keskiviikko 29. tammikuuta 2020

Cottage gardenin pauloissa


Leuto talvi vie mietteet väkisinkin puutarhaan ja nimenomaan englantilaiseen puutarhaan. Miltä toisaalta tuntuisikaan leudot talvet, hitusen toisenlainen kasvukausi ja puutarhurointi ympäri vuoden? Englantilainen puutarha ja sen historia kuluneen sadan viidenkymmenen vuoden aikana ovat tuottaneet meille ihastuttavan, rennon ja ryöpsähtelevän cottage gardenin, mikä oli aikansa yhteiskunnallisen muutoksen tulosta. Mielenkiintoista on myös pohtia millaisia jälkiä oma aikakautemme jättää puutarhan historiaan.

Cottage gardenin intimiys, kapeat ja mutkittelevat polut, romanttiset kukat ja pienet puutarhahuoneet toivat puutarhan lähemmäs tavallista ihmistä. Puutarha muutti muotoaan ja siitä tuli osa arjen estetiikkaa, lepopaikka ja omavaraisuuden lähde. Ehkä omassa ajassamme on jotain saman suuntaista. Puutarha nähdään rauhoittumisen, estetiikan ja hyvinvoinnin tuojana. Pieni rentous ja luonnonmukaisuus houkuttelee puutarhaan hyönteisiä, lintuja ja muita pieneliöitä.


Uusin podcastimme käsittelee cottage gardenin syntyaikoja ja puutarhasuunnittelija Gertrude Jekyllin vaikutusta cottage gardenin ja nykymuotoisen englantilaisen puutarhan syntyyn. Podcastin voit kuunnella alla olevalla soittimella. Aiheeseen liittyvä artikkeli Gertrude Jekyll ja cottage garden löytyy täältä. Artikkelissa on mm. runsas kooste cottage gardenin kasvivalinnoista.





8 kommenttia:

  1. Upeeta! Kävin tutustumassa linkin kautta Jekyll juttuun ja huomasin, että minullahan on melkein kaikkia noita kasveja. Heinät puuttuu vaan ja sormustinkukat sekä jotain muuta.

    VastaaPoista
  2. Ai että, tämä on niin herkullinen puutarhatyyli:)

    VastaaPoista
  3. Oi oikein odotan ensi viikon työmatkoja. Olen nimittäin alkanut kuunnella teidän podeja huristellessani Karkkilaan tai Nummelaan. Sopivasti ehtii puolen tunnin ajan kuunnella teidän jutusteluja💚

    VastaaPoista