maanantai 1. kesäkuuta 2015

Tarkkuutta kitkentäpuuhiin ;)

Kitkentään pitää suhtautua suurella hartaudella ja antaumuksella. Kitkiessä voi joko löytää pieniä aarteita tai hukata edessään olevat mahdollisuudet =) Potager on alkanut tuottamaan pieniä ihanuuksia. Geranium Renardii - Nyppykurjenpolvi on alkanut tuottamaan pieniä siementaimia. Kitkiessä merkkasin kaikki löytämäni pikkiriikkiset, vain pikkurillin kynnen kokoiset taimet pienillä puutikuilla, jotten talloisi niitä. Kokonaiset yhdeksän tainta löytyi ja vielä tarvitsisi löytyä kolme niin uusista suunnitelmista tulee totta =)


Viime kesänä potageriin tiensä löytänyt Potentilla Nepalensis "Miss Wilmott" - Nepalinhanhikki on myös kiittänyt ravinteikkaasta ja multavasata maasta sekä lämpimästä kasvupaikasta. Yhden viimevuotisen taimen läheisyydessä on rypäs uusia ihanuuksia. 

Aiemmasta puutarhasta mukanamme tuoma Thalictrum aquilegiifolium - lehtoängelmä on vihdoin onnistunut myös pikkutaimien tuotannossa. Seitsemisen vuotta se on jököttänyt tuolla potagerin alalaidassa ja vasta tänä vuonna löysin kaksi pientä tainta. Nämäkin pääsevät siis parempaan talteen, sillä lehtoängelmän vaaleanpunainen kukkapilvi on mitä ihastuttavin =)

Astrantia major "Primadonna" - Isotähtiputki on tuottanut neljä vankanoloista pikkutainta, nyt päästään näitäkin vähän laajentamaan. Oi tätä onnea ihanaista, aarre toisensa perään =)

Punahatut ovat aina viihtyneet meillä ja pieniä siementaimia voi parhaimpina vuosina olla jopa sadoittain, jollei muista ajoissa leikata kukkavanoja. Tänävuonna pikkuruisia on hillitymmin. Echinancea purpurea "Magnus" - Kaunopunahattu on kukinnoltaan ja kasvutavaltaan kovasti ylväs ja kaunis, joten nämäkin taitavat päästä purkitukseen ja odottelemaan uutta sijoituspaikkaa.

Hakuropajun alla on myös muhevat oltavat ja keskiympyrän penkistä voi löytää yhtä sun toista, mutta löydöistä parhaimpia ovat Liatris Spicata - Valkotähkän hieman ruohotupasta muistuttavat pikku taimet. 


Potagerin keskikäytävällä asusteleva Thalictrum speciosissimun - Siniängelmä on luonnonmukaisempaa sukulaistaan lehtoängelmää kovempi huolehtimaan kylvöpuuhista. Pienten sormustikukkien tainten joukosta voi löytää aavistuksen sinertävälehtisempiä siniängelmän pikkutaimia. Viktoriuksessa on jo jemmassa yhdeksän löytölasta ja täältä niitä on tulossa lisää.


Rakkauteni tyräkkejä kohtaan on vuosi vuodelta syventynyt. Viktoriuksessa on upeasti itäneet tämän vuoden kylvökset ja täällä kehäkukan taimien joukossa tuntuu olevan ainakin kolme Eubhorbia palustris - Rantatyräkin tainta.


Ja lopuksi vielä kauan odotettu ihanuus. Tämä on viime vuonna istutetun Asclepias speciosa - Tähtisilkkiyrttin maasta työntyvää kasvustoa. Viime vuonna nämä eivät ehtineet kukkia ja tänä keväänä luulin jo menettäneeni nämä talven aikana, mutta mitä vielä. Nyt terhakkaa kasvustoa pukkaa kohti auringonvaloa. Voi miten kevät ja alkukesä onkaan ihanaa kun voi löytää kaikenlaista. Joten ei muuta kuin tarkkuutta kitkentäpuuhiin, rikkaruohojen seassa voi odottaa ties millainen yllätys =)

25 kommenttia:

 1. Voi miten suloisia vauvoja! Kyllä siementaimien ilmestyminen on palkitsevaa ja niin ihmeellistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joitain siementaimia odottaa kuin kuuta nousemaan =) Jotenkin kivaa kun näitä pikkuisia voi löytää sieltä täältä =)

   Poista
 2. Kyllä vaan, tosi aarteita kaikki! =)

  Olet siunattu kun siulla on muhevaa maata... Meillä maaperä on aika kurjaa savea ja se meinaa syödä jotenkin ihmeellisesti sen kaiken mullan jota tänne olemme näinä vuosina raahanneet. Huh.

  Mutta iloitsen hymyyn saakka kun saan lukea ja katsella esimerkiksi näitä siun ihastuttavia postauksia
  oikeasta puutarhoinnista. <3 <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Muheva maa oli yksi syy tänne muuttoon =) Kun aiempi puutarha oli savimaata. Aarteita tupsahtelee pikkuhiljaa ja löytäminen on tosi mukavaa =)

   Poista
 3. Voi kun oppisin noiden pikkutaimien tunnistamisen! Yleensä ovat tainneet mennä rikkoina kaikki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun aloittaa perennojen kasvatuksen siemenestä niin silloin oppii helpoiten miltä kukin näyttää =)

   Poista
 4. Laita pystyyn taimisto. Me muut tullaan ostoksille :D

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkistä. Olen odotellut oman ängelmäni siementaimai kuin kuuta nousevaa, mutta se on laitettu vasta pari vuotta sitten. Noin viis vuotta lisää odoteltavaa :D ehdin jo ajatella että olen kitkenyt vahingossa kaikki pois. Mutta enpäs olekaan jos siementaimia ei ole tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtoängelmä siemensi todella helposti edellisessä puutarhassa, mutta täällä noita pikku alkuja on tullut kyllä todella nihkeästi

   Poista
 6. Minäkin kiittelen lehtoängelmän siementaimen kuvista, sillä juuri eilen pohdin, että mitäköhän pikkuisia mahtaa kasvaa penkissä. Nyt tiedän ja otan hyvään haltuun!

  Sini K.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtoängelmän taimet ovat kuin hentosia akilleijan taimia =) Vähän pidempi ja kuulakkaampi varsi ja sirommat lehdet, mutta kovasti samaa näköä niissä on

   Poista
  2. Totta turiset! Meinasin jo pistää kompostiin akileijana, sen kun en toivo siementävän enempää pihassa, ettei kohta kaikki penkit ole pelkkää akileijaa :)

   Poista
 7. Alkukesän vaaleanvihreys on jotakin aivan valloittavaa!

  VastaaPoista
 8. ihania pikkutaimia!
  On oikeastaan todella kiva kun puutarha alkaa kunnolla kasvamaan ja näitä uusia taimia saattaa silloin tällöin löytyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkutaimet ovat ihania, silloin kun niitä on hillitysti =) Ja niiden turvin pääsee mukavasti laajentamaan istutuksia =)

   Poista
 9. Ihania kasveja! Mukavaa, että olette saaneet noin hienosti pikkuisia taimia, oma taimisto :)

  VastaaPoista
 10. Todella pieniä aarteita sinulla! Joskus on vaikea eroittaa rikkis ja pikkuinen siementaimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosien varrella tuo erottelukyky on hitusen hioutunut ja kun usein kitkee niin pikkutaimet erottaa kivasti =)

   Poista
 11. Kasvisi ilmeisesti viihtyvät, kun noin massiivisesti levittäytyvät. Viktoriukselle on todella käyttöä. Jos istutettava ala loppuu kesken, niin järjestä bloggaajille taimikirppis. Tulisin lennossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viktoriukselle on totisesti käyttöä =) Pitäisikin järjestää tuommoinen taimikirppis. Itseasiassa sellainen oli jo viime kesänä haaveissa, mutta kaikessa hässäkässä pääsi sitten jotenkin unohtumaan =)

   Poista
 12. Ihania pikkuisia! Ihania siksikin, että nehän ovat kuin ikioma taimipankki. Potagerissasi on varmasti tilaa lukuisille aikuistuville kasveille.

  VastaaPoista
 13. Mun eilispäivän ilonAihe oli PIONIN poikaset....niin pieniä taimia....en olisi uskonut mutta niitä nyt aion vaalia ja jutella niille päivittäin...tovi menee vielä kukintaan mutta kaikkeni teen!!

  VastaaPoista