perjantai 26. kesäkuuta 2020

Säilytystilaa patiolle, varatuolit ja ruukut suojaan!

säilytystilaa patiolle
Parhaimmillaan kesän puutarhajuhlien tuntu ulottuu pation säilytystilalle.
Kaupallinen yhteistyö: K-Rauta
Kesä on yhdessäolon ja huolettomien juhlien aikaa. Mikä onkaan sen mukavampaa kuin istua pitkään patiolla ja nauttia hersyvästä naurusta sekä hyvästä tunnelmasta. Vieraille varattujen pation varatuolien säilytys on kuitenkin usein ongelma. Missä säilyttää varatuolit ja muut pation pientykötarpeet? Pieni katos luo kaivattua säilytystilaa patiolle.

katos patiolle
Pienen katoksen suojissa on helppo säilyttää klaffituoleja. Tarvittaessa kapeaksi taittuvia tuoleja mahtuu säilytykseen vaikka kymmenen kappaletta.
Meidän pation toisella laidalla oleva kapeahko 170 cm patiokaistale on alkujaan suunniteltu säilytysratkaisuja varten. Tälle kapealle seinustalle mahtuu juurikin sopivasti pieni katos, jonka suojiin saa kätevästi vaikkapa taitettavat varatuolit, kukkien kasteluun käytettävän kastelukannun ja ylimääräiset ruukut. Kun jokaisella asialla on oma paikkansa, näyttää yleisilme siistiltä ja huolitellulta sekä pation käyttömukavuus paranee.

Säilytystilan mitoitus ja käyttötarkoitus


Patiolle rakennettavien erillisten rakennelmien kanssa on syytä perehtyä paikallisten rakennus- ja palovirannomaisten ohjeisiin ja säädöksiin. On hyvä huolehtia, ettei rakennuksen välittömässä läheisyydessä olevaa palokuormaa kasvata ja näin ollen esimerkiksi polttopuut ja muut helposti syttyvät materiaalit tulee säilyttää vähintään neljän metrin päässä rakennuksesta.

Ennen kuin suunnittelee säilytystilaa patiolle on säädösten lisäksi hyvä pohtia hetki mihin käyttötarkoitukseen tilaa käytetään. Mittaamalla säilytykseen tulevat tavarat, saa kätevästi mitat myös omalle katokselle. Meillä on käytössä kokoontaitettavia klaffituoleja, erilaisia suuria ruukkuja sekä kesäkukkien hoitoon liittyviä kastelukannuja ja lannoitepurkkeja. Näiden säilytystä varten riittää melko pieni ja kapea katos.

Ruukut ja kastelukannu
Ylimääräiset ruukut saa kivasti pinottua katoksen lattialle ja kastelukannu pysyy mukavasti paahteelta suojassa.

Rakennuksen ja pation tyyli ohjaa suunnittelua 

Erilaisissa pation välittömään läheisyyteen tulevissa rakenteissa ja niiden suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon myös rakennuksen ja pation tyyli. Rakennusmateriaalit, rakenteet ja värisävyt valitaan miljöön mukaan ja näin kokonaisuudesta tulee harmoninen ja tyylikäs. Myös rakenteiden mittasuhteilla on väliä. Pienemmän rakennuksen ja pation läheisyyteen sopii sirommat ja mitoitukseltaan pienemmät rakenteet kuin suuren ja jyhkeän kivitalon kupeeseen. Mittasuhteiden keskinäinen sopusointu luo hallitun kokonaisuuden.

pieni katos patiolle
Mustaksi maalatun saunarakennuksen rinnalle sopi hyvin kevytrakenteinen ja niin ikään mustaksi maalattu, pieni katos.

Säilytyskatoksen materiaalit ja rakenne

Säilytyskatoksen verhoilu on hyvä tehdä ilmavalla rimoituksella, näin katos pysyy kevytrakenteisena ja rakenteeltaan tuulettuvana. Kastelukannut ja ruukut viedään säilytykseen usein hieman kosteina ja hyvä ilmanvaihto on erityisesti näille eduksi. Ilmava ja kevytrakenteinen katos syntyy helposti tarkoitukseen sopivan puutavaran, rimojen, vanerin ja tiivissaumakatteen avulla.

Pienen säilytyskatoksen materiaalit:

Rima Prof 48 x 73
Rima Prof 21 x 48
Vaneri havu 12 x 2400 x 1200
Tiivissaumakate Kerabit musta
Terassiruuvi 4,8 x 75
Cello Cover peittosuoja musta

säilytystilaa patiolle
Musta harvahko rimoitus ja samaa sävyä oleva tiivissaumakate tekee katoksesta lähes huomaamattoman ja rakennuksen seinustalle kauniisti istuvan. 

Katoksen rakentaminen

Säilytyskatoksen rakentaminen sujuu näppärästi myös kuumana kesäpäivänä. Rakentaminen aloitetaan puutavaran määrämittaan sahaamisella. Tämän jälkeen tehdään rungon ristikkoliitokset pistosahalla. Ristikkoliitos on kauniisti rakenteeseen sulautuva liitos, mikä sopii erityisesti silloin kun rungon rakenneosa jää näkyviin. Puutavara on kätevintä maalata ennen rakenteen kokoamista. Näin kaikki liitostenkin alle piiloon jäävät osat saavat suojaavan maalipeitteen. Ulkomaalaukseen soveltuu Cello Cover peittosuoja, jota saa juurikin oman rakennuksen ja miljöön sävyihin sävytettynä. Katon voi helposti rakentaa 12 mm vanerilevystä ja ruodelaudoista, joihin saa naulattua tiivissaumakatteen kiinni.


pionit ja ruukut
Valmiin katoksen kattoon voi ripustaa amppelin ja lisätä katoksen somisteeksi myös muutaman kesäkasvin.

Hetki yhdessäololle ja juhlalle

Lämpimät kesäillat kutsuvat patiolle viihtymään ja nauttimaan joutilaisuudesta, yhdessäolosta sekä kesäillan huumasta. Kesä tarjoilee runsain mitoin luonnonkukkia tai puutarhakukkia pöydän ja pation koristeeksi. Runsaat ja rennot kukkakimput, englantilaistyyppiset viirinauhat ja vapaana valuvat pöytäliinat luovat juhlatunnelmaa. Samalla kun pöytä ja pation oleskelutilat saavat kukkia ja viirinauhoja koristeeksi voi teemaa jatkaa myös säilytystilojen puolelle. Juhlatunnelman jatkuessa on kiva kipaista hakemassa lisää tuoleja katoksen suojista iltaa istuville vieraille. Kukkien ja kesän tunnussa on jotakin taianomaista.

pation säilytyskatos
Kesäistä juhlatunnelmaa voi korostaa ripustamalla englantilaistyyppisen viirinauhan katoksen eteen.

kärhö
Rimoitukseen on myös kätevä ripustaa pieniä maljakoita ja tuoreita kesän kukkia.

1 kommentti: