sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Talvinen puutarha ja potager

Talvinen puutarha ja potager aamuauringon valossa
Talvisen potagerin keskikäytävä aamuauringon valossa.
Joulukuinen aamu avautui suorastaan häikäisevän kauniina. Pakkanen oli laskenut yön aikana likimain - 10 asteeseen ja kuiva pakkasilma sai lumikiteet suorastaan kimaltelemaan. Talvista potageria tulee melko harvoin kuvattua ja päätin tarttua härkää sarvista. Potager näyttää erityisen kivalta silloin kun lumipeite on vielä niin ohut, että käytävät ja rakenteet piirtyvät selkeästi esiin.

Aamuauringon kajo talvisessa puutarhassa
Aamuauringon valo siivilöityy pitkin potagerin käytäviä
Tuntui kuin aurinko olisi lähtenyt hippasille kanssani. Sitä mukaan kun kuvasin, aurinko hivuttautui hurjalla vauhdilla talon taakse. Kellertävä valo sai talventörröttäjät näyttämään kauniilta. Tosin pitäisi ehdottomasti kaivaa sekatöörit esiin ja käydä leikkaamassa talventörröttäjät pois ennen kuin ne ehtivät siementää holtittomasti. Mutta tämä puutarhurointi on alinomaista kamppailua kauneudenkaipuun ja järkisyiden kanssa.

Talvisen potagerin ja puutarhan vaakakäytävä
Potagerin vaakakäytävä
Potagerin vaakakäytävää tarkastellessa näkee hyvin potagerin kaltevuuden. Voi kunpa tuolla päädyssä sijaitseva orapihlaja-aita kasvaisi vauhdilla niin saataisiin potageriin päätyseinämä. Mutta aidan kasvatus tuntuu super hitaalta puuhalta ainakin silloin kun sitä kuumeisesti odottaa. Jostain satuin lukemaan, että aidan kasvatus täyteen mittaansa kestää peräti seitsemän vuotta. Ja odottakaas kun käyn kaivamassa arkistoja. Juurikin niin orapihlaja-aidan taimet saapuivat toukokuussa 2015. Ja itse istuttaminen olikin sitten suoranainen jätti urakka. Eli koko komeus saavuttaa ehkäpä vuonna 2022 ihanne korkeutensa. Miten ihmeessä tämän odotusajan oikein kestää?

Talvinen kärhö ja puutarha obeliski
Potagerin obeliski ja mantsurian kärhö
Mantsuriankärhöjen lakastuneet kasvustot näyttävät kauniilta näin talvellakin vaaleita obeliskeja vasten. Ensi kesän urakkana onkin sitten tehtailla muutama obeliski lisää. Etenkin ennen kuin tuo aita kasvaa niin obeliskeilla saa kivasti katseen seisahtumaan ja samalla syntyy kivoja yksityiskohtia puutarhaan.

Talvisen potagerin keskikäytävä aamuauringon valossa
Talvisen potagerin keskikäytävä ja näkymä jokilaakson suuntaan.
Suurena haaveena on kolmen koivun kaataminen tuolla potagerin alapäädyssä lähellä kiviaitaa. Toivoisin niin, että niiden tilalla kasvaisi jonakin päivänä lehmuksia. Koivut ovat kauttaaltaan lahoja ja pelkään niiden jonakin myrskyisenä päivänä rojahtavan joko kiviaidan takana kulkevalle tielle tai potageriin. Yksi tällainen koivu on nimittäin jo rojahtanut ja kaatuneen puun raivaaminen on aivan kaaottisen työlästä. Viimeksi saimme korjata sortuneen kiviaidankin puun aiheuttaman tuhon jäljiltä. Mutta sitten päivän päätehtävään eli lukijalahjan arvontaan.

Viime viikon sunnuntaina osallistuimme Järvenpään Kukkatalon joulunalus kampanjaan ja kävimme somistamassa jouluisen esillepanon Kukkatalon sisääntuloaulaan. Tänään esillepano on purettu ja tilalle noussut Mansikkatilan mailla blogin esillepano. Kampanjaan meidän kahden lisäksi on osallistunut jo Kukkatalon oma blogi sekä Villa Kotirannan blogi. Ja ensi viikon sunnuntaina mukaan hyppää myös ihana Kukkala. Jännää ja ihanaa. Esillepanoja voi käydä äänestämässä koko joulunalusen Järvenpään Kukkatalon Facebookin Joulukampanjasivulla. Yhteistyöhön liittyi myös lukijalahjan arvonta. Tänään siis arvoimme Hernepensaskujanteen lukijalahjan, 50€ lahjakortin Järvenpään Kukkataloon ja voittaja oli.....Onneksi olkoon ihana Molley. Ilmoitatko minulle yhteystietosi niin laitan viestiä eteenpäin ja saat tuon voittamasi lahjakortin =) 

Oikein aurinkoista ja ihanaa alkavaa viikkoa Teille kaikille =)

Tyräkkien talventörröttäjät potagerissa

29 kommenttia:

 1. Vitsit, että tuo potager on kaunis! Myös talvella! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Ohut lumipeite sopii minustakin kivasti potageriin =)

   Poista
 2. Puuvartiset juurtuvat kaksi ensimmäistä kasvukauttaan. Orapihlaja-aitasi ponnistaa siis ensi kesänä paljon suuremman kasvun, kuin koko aikana yhteensä. Siitä vuosikasvut vain pitenevät ja saat olla ahkera leikkomisen kanssa.

  Potagerisi on todella veistoksellisen näköinen juuri nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei aivan mahti tieto =) Kiitos kovasti tästä. Ensi kesänä saamme siis nauttia kasvun kohinasta =)

   Poista
 3. Onpa upeita kuvia. Potager on kaunis myös talvella. Aurinko saa maisemasta niin tunnelmallisen ja valoisan. - Blogissani on puutarhakirjojen arvonta, käyhän kurkkaamassa. - Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
 4. Ihana talvinen potager!
  Minäkin niin odotan että istuttamani pensasaidanne kasvaa ja antaa näkösuojaa. Nyt kaikki ohikulkijat näkevät pienelle tontille ja en tykkää kun kaikki näkee, että taas se siellä jotain multaa tonkii ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensasaidan kasvatus on totisesti viheliään hidasta puuhaa =)

   Poista
 5. Ihanat aurinkokuvat! Oi, lehmusrivi olisi piste iin päälle. Voi jospa olisi heti alkuunsa tajunnut istuttaa pensasaidat ja puurivit, samaa täälläkin kiroan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppas muuta - nyt ne olisivat jo kahdeksan vuotta ja melkoisen komeat =)

   Poista
 6. Hurjan kaunista! Ihanaa joulun odotusta sinulle!

  VastaaPoista
 7. Ihanat talvikuvat potangerista! Aidoissa ja puissa kestää välillä turhankin kauan. Meillä on parin koivun kanssa sama juttu..kaataminen tapahtuu pian, ettei mikään myrsky ehdi ensin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tosiaan ennen myrskytuhoja pitäisi ehtiä kaatopuuhiin =)

   Poista
 8. Potager näyttää olevan kaunis aina!

  VastaaPoista
 9. Onnea Molley! Ja voi että! Teidän Potager on talvellakin kuin satumaailma! Huokaisu vaan pääsee sitä katsoessa, niin syvälle se iskee <3

  VastaaPoista
 10. Huippuja talvikuvia! Nyt kiinnitin huomiota noihin hienoihin obeliskeihin, joissa niin ilmavat poikkipuut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Obeliskit on ihan itse tehtailtu =) ja voi miten niitä tekisi mieli lisääkin =)

   Poista
 11. Onnea Molley! Potager on aina kaunis!

  VastaaPoista
 12. Ihana valo kauniissa puutarhassa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli suorastaan tuuria mukana kun sain auringon vangittua tähän aikaan vuodesta =)

   Poista
 13. Are you looking for free Google+ Circles?
  Did you know that you can get these ON AUTOPILOT & TOTALLY FOR FREE by using Like 4 Like?

  VastaaPoista