maanantai 15. kesäkuuta 2020

Puutarhavaja potageriin!

Puutarhavaja
Valmis puutarhavaja potagerin laidalla. 

Kaupallinen yhteistyö: K-Rauta
Potager on pitkään kaivannut kunnollista puutarhavajaa työkaluille, ja lannoitteille. Reilu 1000 m² potager vaatii lukuisia työkaluja sorakäytävien ylläpitoon, istutusalueiden kitkentään ja muokkaamiseen sekä puiden ja pensaiden leikkaamiseen. Aiemmin työkalut ovat nojailleet talon seinustalla tai pahimmassa tapauksessa jääneet keskeneräiselle työmaalle. Niiden etsintään on, kerta toisensa jälkeen, vierähtänyt tovi jos toinenkin. Oli siis aika suunnitella puutarhavaja puutarhatyökaluille, kottikärryille ja lannoitepurkeille.

Puutarhavaja
Puutarhavaja ja kottikärrykatos.

Toiminnallisuuden lisäksi puutarhavaja luo potageriin myös kaivattua rakennetta. Puiset rakenteet luovat vehreään puutarhaan kontrastia ja ulotteisuutta. Puutarhavaja pitkän käytävän päässä ohjaa katsetta ja luo kiintopisteen. Rakennetun ja vapaasti ryöppyävän kasvillisuuden yhdistelmässä on jännitettä ja mielenkiintoa.

Puutarhavajan suunnittelu

Puutarhavajan suunnittelu alkoi toimivan paikan etsimisellä. Potagerin kapeat käytävät ja kaltevuus asettivat melkoisia haasteita sopivan paikan löytymiselle. Lopulta potagerin toisesta päädystä, läheltä kiviaitaa, löytyi sopiva paikka pienelle puutarhavajalle. Vajan mitoitus suunniteltiin siten, että lopputulos näyttäisi sirolta ja hieman kaappimaiselta. Reilun kaksimetrisen vajan toiselle puolelle suunniteltiin kaappi lannoitteille, pientyökaluille ja ruukuille. Toiselle puolelle suunniteltiin kottikärryjen sekä suurempien työkalujen säilytyskatos. Puutarhavajan väritys noudattaisi talon, ja potagerin muiden puurakenteiden väritystä. Sopivat rakennusmateriaalit puutarhavajalle valittiin yhdessä K-Raudan asiantuntevan myyjän avustuksella.

Puutarhavajan materiaalit:

Sahattu 50 x 100 mm puutavara
Lauta 22 x 125 mm
Rima Prof 21 x 48 mm
Vaneri havu 12 x 2400 x 1200 mm
Tiivissaumakate Kerabit musta
Terassiruuvi 4,8 x 75 mm
Cello Cover peittosuoja sävytetty
Saranat
Varastokoukut

Huolella tehty havainnekuva puutarhavajasta auttoi materiaalimenekin laskennassa.


Puutarhavajan runko
Puutarhavajan runko rakennettiin 50 mm x 100 mm puutavarasta.

Puutarhavajan rakentaminen

Puutarhavajan rakenteesta haluttiin tukeva, jottei myrskyävä tuuli pääsisi kaatamaan pientä ja kapeaa vajaa. Runkorakenne tehtiin jykevästä 50 x 100 mm puutavarasta. Rungon ristikkoliitokset sahattiin kauniiksi pistosahan avulla. Näin osittain näkyviin jäävä rakenne näyttäisi viimeistellyltä. Kaappiosa verhoiltiin 22 x 125 mm pystylaudoituksella, ja kottikärrykatos rimoitettiin 22 x 48 rimalla ilmavasti. Puutarhavajaan rakennettiin eteenpäin viettävä pulpettikatto, mikä verhoiltiin aiemmin rakennetun puukatoksen rakentamisesta yli jääneellä Kerabitin tiivissaumakatteella. Lopuksi vaja maalattiin Cellon Cover peittosuojalla. Sävynä oli vaalean norsunluunvalkoiseen vivahtava sävy, jolla myös vanha kansakoulu on aikoinaan maalattu. 

Rungon rakentamisen jälkeen kaappiosa verhoiltiin 22 x 125 mm pystylaudoituksella.
Runko ja kaapin verhoilu maalattiin Cello Cover peittosuojalla.


Mukavaa työskentelyä puutarhassa

Kaikille työkaluille löytyi mukavasti paikka puutarhavajasta. Nyt työkalut säilyvät hyvässä kunnossa, kun ne ovat suojassa säävaihteluilta, ja porottavalta auringonpaisteelta, ja mikä parasta työkalut on helppo löytää. Puutarha pysyy nyt paljon siistimpänä, kun kaikille tykötarpeille on oma paikkansa. Puutarhavaja toi mukavasti myös kaivattua ryhtiä ja rakennetta potagerin alaosaan. Nyt ei muuta kuin kitkentä-ämpäri ja pientyökalut mukaan ja kohti valloittamattomia rikkaruohomättäitä.

Työkalukiskoon on helppo kiinnittää haravat ja harat.

Haravan varsi napsahtaa helposti työkalukiskoon kiinni.

Nyt työkalut löytävät helposti omille paikoilleen.

Kottikärryt ovat siististi pystyssä katoksen suojassa.
Tukeva salpa sulkee varaston oven näppärästi.
Kaappiosan laudoitus on ilmavasti, jotta kaapissa pääsee ilma kiertämään.
Hyllyllä on helppo säilyttää ruukkuja ja puutarhassa tarvittavia pientavaroita.
Hyllyä voi tarvittaessa käyttää myös pienenä pöytätasona.14 kommenttia:

 1. Wau! 💛

  Aurinkoista kesää!

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Hieno vaja! Tästä sainkin hyvän idean omalle terassille toteutettavalle grillikatokselle. Meillä sen rakentaa mies niin ettei tällaisen ostoon ole tarvetta. Toteutus jää tosin ensi vuodelle sillä tämän kesän suuri ponnistus oli lasiterassin eli kesähuoneen rakennus terassille.
  Hyvää kesää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kesää myös sinulle! Tuo grillikatos kuulostaakin erityisen hyvältä projektilta.

   Poista
 3. Hieno ja käytännöllinen puutarhavaja, mutta pieni kommentti kattoon liittyen: Bitumikatteessa ei tulisi asennusohjeen mukaisesti jäädä lainkaan nauloja näkyviin, vaan ne tulisi jäädä seuraavan kaistan alle. Räystäille on suositeltavaa asentaa räystäspellit.
  Aurinkoista kesää toivottaen Kerabit-myynti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti vinkistä. Pitääkin ensi kerralla toteuttaa toisin.Aurinkoista kesää myös Teille!

   Poista
 4. Mietin tuossa juuri, kun taas olin kadottanut kuokan, että olisiko työkaluille rakennettava oma paikka. Tosin jonkun pitäisi aina palauttaa ne paikoilleen 😄 hieno vaja..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tässä tarvitaan itsekuria melkoisesti, että työkalut palautuvat paikoilleen.

   Poista
 5. Ihana vaja! Samantyyppisen sain minäkin tänä kesänä, mutta olisin omaani saanut vielä vähän parannusehdotuksia, jos olisin nyt rakentamassa.
  Hulvaton typo on iskenyt kuvatekstiin. Työkalukiskoon olet rahoja kiinnittelemässä... Jos rahoja tuolla säilöisin, laittaisin ne kaapin puolelle ;)
  Kivaa kesää!!! -Tarja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Puutarhavajat ovat todellakin tarpeen. Nyt laitoin rahat parempaan talteen ja korjasi todellakin hulvattoman typon ;)

   Poista
 6. Nätti on, mutta onko riittävän iso? No sitten laajennetaan tai tehdään toinen ;)
  Tarkkasilmäinen lukija edellinen kommentoija, piti oikein katsoa, en huomannut ollenkaan virhettä :D
  Hyvää juhannusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Potagerin toiselle laidalle tarvittaisiin totisesti jo nyt toinen vaja =) Kun on tätä lääniä ja työkaluja reilusti.

   Poista
 7. Lisäisin seinustalle tai taakse istutustason. Kiinteän tai alaslaskettavan. Ruukkuhyllyjä ym. Ruukut ovat kauniita esillä tyhjinäkin. Vanha teräksinen tiskipöytätaso olisi upea. Piiloutuisi hyvin vajan taakse.Vedellekin on käyttöä istutuksessa. Jos alla olisi kaappi,sinne saisi mullat ja kastelukannut piiloon.

  VastaaPoista
 8. Onpas kaunis vaja ja todella kätevän oloinen työkalujen säilytykseen! Itsekin olen jo pitkään haaveillut työkaluvajasta, tosin työkalujakaan ei ihan hirveästi vielä löydy. Olen tähän asti lainaillut tutuilta, olisiko olleet Bessey merkkisiä työkaluja. Itseltäni löytyy vasta perustyökalut kuten vasaroita ja muutama saha. Puutarhakin on jo aika pahasti päässyt villiintymään.

  VastaaPoista