maanantai 16. maaliskuuta 2020

Erikoiset köynnökset esikasvatuksessa

Innostuin tänä keväänä ennen näkemättömän paljon köynnöksistä. Eräänä sunnuntaina kolmisen viikkoa sitten uppouduin siemenkuvastoihin ja löysin perin erikoisia, meilläpäin tuntemattomampia köynnöksia. Ja siitä se mopo sitten kiihtyi ja tilasin lähes parikymmentä pussia kummajaisia. Eilen pääsin sitten vihdoin kylvöpuuhiin ja nyt saan jännittyneenä odottaa mitä tapahtuu?

Suurimmassa osassa siemenpusseja luki, että erittäin hitaita itämään. Itäminen saattaa kestää 1-3 kuukautta. Voi siis olla, että ehdin näkemään vain pikkuisia taimia tai jos oikein onnistaa niin saan nauttia eksoottisesta kukinnasta. Puutarhapuuhat ovat monesti tällaisia. Kiinnostavampaa on jännittävä matka kuin sitten se lopputulos. Toki matka palkittaisiin tässä tapauksessa ihanilla köynnöstävillä kukilla.


Tänään kylvöön pääsivät:
 • Adlumia fungosa - adlumia
 • Bomarea hirtella
 • Bomarea salsilla
 • Campsis radicans - pikkutrumpettiköynnös
 • Codonopsis nepalensis (convolvulacea) - köynnöspeikonkello
 • Dicentra torulosa - pikkusydän köynnöstävä
 • Eccremocarpus scaber `Flame Colours` - koruköynnös
 • Maurandya `Magic Dragon`
 • Tropaeolum azureum - siniköynnöskrassi
Kaikkein eniten odotan näkeväni köynnöspeikonkellon kukkivan. Kuvissa ainakin sen lehdet näyttävät harmaaseen taittuvan vihertäviltä ja kukat ihanan selkeiltä ja laventelisilta.  Onko sinulla tänä vuonna kylvössä jotakin erikoista?

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista kuulla, miten käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on pakko käydä tirkistelemässä joka päivä kylvöjä ;)

   Poista
 2. Kiinnostavia köynnöksiä. Toivottavasti edes joku ehtisi kukkaankin, mutta ihan oikeassa olet, että jo pelkkä kasvun seuraaminen siemenestä taimeksi on mukavaa. Jännittäviä hetkiä sinulle köynnösten parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännitystä on ilmassa. Yksi siemen näyttää jo itäneen. Jeeeeee!

   Poista
 3. Ompa pitkä itämisaika! Pitäiskö säästää pusseista siemeniä ensi vuotta varten ja pistää jo joulu-tammikuussa multiin? Sitten saattas ehtiä.
  Joka tapauksessa mielenkiintoisia kasveja näyttää olevan. Aatella, että pikkusydänkin köynnöstää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meni jo, nimittäin kaikki siemenet multiin. Mutta perin innostavaa kokeilla näitä. Ajattelin yrittää köynnösten talvettamista jos onnistuvat hyvin =)

   Poista