lauantai 2. heinäkuuta 2011

Voihan finial sentään


Matka lasten aurinkojuhlien talkoojoukkoihin ja nautiskelemaan piti sisällään myös monta monituista mutkaa. Kemiössä oli aivan pakko katsastaa paikallisen multasormen, paikallisen ihmeen ihanaisen puutarhakaupan ja kovasti kehutun kirpparin valikoimat. Multasormessa oli ruusut - 50% ja matkaan tarttui muutama ihanuus, joista kerron myöhemmin. Mutta keskimmäinen tuo ihmeellinen suoranainen paratiisipuutarha, jättiläismäisine troopisine kasveineen, kätki hyllyihinsä aarteen, josta en olisi kuunaan kullan valkeana edes unelmoida. Pineapple Finial, joita olen ihaillut englantilaisiossa lehdissä. Kaksi komeaa yksilöä jökötti erään hyllyn päällä, piilossa katseilta. Tiesin heti, että nämä ne ovat. Huh. Myyjä kertoi näiden aarteiden olleen jo ties kuinka kauan hyllyn kätköissä. Luulempa, että meitä odottamassa ;) Meillä on pitänyt läkähdyttävän kuumaa - väliin ukkostanut ja taas läkähdyttävää. Uusia ritarinkannuksiakin on löytynyt.


Kateviljelyyn siirtyminen pitää pikkiriikkisen nurmen sutjakkaassa kunnossa ja taloa reunustavat päivänliljat ovat nupuillaan.


Päivänliljat kuuluvat koulun alkuperäiskasvillisuuteen ja niitä on paljon - aivan tajuttoman paljon. Aikoinaan, muuttaessamme tänne, päivänliljoja oli kaksi jättipehkoa talon rapunpielissä. Myt liljat on levitetty taloa reunustavien kukkapenkkien reunoille ja ne muodostavat tiiviin reunuksen. Laukka kukkii edelleenkiin - hurmaavaa, kerrassaan hurmavaa


 Ritarinkannus on avannut nuppunsa


 Ja Finial saanut tolppansa. Ensimmäisestä tolpasta tuli liian paksu, kömpelö ja massiivinen. Nyt Finial keikkuu soukemman tolpan nokassa. Tolppa on pohjamaalattu valkoiseksi ja sitten sävytetty kullalla, keltaisella ja harmahtavalla luonnollisemman väriseksi.


 Toistaiseksi tolppia on kaksi potagerin keskiakselilla.


 Etelänruusuruohot kukkivat täyttä kyytiä


Samoin särkyneet sydämmet, joiden lehvästön väri on sen verran valjuuntunut, että pikapuoliin pitänee ryhtyä hevonkakin kärräyspuuhiin.


Tajuttomasta helteestä huolimatta kello herättelee aamuisin seitsemän maissa ja silloin lähtee paskaruohon torjunta käyntiin. Hävitämme kaikki valkojuuret kitkemällä uusilta potagerin kukkapenkkialueilta. Samoin muutu rikat on syytä saada juurineen tongittua ylös.


 Potagerissa on nyt 12 kukkapenkkiä odottamassa uusia kasveja. Jättipoimulehti tulee yhdeksi suursuosikiksi, höystettynä violettiin taittuvilla ihanuuksilla ja ripauksella oranssia.


Perustaessani aamutuimaan näitä potagerin alaosan penkkejä kyyttontutkija seihahti kiviaidan taakse autonsa ja pinkaisi aidanteen yli puutarhaan. Silmät kiiluen lähti käyntiin lepakkojahti. Koko talon reunus kierrettiin etsimässä lepakon kakkia, sitten talon vintti tutkittiin, sitten puuvaja, ja lopuksi ylätalo. Lepakkoyhdyskunta pesii jossain näillä main ja yhdyskunnan pesä on löytymättä. Lopulta naapurin täti U:n ullakolta löytyi lepakonkakkia siinämäärin paljon, että pesä paikannettiin. Nyt täti U:lla on Lepakkoyhdyskunta sekä vaskitsaperhe ja meillä kyyttonyhdyskunta. Voi tätä maailmanmenoa.

Irene taisi toivoa, että aurinkojuhlia olisi myös aikuisille. Melkein onkin ;) Meilläpäin niitä järjestetään myös vanhainkodeissa. Eli pitänee vielä odotella melkoisesti. Mutta juhlien idea on se, että niissä on pisteitä, joissa kukin saa itse kokeilla, kokea, ja nautiskella omaan tahtiinsa. juttuja ei opeteta vaan kukin oivaltaa, ihastuu ja hurahtaa omia aikojaan, kohtaa ihanaista hyvää seuraa, rupattelee ja vaan on. Vähän niin kuin suuret puutarhakutsu. Ihan kuin olisi päivän Liisan Ihmemaassa. Aurinkojuhlat ovat pyörineet meillä päin jo kohta puoliin kymmenen vuotta ja aina niissä on jokin suurempi vetovoima. Aikoinaan lähdin pitämään työkaverin kanssa sinne työpajoja ja nuorimmainen oli reilu saappaanvarren mittainen ja osallistui mukaan kaikkeen. Nyt nuorimmainenkin on talkoojoukkoa ja innoissaan touhusta aivan silmin nähden. Mukavaa yhdessäoloa, kerrassaan.

13 kommenttia:

 1. Nauratti nuo teidän yhdyskunnat :D

  Kylläpäs löysitkin kauniit ananakset ja hienot pylväät olette niille tehneet! Tuo etelänruusuruoho on tajuton, haluan tuota itselleni!

  VastaaPoista
 2. Hienosti sopivat tolpanpäälliset muotopuutarhaan! Kaunista.

  VastaaPoista
 3. Ananastolpat ryhdistävät potagerin. Hieno löytö!
  Päivänliljat ovat vahvan näköisiä. Ovat saaneet reilun osan kakkiannoksesta. Etelänruusuruohot ovat viehkoja. Täytyykin tutkia taas siemenluetteloa.
  Teilläpäin tuo yhteisöllisyys kukkii. Taidat olla noita kantavia voimia. Minua alkoi ihan pikkkuisen mietityttämään aikuisten naisten (ei kuitenkan miehiltä kielletty) hassuttelu roolipukujuhlat puutarhassa. Meillä noita Kyllikin pukuja riittää. Mutta ei ihan vielä ensi kesänä. Silloin olen suunnitellut pukunäyttelyä. Mutta ehkä sitten tulevina kesinä niihin voisi pukeutua itse kukin.

  VastaaPoista
 4. Heippa! Ihana blogi itselläsikin. taidanpa kirjautua..tervetuloa romulyyli-blogiinkin. toivottaa Riitta Sinikka.

  VastaaPoista
 5. Ohoo! Pihoo suorastaan! Ihan huippua! Kyytton yhdystkunta on kyllä ihan hanurista. No, pääasia, ettei ole kyyttonyhdyskunta hanurissa ;) Lepakot on mahtavia. Meilläkin niitä viuhahtelee. Ja vaskitsoja on tavoattoman paljon. Haluaisin siiliyhdyskunnan, niin ja kanayhdyskunnan.

  VastaaPoista
 6. Mie kirjotan kyllä tavattoman huonosti, varsinkin innoissani :)

  VastaaPoista
 7. Voi ananas sentään! Olen aina katsonut, että nuo ovat männynkäpysiä kaikki.

  Kertakaikkiaan mieleenpainuva puutarha teillä!!

  VastaaPoista
 8. Noin ananastolpat tekee kyllä hienon säväyksen potangieriin. Vielä ko saisit sellasen hiton isot suihkulähteen englantilaiseen tyyliin.

  VastaaPoista
 9. Kysymykseesi että joo lumiksin kans edelleen häärin pitkin puskia:) Se on niin ihanan kevyt että muuta edes ajattele eikä tässä varsinaisesti rahoissa ryvetä joten sama kamera on ja pysyy.

  VastaaPoista
 10. Hieno löytö nuo männynkävyt : ) Meillä täällä Suomessa ne näyttävät ihan männynkävyiltä, kuka nyt ananaksia laittaisi puutarhaan, hih ; )
  Kyllä teillä on upeat viljelykset, ja niin kauniit : )

  VastaaPoista
 11. Ananakset sopivat puutarhaanne todella hyvin!

  Kello soimassa lomalla seitsemältä, ihailtavaa:)

  VastaaPoista
 12. Voi mahdoton miten ihanan säännöllinen sinun potagerisi on. Minäkin tekisin tuollaisen jos olisi tilaa. Olen aina ihaillut tuollaisia säännönmukaisia puutarhoja ja pylväitä ja patsaita.
  Ihana todella ja paljon olet tehnyt työtä.

  VastaaPoista
 13. Hienot ananastolpat, ihan kuin juuri niitä olisi tuosta puuttunut, vaikken olekaan ennen huomannut, että sieltä mitään puuttuisi8] Osaisinkohan tehdä ananakselleni pylvään itse?

  VastaaPoista