torstai 18. kesäkuuta 2015

Ihania löytöjä ja mopon keulintaa =)

Siinä he ovat odottamassa maihin pääsyä. Meidän pienet ihanuudet. Eilen oli viimeinen supersiivouspäivä. Nurmikot ajettiin lyhyiksi ja trimmeri hyrisi mojovat kahdeksan tuntia yhtä kyytiä. Taisin ajaa kokonaiset 5litraa kaksitahtista taivaan tuuliin siistiessäni tilusia. Huh - mutta nyt on muototarhan alue vihdoin maantasalla ja kaikki muutkin hankalat alueet trimmattu.

Tänään vuorostaan sataa oikein urakalla, joten on vihdoin aika tehdä sisähommia, vaikka nämä eivät sitten niin millään tuntuisi maistuvan. Vaan mieli tekisi istuttamaan uusia tulokkaita.

Viikko sitten hankin paikalliselta torilta perinteisen tulikellukan taimia. Niihin liittyy erityisesti muistoja lapsuudesta. Muistan kuinka istuin äitini tädin puutarhakeinussa ja edessä avautui ihanasti tuulessa huojuvat tulikellukat ja niitä oli paljon =) Aivan oranssina merenä. Samaan hengenvetoon torilta tarttui muutama luhtaesikon taimi. Sitten Ihanaiselta puutarhabloggaajien retkeltä hankin morsiusleinikkejä. Maltillista eikö totta =) Mutta sitten mopo keuli ja pahemman kerran. Alkuperäisenä tarkoituksenani oli vain pikaisesti piipahtaa Tammisaaressa eräällä taimistolla ja sieltä löysin ihanat kerrotut idänkurjenpolvet, sinisiä kaukasian törmäkukkia ja valkoisia rönsyleimuja. Eikä siinä vielä kaikki. Vaan hurvittelin Billnäsin taimistolle ja voi apua! Siellä se sitten olikin menoa. Palvelu oli ihanaa ja juuri niitä taimia, joita meiltä puuttui. Niin voitte varmaan arvata loput.

Salon torilta:
Geum coccineum (Tulikellukka) 
Primula sieboldii (Luhtaesikko)
Pinsiön taimistolta:
Ranunculus aconitifolius (Morsiusleinikki)
Vesterby handelsträdgårdilta:
Geranium himalayense plenum (Idänkurjenpolvi)
Phlox stolonifera alba (Rönsyleimu)
Scabiosa caucasica perfecta (Kaukasiantörmäkukka)
Billnäs Gardenilta:
Codonopsis clematidaea (Lamopeikonkello)
Rudbeckia occidentalis `Black Beauty`(Mustahattu)
Echinancea Secret Romance (Punahattu)
Allium senescens (Vuorivalkosipuli)
Heliantnemum `The Bride`(Päivännouto)
Euphorbia griffithii "Fire glow" (Himalajan tyräkki) 
Kalimeris incisa "Blue Star" (Japanin asteri)
Veronica gentianoides (Unelmatähdyke) 

Hernepensaskujanteen kasvilista
Voi kumpa taimistot pikkuhiljaa alkaisivat panostaa vähän erikoisempiin kasveihinkin. Ymmärrän toki, että pihan perustajat hankkivat kestäviä peruisperennoja, mutta väliin olisi kiva tehdä tuollaisia ihastuttavia löytöjä kuin Billnäsin Gardenilta. hatunnosto siis ystävälliselle ja palvelvelualttiille Tiinalle Billnäsiin =) Aivan vielä en Juhannuksia toivottele koska täällä on niin läpeensä kurja keli, mutta josko huomenissa vaikka jonkin kivan kuvan kera =) Huomiseen siis =) Ja niin muuten vielä sen verran, että mitä ihania löytöjä ja mistä Te olette viimeaikoina tehneet?

27 kommenttia:

 1. Löysin valkoisen kaukasianpitkäpalon Järvenpään pihapalvelusta. Taisit postata siitä noin kuukausi sitten. Huhuilit ihanan kasvin nimeä. Kiitos vinkistä.:) Ai niin, ostinhan myös ihanaisen nyppykurjenpolven.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaukasianpitkäpalko on niin ihastuttava, että niitä pitää hankkia ehdottomasti jostain =) Ja Nyppykurjenpolvet ovat ihan lemppareitani ja ne tuntuvat tekevän mukavasti siementaimiakin =)

   Poista
 2. Meillä oikeastaan vasta odotellaa, että mitä uudessa pihassa on ja sitten ensi vuonna laitetaan lisää.. Tai ainakin niin kuvittelin, sillä onhan sinne "muutama" juttu tänä kesänä mennyt :D

  Trimmeriä piti ulkoiluttaa nyt juhannuksena, ajella kaikki ojanpientareet tien varresta. Mitäpä sitä sateella..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuden pihan luominen on melkoista uurastusta ja tutkimusmatkaa. Tsemppiä puutarhamatkaan siis =)

   Poista
 3. Hienoja löytöjä =) Minä olen nyt ostokiellossa, kun osa keväällä tilatuista taimista odottaa edelleen istuttamista... Keväällä minulla oli onni törmätä yllättäen siemenketjukirjeeseen ja sieltä tein muutamia löytöjä, joiden kasvua nyt odotellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on siis samaa ongelmaa. Hankintoja lojuu ties minkä nurkan takana =) Sain onneksi ruuhkaa purettua juhannukseksi ja nyt oli hyvä hetki hankkia muutama ihanuus =)

   Poista
 4. Oi, mitä hankintoja!! Luhtaesikko on kaunis ja hommasin itsekin tänä keväänä tuon kurjenpolven ja on ihana :) Minäkin toivoisin valikoimaa lisää myymälöihin, erikoisuuksia lisää ja muutenkin enemmän kasveja.Ihanaa juhannusta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luhtaesikon kukinnat jotenkin hurmasivat =) Voi kumpa olisi vaikka tyystiin erikoisuuksiin keskittyviä taimistoja =) Nautinnollista ja hyvää juhannusta myös Sinulle

   Poista
 5. Hyvä lista istutettavia. Itse taputtelin itseäni tänään selkään, kun tihkusateessa kitkin noin tunnin. Teillä nuo urakat kestävät vähän pidempään. Silti se kitkeminen oli kivempaa kuin tunnin seikkailu eräässä automarketissa juhannusruokia haalimassa. Multaostoksilla ei ollut samanlaista porukkamäärää.
  Minulla on istutusta odottamassa pari saniaista, joista toisen nimi on jo osittain pyyhkiytynyt pois ja toinen ehkä kirjoitettu oikein. Sen lisäksi istutusta odottaa punapäivänkakkara, loistokärhö Piilu ja clematis tangutica eli kiinankeltakärhö, koristemansikka Pink Panda, japaninsara Ice Dance, jalokuunlilja Earth Angel, korallinkeijunkukka heuchera sanguinea. Ja joku aika sitten maahan on päässyt mm. tuntematon tiarella, pari sinivaleunikkoa (jos kukkisi ehkä ensi vuonna). Meillä on paljon käyttöä varjopaikan ja puolivarjon kasveille ja myös kasveille, jotka sietävät savimaata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitkentä on aina kotiinpäin =) Ja joskus jopa mukavasti rentouttavaa puuhaa =) Nuo varjopaikat puuttuvat meiltä täysin, joten kaikki on paahdetta - jos nyt aurinko näkyisi =)

   Poista
 6. Ihania erikoisuuksia olet löytänyt. Billnäsin taimisto onkin hieno paikka. Siellä en tänä kesänä ole vielä käynyt - Fiskarsissa kyllä jo heti avajaispäivänä.
  Kasvinäyttelystäsi tuli mieleeni, että viime kesänä tein siemenkylvön mustahatusta. Saas nähdä, kukkiiko tänä kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Billnäsissä oli omistaja vaihtunut ja samalla myös valikoimat monipuolistuneet =) Pidetään peukkuja mustahatullesi =)

   Poista
 7. Vau, oikein aiheellista mopon keulintaa. Eihän tuollaisia herkkuja voi jättää kaupan hyllyyn.
  Ihana seurata noiden ihanuuksien kasvua täältä ruudunkin takaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimien kanssa mopon keulinta on aina sallitua =) Toivottavasti lähtevät hyvin kasvuun =)

   Poista
 8. Vau mitä kasveja! Juhannus menee siis istuttaessa. Sama on edessä minullakin jos vain sateessa on taukoa. Sain vihdoin ja viimein lisää juhannusruusua siskoltani, lisäksi odottaa loistotädyke, kotkasiipisaniainen, pari kurjenmiekkaa joiden nimiä en muista, ja sitten on vielä jalopähkämön taimi ja hurjan suuri esikkopaakku jonka sain ystävältä. Olen vähän viivytellyt istuttamisia kuivuuden takia, mutta nyt tulee vettä, taivaan täydeltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tosiaan kaivattaisiin pientä taukoa sateeseen, jotta pääsisi istutuspuuhiin =) Ainakin maa on valmiiksi kosteaa =)

   Poista
 9. Ooh, mitä saalista olet saanut! Kuinka ollakaan meidän kesälomamme suuntaa Fiskarsiin ja minä olen yleensä kartanlukijana. Arvatkaapa vaan, mihin vahingossa eksytään... En ole vielä niin kasvien harvinaisuuksiin perehtynyt, kun vanhan pihapiirimme perkuu on vasta loppusuoralla ja perennoja ei juurikaan heinän valtaamalta mäeltä löytynyt. Kukkivaniitty-verkkokauppaa tutkin juuri tänään ja aion sieltä tilata syksyn varalle kylvettävää ojanpientareita ja ongelmallisia kohtia ajatellen. Monen kasvin kohdalla oli maininta vanhanajan kasvista ja sopisi minusta meidän miljööseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiskarsin ohella kannattaa piipahtaa tosiaan tuolla Billnäsissä =) Vanhanajan perennat ovat ihania =)

   Poista
 10. Voi miten upeita kukkia! Ihan käypi katteeks, vaan en kylläkään sais noin paljoa mahtumaan mihinkään :) Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää juhannusta Sinullekin =) Kyllä aina muutama kukka mahtuu johonkin ;)

   Poista
 11. Hyvä setti! Morsiusleinikki onkin tosi herttainen kukkija ja varsin kestävä, sillä tuli viime viikolla bongattua tuo perenna lähes jokaisesta pohjoisnorjalaisesta pihapiiristä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morsiusleinikki tuntuu olevat nyt kovasti pinnalla, eikä ihme kun sen kasvutapa on niin kovasti kaunis =)

   Poista
 12. Oi, voi, mitä ihanuutta. Minulla on kaikki hommat vaiheessa, en ehdi mitään työpäivien jälkeen. Perennapenkin tekele on puolitiessään, Tekisi mieli hankkia siihen jo kaikkea kaunista, mutta ensin pitää olla paikka, mihin taimet istutan. Vielä viikko olisi töitä ja sitten pääsen lomalle. Ehkä sitten on paremmin aikaa pihapuuhiin. Hyvää juhannusta sinulle! Toivottavasti sää muuttuu jo kesäisemmäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi lomasi alkaa pikapuoliin =) Silloin ehkä nämä hurjat sateet ovat jo ohi ja pääsee oikein urakalla puutarhuroimaan =) Hyvää juhannusta myös Sinulle =)

   Poista
 13. Kyllähän sitä pitää nyt, hyvänen aika, itsensä palkita kun on koko viikon uurastanut puutarhassa! :D Kyllä olet hankintasi ansainnut! :) Ihania hankintoja, taimistovierailut on aina vähän vaarallisia. Minä en ainakaan osaa hakea sieltä koskaan vain sitä mitä olen alun perin lähtenyt hakemaan, vaan mukaan tarttuu "ihan pikkuisen vain" kaikkea muuta... Hauskaa että löysit tuon kerrotun idänkurjenpolven! morsiusleinnikit yhdessä tulikellukoiden kanssa on varmasti upea yhdistelmä! Kaunista juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tuo sama - koskaan ei tule sitä mitä piti hakea vaan tuhannen tulimmaisia heräteostoksia vaikka miten =) Idänkurjenpolvi oli niin ihana siellä kalliopuutarhassasi, että se oli aivan ensimmäinen hankinta kun näin taimia =) Ihanaista juhannusta myös Sinulle

   Poista
 14. No ei se mopo niin pahasti vielä keulinut, saahan sitä joskus herkutella ja ihania herkkuja löysitkin ja tuo merkintä - viljelymaa Suomi- lämmittää mieltä!

  VastaaPoista