perjantai 9. elokuuta 2019

Perhospuutarha ja punahatut

Perhospuutarha, amiraaliperhonen
Amiraaliperhonen

Oma perhospuutarha on loppukesän parhautta. Erityisesti punahattujen tuoksu ja värikkäät kukat houkuttelevat lähistölleen melkoisesti perhosia. Jos paikalle pysähtyy ja on aivan hipihiljaa voi nähdä lukuisia yksilöitä työntouhussaan. Perhospuutarha on tärkeä osa luonnon moninaisuutta ja sen lisäksi se tarjoilee puutarhurille ihasteltavaa koko kasvukauden ajaksi.

Perhospuutarha, amiraaliperhonen
Amiraaliperhonen herkuttelemassa punahattujen seassa.

Kookkaat amiraaliperhoset, nokkosperhoset, neitoperhoset ja sitruunaperhoset ovat tuttu näky elokuun kukkaloisteessa. Tällöin perhosten toinen sukupolvi on täydessä työn tohinassa ja kukkien yllä suorastaan parveilee liihottajia.

Onnistuneen perhospuutarhan salaisuus toki piilee täysin toisaalla kuin kukkivissa punahatuissa. Lukuisten Suomessa tavattujen perhosten toukkien ravintoa on nokkonen. Eli ensimmäinen asia, mihin pitää panostaa on riittävän ravinnon löytyminen perhosten toukille. Vaali siis jokaista nokkospuskaa puutarhassasi. Nokkonen viihtyy hyvin runsasravinteisessa ja tasakosteassa paikassa. Tällainen paikka löytyy usein puutarhakompostin läheisyydestä. Tämän lisäksi kompostin lähettyvillä olevat risu- ja lehtikasat tarjoavat monelle perhoselle talvehtimispaikan. Eli näistä kannattaa aloittaa perhospuutarhan perustaminen.


Seuraavana tulevat kasvivalinnat. Punahatut, sinipiikkiputket ja erilaiset törmäkukat ovat erityisesti perhosten mieleen. Lisää perhospuutarhan perustamisesta voit lukea ja kuunnella Perusta perhospuutarha artikkelista, jonka yhteydestä löydät myös aihetta käsittelevän podcastin.

Perhospuutarha, amiraaliperhonen

Perhosten tunnistamiseen löytyy erityisen hyvä apua Suomen Perhoset -sivustolta.

Perhospuutarha, nokkosperhonen
Nokkosperhonen

Perhospuutarha, hopeatäplä
Hopeatäplä

Perhospuutarha, sitruunaperhonen
Sitruunaperhonen

4 kommenttia:

 1. Ihanat punahatut ja perhoset! Ekoissa kuvissa on ohdakeperhonen. Olen sinulle niin kade noista punahatuista (täällä peurat syövät ne), mutta onneksi on paljon muitakin kasveja, jotka houkuttelevat perhosia. Niitä tosiaan liihottelee, luontoystävä juuri sanoi, että nokkosperhosia on hurjan paljon nyt.

  VastaaPoista
 2. Perhosia on kiva katsella, ja yrittää tunnistaa:)
  Meillä nokkosta riittää pellon reunalla ja rytökasojakin, joten perhosille löytyy hyvät olosuhteet;)

  VastaaPoista
 3. Ihania punahattuja ja perhosia! :)

  VastaaPoista
 4. Niin ihania kuvia taas :) Niin ihana tunnelma. Ja perhospuutarhaa kehittelen meillekin, pikku hiljaa alkaa kasvamaan :)

  VastaaPoista