tiistai 6. elokuuta 2019

Herkullinen makusokeri herunkanlehdistä

makusokeri, herukanlehdet
Kuivatuista herukanlehdistä valmistettu makusokeri antaa aamupalalle erityisen säväyksen. 

Syksyn ihanat maut kypsyvät vauhdilla. Tuntuu, että kaikki maut on saatava talven varalle varastoon. Yksi keittiön ihanuus on kuivatuista herukanlehdistä ja taloussokerista sekoitettu makusokeri. Pieni ripaus aamupalan kyytipojaksi tai jälkiruuan koristeeksi riittää.

makusokeri, herukanlehdet
Kunnolla kuivatetut herukanlehdet murentuvat helposti. 
Makusokeriin kerätään vain parhaat ja terveimmät lehdet. Parasta sokeria tulee kun käyttää pienimpiä ja ohuimpia lehtiä, jotka kuivuvat nopeasti leivinpaperin tai puhtaan pyyhkeen päällä. Kun lehdet ovat kuivuneet riittävästi ne muserretaan pienen pieniksi hiutaleiksi. Lehtimurska kannattaa sirotella sokerin sekaan siivilän läpi, tällöin lehtiruodot ja suuremmat lehden palat jäävät siivilään.

Makusokeri kannattaa säilyttää pienissä ja tiiviisti suljettavissa lasipurkeissa. 
Makusokeri säilyy pitkään hyvänä vaikkapa kauniiseen lasitölkkiin säilöttynä. Omatekoinen makusokeri on muuten oiva tuliaislahja tai pieni yllätys pukinkonttiin. Herukanlehtien lisäksi tähän hommaan käyvät lukuisat yrtit kuten mintut, ananassalvia ja rosmariini.

makusokeri, herukanlehdet
Lisää herkullisia herukka ja marjajuttuja voit lukea Versoilevan uusimmasta artikkelista Marjatarha ja monipuolinen sato.


makusokeri, herukanlehdet, viinimarjat

3 kommenttia:

  1. Mustaherukanlehtisuola on myös loistavaa, sopii erittäin hyvin kalan graavaukseen!

    VastaaPoista
  2. Ihana idea! Ja kiitos vinkistä, kuivaankin vielä vähän herukanlehtiä kukkaisteen joukkoon. Muuten se on jo valmis, mutta säästelen sitä kaudelle, jolloin on kukkia ikävä. Samalla lehtiä voisi kuivata tosiaan enemmänkin ja tehdä tuota sokeria, ja suolan joukkoon kans Kipparin morsiamelta hyvä idea. Ei silleen, että itse graavaisin, mutta lahjaksi :-D

    VastaaPoista
  3. Hei! Käytitkö musta- vai punaherukan lehtiä? Punaherukan lehdissä on paljon c-vitamiinia, mustaherukalla c-vitamiini on marjoissa. Taitavat olla eri makuisiakin? Siis lehdet ja myös marjat : ) t. Katariina

    VastaaPoista