa kärhöporttiin nähden ja kasvipenkitkin ovat keskenään vinksallaan. Olisi todella iso urakka siirtää kaikkia kasvilavoja, mutta katsotaan, ryhdynkö urakkaan vielä joskus. Aurinkoisia puuhastelupäiviä kivien parissa!

    VastaaPoista