keskiviikko 14. elokuuta 2019

Vapaamuotoisen pensasaidanteen perustaminen

Kaupallinen yhteistyö: Hankkijan Puutarha 
Laadukkaat taimet ja hyvät työvälineet tekevät istutuksesta helppoa ja hauskaa

Pensasaidanteen istuttamisen kulta-aikaa on viileä ja sateinen elokuu. Elokuussa istutetut taimet ehtivät juurtumaan hyvin ennen talven tuloa ja heti keväällä aidanne lähtee nopeasti kasvuun. Vapaamuotoinen pensasaita antaa näkösuojaa, tuulensuojaa ja tarjoilee parhaimmillaan monipuolisen kirjon kukintaa pitkin kasvukautta.

Valitsin aidanteeseen Hankkijan Puutarhan valikoimista kuuden kauniisti pitkin kesää kukkivan pensaan yhdistelmän. Kymmenen metriä ja lähes kolme metriä leveään aidanteeseen valikoitui aikaisin keväällä valkeaan kukkapilveen verhoutuva suklaakirsikka, kesällä kukintansa aloittava ruusu ´Ferdy´pensashanhikki ´Creme Brule´, syyshortenssiat ´Bobo´ ja ´Sundae Fraice´ sekä jalohortenssia ´Summer Love´.

Vapaamuotoisen pensasaidanteen perustaminen
Jalohortenssia ´Summer Love´


Aidannepensaiden valinta ja määrät

Näkö- ja tuulensuojaa tarjoavaan aidanteeseen kannattaa valita monipuolisesti eri korkuisia ja mallisia pensaita. Ennen pensaiden määrän laskentaa kannattaa perehtyä kunkin kasvin kasvukorkeuteen ja -leveyteen. Tähän oivan avun tarjoaa taimien mukana tulevat kasvikyltit. Kullekin pensaalle on hyvä varata riittävästi kasvutilaa. Korkeimmat pensaat voi istuttaa alueen taka-alalle ja matalimmat alueen edustalle ja reunustoille. Kauniisti ylöspäin nouseva aidanne ohjaa lempeästi tuulen liikeitä ja näyttää kauniilta ja vaihtelevalta. 

Jalohortenssia Summer Love
Jalohortenssia ´Summer Love´:n kasvikyltissä kerrotaan tarvittavat tiedot kasvista. 

Syyshortenssia Vanille Fraice
Kartiomaiset kukinnot omaava syyshortenssia ´Sundae Fraice´

Vapaamuotoisen pensasaidanteen perustaminen

Pensasaidanteen istuttaminen

Pensasaidanteen kasvualusta on hyvä perustaa huolella. Näin pensasaidanteelle taataan hyvät kasvuolosuhteet ja aidanteen alustan hoitaminen on helppoa. Koko alueen maa kannattaa kääntää hyvin. Kullekin pensastaimelle kaivetaan riittävän suuret istutuskuopat. Hortenssioilla kuopan tulisi olla vähintään 60 cm syvä ja leveä. Pienemmillä ruusuntaimilla kuoppa voi olla hieman pienempi. 

Vapaamuotoisen pensasaidanteen perustaminen
Teräväkärkinen Fiskarsin pistolapio pureutuu helposti tiukempaankin maa-ainekseen. 

Vapaamuotoisen pensasaidanteen perustaminen

Istutuskuopan kasvuolosuhteita voi parantaa esimerkiksi Kekkilän valmiiksi lannoitetulla ja kalkitulla puutarhamullalla. Puutarhamultaan sekoitettu komposti parantaa maan pieneliötoimintaa ja auttaa kasvualustaa sitomaan peremmin kosteutta. Yhtä istutuskuoppaa kohden kannattaa varata noin 15 - 20 litraa uutta puutarhamultaa. Puutarhamulta sekoitetaan huolella kuopasta kaivetun mullan sekaan.

Vapaamuotoisen pensasaidanteen perustaminen

Fiskarsin Solid puutarhatalikko on oiva apu maa-ainesten sekoittamiseen ja maan kääntämiseen. Kevyttä talikkoa on helppo käyttää pitkään ja maa-ainekset sekoittuvat helposti.

Vapaamuotoisen pensasaidanteen perustaminen

Kun riittävän syvä kuoppa on kaivettu ja kasvualustan parannus tehty on aika istuttaa taimet. Hyvälaatuiset taimet näyttävät kauniilta ja lähtevät hyvin tuoreessa ja ravinteikkaassa maassa kasvamaan.

Vapaamuotoisen pensasaidanteen perustaminen

Vapaamuotoisen pensasaidanteen perustaminen
Pienellä istutuslapiolla saa helposti kaivettua sekoitettuun maahan taimen menevän kuopan.  

Istutuksen yhteydessä riittävä kastelu takaa kasvuunlähdön. Yhtä pensastainta kohden istutuskuoppaan kaadetaan vähintään 7-10 litraa vettä. Pehmeä sadevesi toimii parhaiten tähän tarkoitukseen.


Pienellä istutustalikolla voi kätevästi tasoittaa istutettujen pensaiden alustaa. 

Istutusvaiheessa voi leikata väärään suuntaan sojottavia oksia. 

2 kommenttia:

  1. Ihania kasveja valisit aidanteeseen! Hortensiat ovat upeita syyskesän ja syksyn kukkijoita, niihin ihastun joka syksy uudelleen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkohan nuo oli valita, kun niin hurmaavasti kukkivat =) Hortenssioista on jotakin niin ihastuttavaa ja vanhemmiten niistä tulee vielä upeampia.

      Poista