keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Kuorikatetta ja orapihlaja asiaa


Ilmassa on kesäloman tuntua, vaikka työt vielä hitusen jatkuvatkin. Mutta nyt on jo voinut upota aamusta iltaan tuonne potagerin uumeniin ja ties mitä on taas ehtinyt tapahtua, suorastaan niin paljon, että kuvat ja postaukset laahaavat huimasti jäljessä. Keväällä istutettu orapihla-aita on alkanut sen verran vihertämään, että aita on selvästikin hengissä. Joten vihdoin ja viimein uskalsimme kärrätä kuorikatereunuksen paikoilleen.

Pensasaidan ja potagerin väliin tuli metrinen kuorikatealue ja aidan ja pellon väliin puolimetriä katetta ja metrinen huoltokäytävä. Ajatuksena on se, että pensasaidan hoitopuuhteet helpottuvat kun kummankin puolen on riittävästi istuttamatonta aluetta.

Mustaa alukangasta totuttuun tapaan ensin alle ja sitten kivireunus pitämään kankaan reunaa paikoillaan ja ei muuta kuin kuorikatetta kärräämään.Kuorikate pitää myös toivon mukaan maan sopivasti kosteana kuivinakin ajanjaksoina ja muutoinkin aita nousee sitä vasten kauniimmin esiin.
Aidan takareunuksen kuorikatetta ja murskekäytävää tehdessä piti käyttää lautaa apuna, jotta pintamateriaalien rajapinnasta tuli riittävän suora ja siisti. Saas nähdä miten ajan saatossa tässä käy, kun murske ja kuorikate ovat puskusaumassa. No onneksi tämä on sitten jo ei niin paraatipaikalla.


Istutusleikkausta emme uskaltaneet tehdä heti istutuksen yhteydessä. Nyt sitten kun taimiin on alkanut tulemaan vihreyttä latvuksiin olisi luvassa tuo leikkaus. Mitäköhän veikkaatte - paljonko pistetään poikki? Pistetäänkö puolesta välistä vai sen alapuolelta? Nyt kuumia vinkkejä kaivataan kipeästi =)

Kuorikatteen kärräyksen välissä oli pakko myös tirkistellä potagernäkymiä omenapuun takaa =)
33 kommenttia:

 1. Kaunista tulee, taas kerran. Enpä osaa sanoa mistä pitää laittaa orapihlaja poikki, joitakin silmuja ehkä tulee jättää leikkauskohdan alapuolelle, mutta kuinka monta, en tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tässä perustamisvaiheessa kaikki vielä näyttää timmiltä, mutta annas olla kun aika kuluu =)

   Poista
 2. Tulipa siisti!
  On tuo potager vaan niin huumaavan kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Perustamisvaiheessa tosiaan kaikki näyttää siistiltä, mutta tulevaisuus näyttää kuinka timminä tuo pysyy =)

   Poista
 3. Komeat on näkymät!
  Onko tuo vehmas keltainen kasvusto rantatyräkkiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Keltainen on rantatyräkkiä ja kultatyräkkiä =)

   Poista
 4. Kylläpä tulee siistiä jälkeä. Kauniit näkymät, ja ihan oikean kesän tuntu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesän tuntu on kummasti kuvissa vaikka ilmat pysyttelee aika viileinä =)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Vähän meinasi tulla äitiä ikävä, kyllä tuo istutus oli niin kaamea puuha =) Mutta kuorikatteen kärryyttely on sitten jo paljon helpompaa - Onneksi =)

   Poista
 6. Non sitte justihi eikä melekee. Torella siistiä!

  VastaaPoista
 7. Kauniita näkymiä. Meillä nuo ikivanhat orapihlajat ovat sitkeitä. Tarina kertoo, että talomme rakentaja ja naapuri olivat jo rakennusvaiheessa riidoissa. Naapuri istutti omalle puolelleen oikean orapihlaja-aidan, tämän talon väki piheydessään omalle puolelle parin metrin (!) välein aina yhden orapihlajan. Näitä piikkisiksi puskiksi tai pikkupuiksi kasvaneita ikivanhoja orapihlajoita en meinaa millään saada hengiltä ilman kaivuria. Juuret ulottuvat pitkälle ja ovat sitkeitä ja sotkeutuvat muihin juuriin. Neljän vuoden väsytystaistelun jälkeen enää yksi tai kaksi pukkaavat uutta kasvustoa. Teidän suora rivinne näyttää meidän viidakkoon verrattuna kyllä aivan ihanalta. Ja teidän energiallanne se tulee jatkossakin olemaan kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo orapihlaja taitaa olla sitkeää sorttia =) Juuret ainakin tuntuivat kuin kairoilta, joten menevät maan uumeniin. Nyt kun ovat juurtuneet, niin varmaan jo uskaltaisi pätkäistä =) Onnea suururakkaan tuossa orapihlajataistossa =)

   Poista
 8. Jättiläisurakka teillä käynnissä! Ihanan siistiä jälkeä. Leikkausohjeissa puhutaan vain vanhojen pensaiden leikkauksesta, jolloin jätetään 10-20 cm tapit. Mahtavalta näyttää potagerin puolella, niin tuuheaa jo nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi urakka alkaa olemaan jo loppusuorallaan =) Tuo 15cm taitaa kuulostaa aika hyvältä. Luulempa, että poikkasemme niiltä paikkein tuon aidan =)

   Poista
 9. Siistiä työnjälkeä siellä, todella!! Leikkausohjeita en osaa antaa... Kaunista kesää sinne!!

  VastaaPoista
 10. Upea, tasainen rivi! Tuo huoltokäytävän riittävä leveys on hyvä ajatus, sillä liian usein (=meillä) joutuu puikkelehtimaan olemattomissa väleissä huoltamassa leikattavaa pensasta.

  Puutarha.netin artikkelissa on tällainen neuvo istutusleikkaukselle: "Yksiversoiset taimet leikataan 10 cm korkeudelta maan pinnasta ja haaroittuneet taimet 10 cm haaroittumiskohdan yläpuolelta." Ei muuta kuin rohkeasti sakset naksuttelemaan!

  Sini K.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tasaisen rivin salaisuus piilee mittalangoissa ja mittakapulassa =) Tuo 15cm taitaa kuulostaa oikein sopivalta tuohon meidän aitaan =)

   Poista
 11. On kyllä niin siistiä taas!
  Ja sellaisesta 10-15 cm:stä poikki, jos haluat alhaalta asti tiiviin ja vihreän aidan tulevaisuudessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Ihanaa, että tuo leikkauskohta varmistuu monelta taholta. Tuo 15cm kuulostaa meille passelilta =)

   Poista
 12. Ihanalle näyttää ja tulee upea aita. Meillä tämä tontin koko alkaa jo rajoittamaan mun touhujani. Sain juuri eilen kuningasidean, jonka toteutus ei onnistu. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Voi ei kyllä kuningasideat tarvitsi saada toteutettua, edes minikoossa =)

   Poista
 13. Mahtavan näköinen. Voi kun meilläkin joku fiksu olisi aikoinaan noin tehnyt kun orapihlaja-aidan istutti. Olen sitä (ja vuohenputki pöheikköä sen alla, tuijottanut 8 vuotta ja miettinyt kuka senkin auki kaivaa ja tekee tuon operaation. Ei auta kuin pöheikkö kerrallaan raivata auki. Ehkä ensi kesänä jo on tuon vuoro :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu onni on itse istutettu orapihlaja-aita =) Melkoinen ylöskaivamus noissa taitaa olla kun juuret ovat kuin kairat ja täytyy porautua maahan vaikka kuinka syvälle. Tsemppiä urakkaan =)

   Poista
 14. Tulee kyllä hienon näköistä - ja sitähän potagerissa on jo muutenkin. Arvostan ja ihailen kovasti perusteellisuuttanne. Kun tekee heti alussa hommat kunnolla, säästyy taatusti myöhemmin ylimääräiseltä työltä.

  VastaaPoista
 15. Oi, että kun näyttää hyvältä! Mahtavaa, kun teette niin tarkasti, itse kun olen "vähän" suurpiirteisempi. :)

  VastaaPoista
 16. Pidän tosi paljon isoista suunnitelmistasi sekä projekteistasi; erityisesti siitä, että et tyydy tavanomaiseen. Minulla on myös käytössä iso pihapiiri ja maatilan pellot, joille suunnittelen ja toteutan sekä hyöty- että koristepuutarhaa. Sijainti Rovaniemellä (tosin suotuisassa pienilmastossa) asettaa tietysti rajansa. En ole kovin montaa suomalaista puutarhablogia löytänyt, jonka päivityksiä odotan yhtä innolla kuin Sinun!

  VastaaPoista