keskiviikko 8. kesäkuuta 2022

Keltaiset orvokit kesäkeittiön työtasolla

Keltaiset orvokit komistavat kesäkeittiön saareketta ja tasoja. Musta kesäkeittiö luo oivat puitteet vahvojen värisävyjen käytölle. Keltaisten orvokkien valovoima ja hehku pääsee oikeuksiinsa. Orvokkien seurana on samaa keltaisen sävyä toistava luomu kalamondiini eli pieni sitruspuu. Lisukekasveina on tummanpuhuva koristeapila, pienilehtinen lankaköynnös sekä hopealanka. 


kesäkeittiön keltaiset orvokit
Keltaiset orvokit ja komea kalamondiini kesäkeittiössä

Sarviorvokki ´Honeybee´ ja ´Tiger Eye´

Syötävät sarviorvokit ovat oiva lisä kesäkeittiön yrttivalikoimalle. Sarviorvokin kukat näyttävät ihanilta niin kesäisen pavlovan tai salaatin koristeena. Erityisen kieehtovan näköisiä ovat ´Honeybee´ja ´Tiger Eye´lajikkeet. 

Honeybee sarviorvokissa yhdistyvät lämmin keltainen ja lempeä kupari. Yhdessä nämä luovat hieman rustiikkisen ja lempeän vaikutelman. ´Tiger Eye´on villimpää sorttimenttia. Siinä keltaiseen yhdistyy suorastaan melko rajut viirut. Tämä jälkimmäinen näyttäisi erityisen upealta kesäisten leivosten tai jäätelöannoksen koristeena.

keltaiset sarviorvokit
Sarviorvokit ´Tiger Eye´ja ´Honeybee´sekä koristeapila

Sarviorvokki ´Honeybee´ ja ´Tiger Eye`

Koristeapila ja lankaköynnös - lisukekasvien aatelia

Kesäiset kukkaistutukset eivät olisi mitään ilman rauhoittavia ja taustaa luovia lisukekasveja. Lisukekasveista koristeapila, lankaköynnös ja hopeaputous ovat takuuvarmoja kesäkukkien seuralaisia. 

Koristeapilan värikirjo on uskomaton. Kesäkukkaistutuksiin voi taimistoilta valita niin tummanpuhuvia, lähes mustia apiloita, kirjavalehtisiä ja hailean vaaleanvihreitä. Koristeapila muodostaa komean ja ruukkujen reunojen yli ryöpsähtävän mättään, ja näinollen tuo istutuksiin ripauksen rentoa fiilistä.

Lankaköynnöstä vuorostaan löytyy niin pieni tai suurilehtisenä. Mielenkiintoisin on variegata versio, jossa lehdet ovat hieman kupariin ja valkeaan vivahtavat. Tätä erikoisuutta on toki melko harvoin saatavilla. 

koristeapila
Kirjavalehtinen koristeapila

lankaköynnös
Lankaköynnös

Sarviorvokki kukkii pitkään upeana

Oikeanlaisella hoidolla sarviorvokki kukkii pitkään ja runsaasti. Jokapäiväinen lakastuneiden kukkien nyppiminen kiihdyttää kukintaa ja varmistaa, ettei taimen energia mene siementen kasvattamiseen. Riittävän kastelun ja lannoituksen siivittämänä orvokista saa seuralaisen aina pitkälle kesään. 
1 kommentti:

  1. the article is nice and interesting to read. this article is also very useful..

    VastaaPoista