maanantai 27. tammikuuta 2020

Kiinankataja ja muut ikivihreät | Istutuspuuhat tammikuussa

Kiinankataja, valesypressi, kartiovalkokuusi ja muutama muu pikkuhavu oli säilynyt kivasti joulun yli ruukkuistutuksessa. Ulkosalla lämpömittari näytti jatkuvasti +-lukemia ja siitä se ajatus sitten lähti. Päätin testata talvi-istutusta ja yllätys oli melkoinen. Meillä maa oli täysin sula. Odotin lapiota maahan painaessani kohtaavani edes pienen jäätyneen kerroksen, mutta ei. Pistolapio upposi hiekkamultaiseen maahan kuin milloin tahansa kiivaan kasvukauden aikana.

Ensin maahan pääsi reilun kokoinen kiinankataja ja siitä saman tien myös muut pikkuhavut.


Tammikuinen sääennuste näyttää tämänkin viikon osalta melkoisen lauhaa, joten pitänee istuttaa joku päivä myös loput tulppaanit.

En tiedä pitäisikö olla riemuissaan vai kauhuissaan. Toisaaltaan brittityyppiset talvet kiehtovat, enkä ole laisinkaan lumisen talven ystävä. Toisaalla pelko uusista kasvitaudeista ja tuholaisista kolkuttelee takaraivoa. Lämmin ulkoilma on sekoittanut niin luonnon kuin omankin mielen. Pelkkä villapaita riittää hyvin työskentelyyn ulkona.


Havujen kanssa samaan suojaisaan penkkiin sujahti myös ainavihanta sorvarinlaakeri. Nähtäväksi jää miten nämä ihanuudet selviävät kevääseen ja lähteekö kasvu käyntiin keväällä.


11 kommenttia:

 1. Kyllä minulla on tässä niin monesti ollut mielessä, että ottaisi yhteyttä lähitarhalle ja kysyisi olisiko mahdollista heidän myydä tähän aikaan taimia. Oikein harmittaa kun menee hyvää istutusaikaa hukkaan. Samoin tekisi mieli tilata multakuormat kauhurinteeseen mutta jos talvi sitten tuleekin niin kasat on lumen luonnin tiellä. Ääh, olisipa kyky ennustaa säätä vaikka sammakoista😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täälläkin on käynyt mielessä yhden jos toisenkin kerran. Olisi mitä parhaimmat kelit perustaa uusia alueitakin.

   Poista
 2. Oho, täällä on nyt lunta vaihteeksi ja pakkastakin kymmenkunta astetta. Mielenkiintoinen kokeilu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä vetta lotkottaa edelleen. Pieni pakkanen siisteisi kummasti keliä.

   Poista
 3. Olen ollut samoissa puuhissa, tosin esikoiden ja jouluruusujen kanssa. Esikot olivat jo biojätepussissa, kun mieli muuttui ja kaivoin ne puutarhaan istutettaviksi. Sama se, jos kuolevat, olisivat biojätteenäkin kuolleet, kun en kuitenkaan olisi niitä kotona saanut pysymään hengissä kevääseen asti. Jännä nähdä miten käy, täällä on sittemmin tullut ohut kerros luntakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kannattaa totisesti kokeilla kaikkea. Ajattelin ihan samaa, että tässä kokeilussa ei menetä mitään. Ei nuo havut ruukuissa ainakaan kevääseen olisi selvinneet.

   Poista
 4. Minäkin muutama viikko sitten istuttelin vielä tulppaaneja. Harmi vaan, kun niitä ei enää kaupoista löydä. Ihan keväistä on puutarhassa: lumikellot kukkii ja alppikärhökin aloitti jo kasvun. Jännittävä tammikuu😳

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä köynnöskuusamat puskevat jo lehteä. Erityisen jännittävä. Saas nähdä millainen takatalvi vielä saadaan.

   Poista
 5. Minäkään en oikein tiedä, olenko riemuissani vai kauhuissani. En ole lumen ja kylmän ystävä ja tuollainen lauha talvi on sinänsä aika ihana ajatus. Mutta silti kasvit, luonto ja ilmastonmuutos mietityttää.
  Olisin varmasti myös puutarhan kimpussa, jos olisin kotona. Tämä talvi muistetaan varmasti vielä pitkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on siellä lämmössä niin ihanan näköistä =) siinä missä täälläkin on perin eksoottista. Tässä on vähän jopa pahaenteisyyttä.

   Poista
 6. Uskomatonta, että tammikuussa voi tehdä tällaisia puutarhapuuhia!
  Meilläkin on ollut aika leutoa ja lumetonta, mutta tällä viikolla on päässyt tekemään ihan kunnolla lumitöitäkin!

  VastaaPoista