keskiviikko 26. elokuuta 2015

Liljojen huumaavaa tuoksua =)

Mikään ei ole ollut sen mukavampaa kuin uppoutua työpäivän jälkeen potagerin uumeniin. Tutkia vielä kukkivia kasveja, huumaantua ympärillä leijuvasta liljojen tuoksusta, tarkastella perhosten hyörinää ja nauttia auringon lämmöstä. Potager on pikkuhiljaa valmistautumassa talven tuloon. Aika hurjalta kuulostaa, mutta pikkuhiljaa kasvu hidastuu ja on hyvä aika tehdä talventuloraivaus. Kun käytävät huolella puhdistaa ja haraa tähän aikaan syksystä niin loput hoituu kuin itsestään.

Ylimmässä kuvassa näkyy muuten hyvin potagerin kaltevuus. Ruukkutolppa ja espalierin tukipilarit on laitettu suoraan vatupassilla, mutta penkki on normisti potagerin kaltevalla käytävällä. No kuvat näyttävät hitusen katastrofaaliselta, mutta minkäs teet =)

Penkiltä avautuva vaaka-akselin maisema on ehkäpä yksi lemppareistani. Runsaus tekee tästä käytävän päädystä jotenkin kiehtovan ja tunnelmallisen.

Viimevuonna perustettu laajennusosa on rehevöitynyt kummasti ja lehmukset ovat ottaneet myös mittaa itseensä. Täällä päädyssä käytävä on kaksi metriä leveä ja aluetta onkin huomattavasti helpompi hoitaa kuin potagerin vanhempaa osaa, jossa käytävät ovat puolitoista metriset.

Pystyakselin päädyssä kasvaa kultasade. Ehkä jonakin päivänä se kohoaa korkeuksiin ja peittää tieltä näkymän potagerin keskustaan.

Tämä on vuorostaan potagerin sisääntulopäädystä. Tänne on vasta tänä keväänä istutettu perennoja, joten tämä pääty odottaa vankistumistaan. Tänne haaveilen tulppaanikujanteesta.


Japaninlehtikuuset ovat ottaneet hurjan kasvuspurtin. Varmaankin alkukesän suuret sademäärät edesauttoivat näiden kaverusten tuuheutumista. Niitä pitäisi varmaan leikata ja typistää. Pitääpä perehtyä aiheeseen. Latvusto on nimittäin niin tuuhea ja raskas, ettei puun varret tahdo jaksaa kannatella latvusta.

Keskiympyrän hakuro on menettänyt toisen kerroksensa. Keväällä molemmat kerrokset vihertyivät aivan normaalisti ja pikkupuu näytti elinvoimaiselta. Kesäkuun puoleen väliin tultaessa ylin kerros oli kuitenkin alkanut ruskettua ja lopulta se kuivui ja ruskettui täysin. Tänään sitten päätin tarttua härkää sarvista ja leikkasin latvuksen pois. Nyt hakuro näyttää hieman hassulta kun alinta kerrosta oli leikelty lituskaisen ovaalin muotoiseksi. Tälle pitää siis tehdä uusi leikkuusuunnitelma, jotta muoto näyttäisi järkevämmältä, nyt kun tuo ylin kerros puuttuu.Sisääntulopäädyssä on työt vielä huimasti kesken. Etäällä häämöttävä murskekuorma pitäisi levittää käytäville ja kuorikate levittää orapihlaja-aidan edustalle. Sitten potageralue onkin viittävaille valmis =) Vain potagerin ja kiviaidan välinen alue vaatii jotain kivaa, matalaa ja kutkuttavaa. Ehkäpä kasvulavoja tai parterrin tai jotain maata peittävää =)


22 kommenttia:

 1. Voi että on kaunista ja rehevää! Tuolla sielu varmasti lepää ja tankkautuu! Monta mesibaariakin siivekkäille herkuttelijoille löytyy, upeat punahatut! Teiltä saamani kullero aloittaa kukkimaan toista kertaa, upeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punahatut ovat levittäytyneet vuosi vuodelta kovasti =) Ja pörriäiset nauttii =) Kullerot ovat niin ihania ja täyteläisen keltaisia. Kiva kun ovat lähteneet hyvin aluilleen =)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Nyt taas näkymät vähän näkyykin kun on raivattu oikein urakalla =)

   Poista
 3. Ihastuttavia näkymiä, ei voi kuin istua ja huokailla.

  VastaaPoista
 4. Huh, tässä on ollut urakkaa. Tämän rakentamisessa. Hienolta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa hyvää tulee. Tuota on laiteltu aina kun ollaan jakseltu =)

   Poista
 5. Ihanat näkymät, taas kerran. Huomasin kännykältä postauksen suhteellisen ajantasaisesti, kun joutoajalla luen blogeja myös kännykällä, kuitenkin tämä postaus tuli vuorokauden viiveellä bloggerin kautta näkyviin omille sivuilleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu olen huomannut välillä samaa, että blogger päivittää blogin vasta melkoisella viiveellä. Ihme juttu =)

   Poista
 6. Laittakaa se penkki vaateriin. Toiselle sivulle pidemmät jalat. Te olette jo muutenkin niin velhoja huijaamaan katsojaa. Kuvista ei tajua muuten ollenkaan kaltevuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on penkki vaaterissa kun itseäkin niin otti kupoliin =)

   Poista
 7. Hei! Ihmettelinkin jo aiemmasta kuvasta mitä Hakurolle on tapahtunut, mutta selvisi sitten :( Minunkin pitää leikata oma Hakuro , ei muuten mahdu "suojaverkon" sisään, hurjasti on kasvanut tänä kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin hakuro vaan yht äkkiä kuivatti tuon ylimmän kerroksen - snif

   Poista