lauantai 10. lokakuuta 2015

Kuuran kuoruttamia ihanuuksia =)

Kuura on saapunut. Tänään alkoi odotettu syysloma ja aamukahvin jälkeen piti oitis lähteä puutarhakierrokselle. Aamu oli jo kohtuullisen pitkällä kun pääsin potagerin uumeniin. Kaikkialla tulvi syksyn lempeä valo ja kuuran pienet timanttikiteet kuoruttivat lehtiä ja potagerin rakenteita. Terracottainen raparperihuuppa on vielä potagerin koristuksena, mutta tulevalla lomaviikolla sekin pääsee pakkasia piiloon sisätiloihin.

Viimeiset raparperit ovat kaatuneet yöpakkasten lötkistettyä niiden varret.

Mantsuriankärhöjen siemenkodat kylpevät auringossa

Ja lakastuneet punahatut kurottautuvat korkeuksiina. Kohta pitää ottaa sakset ja leikellä nämä ihanat siemenkodat tunkioon. Sillä meillä on totinen ongelma potagerissa ja tuo ihanankamala ongelma on punahattujen ja sinipiikkiputkien levittäytyminen. Kumpaisenkin siemenkodat on syytä hävittää, ennen kuin talvi varisuttaa siemenet ympäriinsä.

Viimeiset kurpitsat odottavat poimijaansa. Nämä pienokaiset eivät olleet vielä viimeviikolla kypsiä kun kokosin kurpitsasatoa talven höyryäviä keittoja varten talteen. Nyt nämä pakkasen paleltamat pitäisi vielä paahtaa uunissa ja pakastaa pahojenpäivien varalle.

Lipstikan olen yleensä leikannut jo kesällä alas, mutta tänävuonna mokomat saivat kasvaa korkeuksiin. Viime vuonna sain lipstikkojen leikkaamisesta pahan fytofotodermatiitin käsiini ja tänä vuonna päätin olla leikkaamatta mokomat, jotta välttyisin viheliäisiltä palovammoilta. Vuosien varrella olen tainnut herkistyä sen verran noille kasviliemille, että parina edellisenä kesänä nuo palovammat ovat olleet melkoisena vaivana.

Sitten päästään ihaniin ritareihini =) Uskollisesti he kukkivat aina pakkastentuloon saakka. Kuura kuoruttaa aamuisin hennot terälehdet ihanasti ja ritarit näyttävät ränsistyneinäkin hurmaavilta =)Mutta kaikista siemenkodista ehdottomia lemppareitani ovat liljojen pitkullaiset siemenkodat, joiden pinnan ruskeansävyt loistavat auringossa. Pikkuhiljaa siemenkodat aloittavat aukeamisensa ja siivu kerrallaan siemenkodan reunat rullaantuvat auki ja paljastavat sisältään hieman läpikuultavat, lituskaiset siemenet. Tämä ruskeus toimii parhaiten yhteen sinipiikkiputkien sinen kanssa =)


16 kommenttia:

 1. Niin kaunista! Ihmeellistä, että ritarisi vielä kukkivat, mutta taisitkin joskus paljastaa salaisuuden siihen. Oliko se, että leikkaat ohikukkineet varret? Uskomattoman kauniita ovat nuo siniset kukat kuuran alla.

  VastaaPoista
 2. Apua miten hienoja kuvia. Kyllä kuura on kaunista.

  VastaaPoista
 3. Upean kuuran olet saanut vangittua <3

  VastaaPoista
 4. Kuura tuo ihan uudet yksityiskohdat kasveista esille. Kaunista!

  VastaaPoista
 5. Syksykin on niin kaunista! Ihanat kuvat olet ottanut.

  VastaaPoista
 6. Taidanpa patistaa itseni tästä ruudun äärestä pihalle pakkaseen. Todella hienoja kuurakuvia!

  VastaaPoista
 7. Kyllä syksykin osaa olla todella kaunis!

  VastaaPoista
 8. Kaunista kaunista! Taas levätään ja aletaan haaveilla uudesta kasvukaudesta!

  VastaaPoista
 9. Oi miten hurmaavia kuvia, silmäkarkkia :)

  VastaaPoista
 10. Leikkasin omat ritarini tänä vuonna kukinnan jälkeen ja ne todella ovat työntäneetk koko ajan uutta kukkaa pakkasiin saakka. Ihana ja ihmeellinen :)

  VastaaPoista
 11. En kestä <3 Ensimmäiset pakkasen kuuraamat aamut saavat silmäkulmaan kyyneleen ja mielen painumaan alatolppaan. Tällaiset kuvat todistavat kuitenkin luopumisen hetken kauneuden. Kiitos, ehkä vielä joskus opin hyväksyen katsomaan tätä hetkeä omassakin puutarhassa <3

  VastaaPoista