keskiviikko 30. tammikuuta 2019

Chilien idätystä nenäliinan suojissa

Esikasvatus ja siementen idätys ovat jotenkin erityisen rauhoittavaa ja jopa meditatiivista puuhaa. Vuosien saatossa kummallinen tapa on piintynyt tähän jopa rituaalisenomaiseen toimintaan. Tämä tapa liittyy laskemiseen ja kirjanpitoon. Merkkaan näet mielelläni ylös kylvöpäivämäärän, kylvettyjen siementen lukumäärän ja siitä alkaa viikkojen tarkka seuraaminen. Joka aamu herätessäni menen ensitöikseni tutkimaan itämässä olevien siementen tilaa ja sama toistuu heti töistä tullessani. Minulla on jopa erikseen "tiimarilasit", joilla näen tarkasti pienimmätkin itämisen merkit. Tämän jälkeen laskutoimenpiteet jatkuvat ja seuraan monessako päivässä siemenet itävät.

Nyt onkin jännät paikat, sillä kylvin sunnuntaina erän chilejä ja aivan kuin tänään olisi jo tekeillä osaan itujen alkuja.

Kylvösten tekemiseen sisätiloissa käytän lapsuudessa oppimaani tapaa. Kylvän siemenet kostutettuun talouspaperiin tai nenäliinaan. Kylvön jälkeen laitan toisen nenäliinan kylvöksen päälle ja varmistan vielä riittävän ja tasaisen kosteuden. Tämän jälkeen sujautan lautasen läpinäkyvään pakastepussiin, joka pitää pussin sisällä olevat olosuhteet tasaisina. Tällä systeemillä olen onnistunut idättämään niin orvokit, paprikat, tomaatit kuin monet muutkin aikaisin kylvettävät siemenet. Tämä menetelmä muistuttaa hieman monella käytössä olevaa kylvölauttaa, mutta kokemusteni mukaan tämä on vähintäänkin yhtä näppärä, ellei peräti näppärämpikin. 4 kommenttia:

 1. Nerokas keino, juuri tutustuin vähän samantapaiseen kylmäkäsittelysysteemiin. Hih, tuli ihan mielikuva tarhurista siellä kaivamassa monokkelia taskusta ituhaivenien tarkastelua varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä monookkelit on tosiaan kaivettu esiin ;) Vähän semmoinen Hemulimainen olo suorastaan. Mutta työ pussi / nenäliinaidätys on ollut kyllä erinomainen jo vuosia.

   Poista
 2. Tuo konsti sopii malttamattomalle puutarhurille, kun itämisen alkamisen näkee paljon aiemmin kuin multaan kylvetyistä siemenistä. Viime kesänä kylmäkäsittelin nyppykurjenpolven siemeniä jääkaapissa märän talouspaperin päällä muovipussissa. Isäntä ei olisi antanut laittaa siemeniä minkään muun aineen seassa jääkaappiin :D Siirrätkö itäneet siemenet sitten siltään multaan kasvamaan vai leikkaatko palasen nenäliinasta ja siirrät siemenen sen mukana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irroita itäneet siemenet varoen alustasta ja siirrän sellaisenaan uuteen kasvualustaan.

   Poista