maanantai 6. tammikuuta 2020

Englantilainen puutarha ja marjakuusiaita

marjakuusi

Olen täysin myyty. Olin puutarhaystäväni Minnan kanssa talvisella puutarhakierroksella Mustion linnan puistossa. Meillä ei ollut kiire minnekään ja kävelimme kaikessa rauhassa jo hieman hämärtyvässä päivässä pitkin kartanon maita ja päädyimme lopulta tirkistelemään orangerian ikkunoiden taakse. Tässä vaiheessa ei ollut vielä aavistustakaan mikä ihanuus nurkan takana olisi vastassa. 

Mustion linnan puutarha on englantilaistyylinen maisemapuutarha. Nämä englantilaisen puutarhan vaikutteet ulottuivat orangerian sisäsääntulolle saakka. Orangerian edustaa komisti suora ja jykevä marjakuusiaita. Barokkiajan puutarhoillekin tyypillinen, helposti muotoonleikattava, ainavihanta aita näytti talvisessa maisemassa erityisen näyttävältä ja upealta. Ehdottoman suositeltava retkikohde siis talvisaikaankin kaikille puutarhamielisille. 

Versoilevan artikkelista Ainavihanta marjakuusiaita luo arvokkuutta pihapiiriin voi lukea lisää marjakuusiaidoista ja niiden muotoiltavuudesta sekä erilaisista käyttökohteista.  

marjakuusiaita

4 kommenttia:

 1. Aivan ihana! Onko sinulla tietoa, mitä marjakuusilajia tässä aidassa oli käytetty? Vai onko lajikkeella merkitystä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ihana tuo aita! En tiedä mitä lajiketta tuo aita oli, mutta on useampia marjakuusilajikkeita, jotka menestyvät meillä Suomessa. Kannattaa vähän Googlettaa noita lajikkeita kun osa on herkempää auringolle kuin toiset.

   Poista
 2. Minäkin olet miettinyt, että mitä lajia ja lajiketta tämä mahtoi olla. Eikös siinä marjoja kuitenkin ollut vielä näkyvissä? Voisikohan se olla Kartiomarjakuusi 'Hicksii'?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppas muuta. Tutkin tuossa noita lajikkeita ja juurikin tuo kartiomarjakuusi näytti olevan yksi, mitä käytetään näissä aidoissa. Mutta komea tuo aita oli =)

   Poista